Οικονομία

Διαπραγμάτευση: Εξ΄αποστάσεως τα μεγάλα… παζάρια

Διαπραγμάτευση: Εξ΄αποστάσεως τα μεγάλα… παζάρια
Μαραθώνιος διαβουλεύσεων σήμερα και αύριο. Στόχος να υπάρξει η μέγιστη δυνατή σύγκλιση μέχρι να φύγει η τρόικα. "Αγκάθια" τα εργασιακά και το "κενό" των 600 εκατ. ευρώ για το 2018. Κλείνουν άρον άρον τις εκκρεμότητες.

Με τις παρεμβάσεις των θεσμών ανά… χείρας προσέρχεται στα σημερινά Hilton Groups η ελληνική πλευρά. Τη Δευτέρα οι διαβουλεύσεις της Αθήνας με το κουαρτέτο των δανειστών θα είναι διαδοχικές, προκειμένου μέχρι αύριο, Τρίτη να έχει σημειωθεί η μέγιστη δυνατή σύγκληση, έτσι ώστε η διαπραγμάτευση να συνεχιστεί εξ’ αποστάσεως.

Στόχος της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα είναι μέχρι τις 28 του τρέχοντος μηνός να έχουν κλείσει όλα τα ανοιχτά μέτωπα με τους δανειστές, έτσι ώστε στο EWG της ίδιας ημέρας να υπάρξει δήλωση περί προόδου, η οποία θα ανοίξει το δρόμο προς συνολική συμφωνία στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου. Αυτό τουλάχιστον δηλώνει το Μέγαρο Μαξίμου. Οι κινήσεις στην Ηρώδου Αττικού δείχνουν ότι ο πρωθυπουργός προσβλέπει σε ο,τιδήποτε μπορεί να πάρει για το χρέος, έστω και στο minimum, δηλαδή στα βραχυπρόθεσμα μέτρα, τα οποία έτσι κι αλλιώς έχει προαναγγείλει πως θα πέσουν στο τραπέζι του συμβουλίου των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης και ο Γερούν Ντάισελπμπλουμ. Απώτερος σκοπός; Η ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, το λεγόμενο QE.

Τα… “παζάρια” σήμερα θα επικεντρωθούν σε ζητήματα, τα οποία δεν συζητήθηκαν στα κυριακάτικα ραντεβού, όπως είναι οι οι αγορές προϊόντων, ο εξωδικαστικός συμβιβασμός για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, η αγορά ενέργειας, το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, η φορολογική διοίκηση και άλλα. Οι συναντήσεις ξεκίνησαν λίγο μετά τις 10 το πρωί της Δευτέρας και το πρόγραμμα έχει ως εξής:

   10:00 Αγορές προϊόντων

   11:30 Χρηματοπιστωτικά

   13:30 Δικαιοσύνη

   14:30 Ενέργεια

   15:30 Αποκρατικοποιήσεις

   16:30 Διαφθορά

   17:30 Φορολογική διοίκηση

Οι χθεσινές μαραθώνιες διαπραγματεύσεις έβγαλαν και νέα “αγκάθια” κυρίως ως προς την “καυτή πατάτα” των εργασιακών, η οποία βρίσκεται στα χέρια της 31χρονης Έφης Αχτσιόγλου. Η μεγάλη “μάχη” δίνεται για τις ομαδικές απολύσεις, καθώς το ΔΝΤ ζητεί την πλήρη απελευθέρωσή τους. Πληροφορίες λένε ότι στο κείμενο των θεσμών προβλέπεται αύξηση του ορίου απολύσεων από 5% σε 10%, καθώς και κατάργηση της προέγκρισης των ομαδικών απολύσεων.Από την πλευρά της η Αθήνα υποστηρίζει ότι οι συλλογικές διαπραγματεύσεις έχουν καταρρεύσει και στοχεύει στην αποκατάστασή τους, κυρίως με δύο τρόπους, με την επαναφορά της επεκτασιμότητας των κλαδικών συμβάσεων εργασίας και με την αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης.

Αναφορικά με τον κατώτατο μισθό, οι πληροφορίες επισημαίνουν ότι δεν έχει τεθεί ζήτημα για το ύψος του, αλλά για τον τρόπο που θα καθορίζεται. Η κυρία Αχτσιόγλου τάσσεται υπέρ της επαναφοράς του στους κοινωνικούς εταίρους, γεγονός που προκαλεί δυσφορά στους δανειστές. 

Όσον αφορά στον υποκατώτατο μισθό των νέων, το υπουργείο τονίζει ότι ως ρύθμιση συγκρούεται με τον ευρωπαϊκό κοινωνικό χάρτη, λαμβάνοντας υπόψη και την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Κοινωνικών Δικαιωμάτων, που υποστηρίζει ότι είναι διάκριση στη βάση της ηλικίας και δεν επιτρέπεται. 

Την ίδια ώρα, εμπλοκή σημειώνεται και ως προς το συνδικαλιστικό νόμο, με το κουαρτέτο να ζητεί αλλαγές τόσο στο θέμα των απολύσεων συνδικαλιστικών στελεχών όσο και σε αυτό της προκήρυξης εταιρειών. Από την πλευρά της η Αθήνα διαμηνύει ότι δεν συζητάει επαναφορά της ανταπεργίας (λοκ-άουτ), αλλά και καμία αλλαγή στο υπάρχον θεσμικό πλαίσιο που αφορά το δικαίωμα στην απεργία. 

Πέρα από τα εργασιακά, “πονοκέφαλος” για το Οικονομικό επιτελείο είναι και το δημοσιονομικό κενό των 600 εκατ. ευρώ, το οποίο εντοπίζουν οι θεσμοί για το 2018, αφότου το χάσμα των 50 εκατ. ευρώ γαι το 2017, το οποίο χώριζε τις δύο πλευρές, τελικά καλύφτηκε στα χθεσινά Hilton Groups, με το πλεόνασμα να “κλειδώνει” στο 1,8% του ΑΕΠ.

Αναφορικά με τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, κυβερνητικές πηγές τονίζουν πως η συμφωνία είναι πολύ κοντά. Πληροφορίες δε αναφέρουν ότι το μέτωπο αυτό “κλειδώνει”, με τους ελεύθερου επαγγελματίες να μένουν στην… απέξω. Ειδικότερα, στον μηχανισμό δεν θα μπορούν υπαχθούν χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες, αλλά θα υπάγονται όλα τα άλλα νομικά πρόσωπα που φέρουν «εμπορική ιδιότητα», με την προϋπόθεση ότι ο ετήσιος τζίρος τους θα υπερβαίνει τις 50.000 ευρώ.

Η συμφωνία αυτή φαίνεται ότι διευκολύνει σε ένα μεγάλο βαθμό την όλη διαδικασία καθώς αμέσως «ελαφραίνει» ο όγκος των επιχειρήσεων που δυνητικά θα υπάγονταν στον νόμο. Υπολογιζόταν ότι 400.000 επιχειρήσεις θα μπορούσαν να υπαχθούν στη ρύθμιση, ωστόσο, με τα νέα δεδομένα, ο αριθμός μειώνεται σημαντικά. 

Η εβδομάδα αυτή θα είναι καθοριστική για την πορεία της διαπραγμάτευσης, καθώς τα «παζάρια» αναμένεται να κορυφωθούν. Πάντως, σε αυτή τη φάση όλοι οι υπουργοί κρατούν ήσυχους τόνους, ενώ και ο πρωθυπουργός διατηρεί χαμηλό προφίλ απέναντι στους εταίρους και κυρίως ως προς το Βερολίνο, το οποίο κρατεί και το μαχαίρι και το πεπόνι στα περί του χρέους. 

Το απόγευμα κατατίθεται στη Βουλή ο προϋπολογισμός για το 2017, το οποίο φέρνει νέα φορολαίλαπα ύψους 2,5 δισ. ευρώ.

Προβλέπεται πλήρη χρηματοδότηση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (760 εκατ. ευρώ, καθώς και ένα κονδύλι ύψους 300 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση των κοινωνικών παρεμβάσεων σε υγεία και παιδεία. 

Σύμφωνα με πληροφορίες την ερχόμενη Τετάρτη και Πέμπτη πρωί θα ολοκληρωθεί η ψήφιση διατάξεων για την απλοποίηση της αδειοδότησης πρατηρίων υγρών καυσίμων ενώ το απόγευμα της Πέμπτης και την Παρασκευή θα συζητηθεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για την κινητικότητα των δημόσιων υπαλλήλων. 

Τα σπουδαία αναμένονται την εβδομάδα 28 Νοεμβρίου έως 2 Δεκεμβρίου, καθώς αναμένεται να κατατεθούν και να ψηφιστούν με κατεπείγουσες διαδικασίες τουλάχιστον δύο πολυνομοσχέδια – «σκούπα» με όλα τα προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments