Πολιτική

Γιάννης Καλλιάνος για Χαρδαλιά: «Δεν ξέρω ποιος έδωσε την πρόγνωση για 63mm»

Γιάννης Καλλιάνος για Χαρδαλιά: «Δεν ξέρω ποιος έδωσε την πρόγνωση για 63mm»
Γιάννης Καλλιάνος για Χαρδαλιά: Σε ανάρτησή του στο Facebook ο βουλευτής της ΝΔ και μετεωρολόγος σημειώνει ότι «κανένα προγνωστικό μοντέλο δεν έχει τη δυνατότητα να σου πει ακριβώς πόσα χιλιοστά θα βρέξει σε μια κακοκαιρία που έρχεται, και αν σου πει δεν το λαμβάνεις υπόψιν σου».

Οι δηλώσεις του υπουργού Πολιτική Προστασίας, κ. Νίκου Χαρδαλιά για την καταστροφή στην Εύβοια έχουν προκαλέσει πλήθος αντιδράσεων. Η κριτική που ασκείται στον υπουργό δεν έρχεται μόνο από τα κόμματα της αντιπολίτευσης αλλά και από επιστήμονες μετεωρολόγους για το σχόλιο του υπουργού ότι δεν υπήρξε σωστή προειδοποίηση για το μέγεθος της κακοκαιρίας.

Ο κ. Χαρδαλιάς δήλωσε συγκεκριμένα: «Δυστυχώς, η ένταση του φαινομένου ήταν πολύ μεγάλη και χτύπησε και στον τομέα των υποδομών. Η πρόβλεψη που είχαμε έκανε εκτίμηση για 63 χιλιοστά βροχής σε 24 ώρες, ενώ η βροχή έφτασε τα 350 χιλιοστά μέσα σε έξι ώρες. Δεν είχαμε σωστή πρόβλεψη. Θα είχαμε ενεργήσει διαφορετικά».

Η δήλωση αυτή του υπουργού έχει προκαλέσει αντιδράσεις στους μετεωρολόγους που επιμένουν ότι υπήρχε επαρκής προειδοποίηση για την ένταση του φαινομένου και ότι τα προγνωστικά μοντέλα δεν είναι πανάκεια και ποτέ δεν πρέπει να λαμβάνονται υπόψιν ως 100% ακριβή.

Ανάμεσα στους επιστήμονες που αντέδρασαν ήταν και ο βουλευτής της ΝΔ Γιάννης Καλλιάνος ο οποίος θέλοντας να ξεκαθαρίσει ότι δεν ήταν αυτός που έδωσε την συγκεκριμένη πρόβλεψη στον υπουργό κοινοποίησε στο Facebook την επιστημονική του άποψη λέγοντας μεταξύ άλλων «κανένας σοβαρός Μετεωρολόγος δεν θα έδινε πρόγνωση για τόσο συγκεκριμένα χιλιοστά στην Εύβοια κατά τη διάρκεια του επόμενου 24ωρου. Και μάλιστα 63, ούτε 60, ούτε 65!».

Αναφέρει επίσης ότι «κανένα προγνωστικό μοντέλο δεν έχει τη δυνατότητα να σου πει ακριβώς πόσα χιλιοστά θα βρέξει σε μια κακοκαιρία που έρχεται, και αν σου πει δεν το λαμβάνεις υπόψιν σου γιατί ποτέ δεν πρόκειται να πέσει μέσα 100%».

Δείτε την ανάρτηση του κ. Καλλιάνου

Επειδή με ρωτάτε πολλοί, οφείλω να απαντήσω. Ουδέποτε ερωτήθηκα για να δώσω πρόγνωση στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για την #Εύβοια.

Προσωπικά έβλεπα ισχυρή κακοκαιρία στην περιοχή (χάρτες αστάθειας) και έστειλα εκ των υστέρων τα αποδεικτικά στοιχεία στον Πρωθυπουργό.

Δεν ξέρω ποιος έδωσε την πρόγνωση για 63mm στον κ. Χαρδαλιά!

ΥΓ : Κανένας σοβαρός Μετεωρολόγος δεν θα έδινε πρόγνωση για τόσο συγκεκριμένα χιλιοστά στην Εύβοια κατά τη διάρκεια του επόμενου 24ωρου. Και μάλιστα 63, ούτε 60, ούτε 65!

Κανένα προγνωστικό μοντέλο δεν έχει τη δυνατότητα να σου πει ακριβώς πόσα χιλιοστά θα βρέξει σε μια κακοκαιρία που έρχεται, και αν σου πει δεν το λαμβάνεις υπόψιν σου γιατί ποτέ δεν πρόκειται να πέσει μέσα 100%. Το μόνο που ξέρουν οι Μετεωρολόγοι είναι αν τα φαινόμενα θα είναι έντονα στην ευρύτερη περιοχή και αν ο όγκος του νερού μεγάλος.

Οπότε μη ρωτάτε εμένα, ρωτήστε τον κ. Χαρδαλιά από που προέκυψε αυτή η πρόγνωση των 63mm για την Εύβοια (τελικά τα βροχόμετρα έγραψαν 350mm!!!). Ποιος ήταν δηλαδή ο αρμόδιος Μετεωρολόγος που έδωσε αυτή τη λανθασμένη εκτίμηση στον Υπουργό;;;

Τι δήλωσε ο Θοδωρής Κολλυδάς

Στο ίδιο μήκος κύματος ο διευθυντής του Εθνικού Μετεωρολογικού Κέντρου της ΕΜΥ Θοδωρής Κολλυδάς απαντά στον Νίκο Χαρδαλια λέγοντας ότι «στη συγκεκριμένη περίπτωση πάντως το έκτακτο δελτίο τηρούσε τα όρια χαρακτηρισμού του με πορτοκαλί δείκτη προειδοποίησης και θεωρείται ατυχής η έκφραση που διατυπώθηκε ότι “δεν είχαμε σωστή πρόβλεψη”… Προσωπική μου άποψη είναι ότι η δήλωση αυτή, εκτός από ατυχής, είναι και άδικη για όσους υπηρετούν την επιστήμη αλλά και την πολιτεία».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments