Αθλητισμός

Real Madrid: Ιδρύθηκε η European Superleague

Real Madrid: Ιδρύθηκε η European Superleague
Real Madrid: Δώδεκα από τους μεγαλύτερους ευρωπαϊκούς ποδοσφαιρικούς συλλόγους ίδρυσαν την European Superleague, διεκδικώντας τον ποδοσφαιρικό έλεγχο.

Η Real Madrid είναι μεταξύ των ομάδων που ίδρυσαν την European Superleague. Η πρόθεση της ίδρυσης της νέας λίγκας είχε ανακοινωθεί πριν από λίγες μέρες και αμέσως οι αντιδράσεις ήταν σφοδρές από τις άλλες οργανώσεις.  Ήδη η FIFA έχει αντιδράσει δηλώνοντας ότι δεν αναγνωρίζει την νέα λίγκα.

Πιο συγκεκριμένα, δώδεκα από τους κορυφαίους ευρωπαϊκούς ποδοσφαιρικούς συλλόγους ανακοίνωσαν την Κυριακή μια αποσπασμένη λίγκα (European Superleague), πυροδοτώντας μια μάχη για τον έλεγχο του ποδοσφαίρου και τα έσοδά του. Σημειώνεται πως η ανακοίνωση αυτή δημιουργεί ανταγωνισμό στο καθιερωμένο Champions League της UEFA και καταδικάστηκε έντονα από ποδοσφαιρικές αρχές και πολιτικούς ηγέτες, όπως γράφει το Reuters. Real Madrid

Οι ιδρυτές

Μεταξύ των ιδρυτών είναι η Manchester United, Real Madrid και Juventus είναι μεταξύ των ιδρυτικών μελών της λίγκας, αλλά η UEFA απειλεί να τους απαγορεύσει τη συμμετοχή σε εγχώριες και διεθνείς διοργανώσεις και δεσμεύθηκε να “πολεμήσει” αυτή την κίνηση των συλλόγων.

Εν τω μεταξύ, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον εξέδωσαν και οι δύο ανακοινώσεις σύμφωνα με τις οποίες καταδικάζουν την ανακοίνωση των συλλόγων και υποστηρίζουν τη θέση της UEFA. Μαζί με τη Manchester United, από την Αγγλία έχουν ανακοινώσει τη συμμετοχή τους και οι Liverpool, Manchester City, Chelsea, Arsenal και Tottenham Hotspur. Από την Ισπανία, μαζί με τη Real Madrid τη συμμετοχή τους ανακοίνωσαν επίσης οι Barcelona και Atletico Madrid, ενώ στην Ιταλία, μαζί με τη Juventus θα συμμετάσχουν οι AC Milan και Inter Milan.

Η European Superleague ανακοίνωσε πως στοχεύει να έχει 15 ιδρυτικά μέλη σε μια διοργάνωση που θα συμμετέχουν συνολικά 20 ομάδες, με 5 συλλόγους να συμμετέχουν ύστερα από προκριματικούς αγώνες κάθε σεζόν. Οι σύλλογοι θα λάβουν κεφάλαια ύψους 3,5 δισ. ευρώ για δαπάνες σε έργα υποδομών και για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας του κορονοϊού. Σημειώνεται πως τα χρήματα αυτά δεν θα είναι διαθέσιμα για δαπάνες σε παίκτες.

Η αμερικανική τράπεζα JP Morgan επιβεβαίωσε τη Δευτέρα στο Reuters ότι χρηματοδοτεί τη European Superleague. “Θα βοηθήσουμε το ποδόσφαιρο σε κάθε επίπεδο και θα το πάμε στο σημείο που δικαιούται στον πλανήτη. Το ποδόσφαιρο είναι το μόνο παγκόσμιο άθλημα, με περισσότερους από 4 δισεκατομμύρια οπαδούς και ευθύνη μας ως μεγάλοι σύλλογοι είναι να ανταποκριθούμε στις επιθυμίες τους”, δήλωσε ο Φλορεντίνο Πέρεθ, πρόεδρος της Real Madrid και πρώτος πρόεδρος της European Superleague. Σημειώνεται πως κανένας γερμανικός ή γαλλικός σύλλογος δεν έχει ακόμη συσχετιστεί με την νέα λίγκα.

Τα σχέδια της UEFA

Η ανακοίνωση από τους 12 συλλόγους ήρθε καθώς η UEFA ανακοίνωσε σήμερα τα δικά της σχέδια για ένα διευρυμένο και αναδιαρθρωμένο Champions League με τη συμμετοχή 36 ομάδων από το 2024.

Στο μεταξύ, η UEFA εξέδωσε μια ισχυρή προειδοποίηση από κοινού με τις ομοσπονδίες ποδοσφαίρου από Αγγλία, Ισπανία και Ιταλία, σημειώνοντας ότι είναι έτοιμοι να χρησιμοποιήσουν “όλα τα μέτρα” για να μην προχωρήσει η European Superleague, τονίζοντας ότι τυχόν σύλλογοι που θα συμμετάσχουν σε αυτήν, θα τους απαγορευτεί η συμμετοχή στα εγχώρια πρωταθλήματα, όπως πχ στην αγγλικό πρωτάθλημα Premier League.

“Στους συλλόγους που θα συμμετάσχουν θα απαγορευθεί να αγωνιστούν σε οποιονδήποτε άλλη εγχώρια διοργάνωση, σε ευρωπαϊκό ή διεθνές επίπεδο και στους παίκτες θα στερηθεί η δυνατότητα να εκπροσωπήσουν τις εθνικές τους ομάδες”, προειδοποιεί η UEFA.

“Ευχαριστούμε τους συλλόγους από άλλες χώρες, ειδικά τους γαλλικούς και γερμανικούς συλλόγους, οι οποίοι αρνήθηκαν να συμμετάσχουν. Καλούμε όλους τους λάτρεις του ποδοσφαίρου, υποστηρικτές και πολιτικούς, να συνεργαστούν μαζί μας για την καταπολέμηση ενός τέτοιου πρότζεκτ”, σημειώνει η UEFA. Βαθμολογία UEFA

Η ανακοίνωση της FIFA

Η FIFA, διεθνής ποδοσφαιρική αρχή και διοργανώτρια του Παγκοσμίου Κυπέλλου, είχε προειδοποιήσει τον Ιανουάριο ότι δεν θα αναγνωρίσει οποιοδήποτε αποσχισμένο πρωτάθλημα και ότι παίκτες που θα συμμετάσχουν σε αυτό δεν θα μπορούν να εκπροσωπήσουν τις εθνικές τους ομάδες, κάτι που μπορεί να προκαλέσει χάος στο Παγκόσμιο Κύπελλο του επόμενου έτους που είναι προγραμματισμένο να λάβει χώρα στο Κατάρ.

Ωστόσο, η FIFA προχώρησε χθες σε μια πιο ήπια ανακοίνωση, εκφράζοντας μόνο την “αποδοκιμασία” της για ένα “κλειστό ευρωπαϊκό πρωτάθλημα”, χωρίς να κάνει αναφορά σε τυχόν κυρώσεις. Η ανακοίνωση των 12 συλλόγων καταδικάστηκε από ποδοσφαιρικές αρχές σε όλη την Ευρώπη και από πρώην παίκτες, όπως ο πρώην αρχηγός της Manchester United, Gary Neville, ο οποίος το χαρακτήρισε “απόλυτη ντροπή” και πρόσθεσε ότι οι ιδιοκτήτες του συλλόγου έχουν ως μόνο κίνητρο την “απληστία”.

Ο κορυφαίος γαλλικός σύλλογος Paris St Germain δεν έχει αναφερθεί ότι συμμετέχει στο πρότζεκτ και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασε επίσης τη θέση του ενάντια στη European Superleague. “Ο πρόεδρος της Γαλλίας χαιρετίζει τη θέση των γαλλικών συλλόγων να αρνηθούν να συμμετάσχουν στη European Superleague που απειλεί την αρχή της αλληλεγγύης και της αθλητικής αξίας”, αναφέρεται σε ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας που εστάλη στο Reuters. “Το γαλλικό κράτος θα υποστηρίξει όλα τα μέτρα για την προστασία της ακεραιότητας των ομοσπονδιακών αγώνων, εθνικών ή ευρωπαϊκών”, προσθέτει η ανακοίνωση.

Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Τζόνσον εξέφρασε επίσης την εναντίωσή του. “Τα σχέδια για μια European Superleague θα ήταν πολύ επιζήμια για το ποδόσφαιρο και υποστηρίζουμε τις ποδοσφαιρικές αρχές σε όποια δράση θέλουν να αναλάβουν”, αναφέρει ο Τζόνσον “Θα προκαλέσουν πλήγμα στην καρδιά του εγχώριου παιχνιδιού. Οι εμπλεκόμενοι σύλλογοι πρέπει να απαντήσουν στους οπαδούς τους και στην ευρύτερη κοινότητα ποδοσφαίρου πριν λάβουν περαιτέρω μέτρα”.

Η ανακοίνωση της European SuperLeague:

“Δώδεκα από τους κορυφαίους ποδοσφαιρικούς συλλόγους της Ευρώπης συνήλθαν σήμερα (σ.σ. χθες) για να ανακοινώσουν ότι συμφώνησαν στην ίδρυση νέας μεσοβδόμαδης διοργάνωσης, της Super League, η οποία θα διοικείται από τα ιδρυτικά μέλη της.

Milan, Arsenal, Atletico, Chelsea Barcelona, Inter, Juventus, Liverpool, Manchester City, Manchester United, Real Madrid και Tottenham Hotspur εντάχθηκαν ως ιδρυτικά μέλη. Αναμένονται ακόμη 3 σύλλογοι να ενταχθούν πριν από την εναρκτήρια σεζόν, που αναμένεται να εκκινήσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα καταστεί εφικτό.

Προχωρώντας, τα ιδρυτικά μέλη ανυπομονούν να κάνουν συζητήσεις με την UEFA και τη FIFA και να εργαστούν μαζί, σε συνεργασία, για να φέρουν το καλύτερο αποτέλεσμα για τη νέα λίγκα και για το ποδόσφαιρο εν γένει.

Ο σχηματισμός της Super League έρχεται σε έναν καιρό που η πανδημία επιτάχυνε την αστάθεια στο υπάρχουν οικονομικό ποδοσφαιρικό μοντέλο της Ευρώπης. Επιπροσθέτως, για αρκετά χρόνια, τα ιδρυτικά μέλη είχαν ως στόχο να βελτιώσουν την ποιότητα και την ένταση των υπαρχουσών ευρωπαϊκών διοργανώσεων κάθε σεζόν, και της δημιουργίας ενός φορμάτ ώστε οι κορυφαίοι σύλλογοι και ποδοσφαιριστές να αγωνίζονται σε μόνιμη βάση.

Η πανδημία έδειξε ότι η στρατηγική και η εμπορική προσέγγιση απαιτούνται για να ενισχύσουν την αξία και να υποστηρίξουν για το καλό ολόκληρης της ευρωπαϊκής ποδοσφαιρικής πυραμίδας. Τους πρόσφατους μήνες εκτεταμένοι διάλογοι έλαβαν χώρα στους μετόχους του ποδοσφαίρου, σχετικά με το μελλοντικό φορμάτ των ευρωπαϊκών διοργανώσεων. Τα ιδρυτικά μέλη πιστεύουν ότι οι λύσεις που προτάθηκαν σε αυτές τις συζητήσεις δεν λύνουν τα θεμελιώδη ζητήματα, μεταξύ των οποίων την ανάγκη για περισσότερα ποιοτικά παιχνίδια και επιπρόσθετες οικονομικές πηγές για όλη την ποδοσφαιρική πυραμίδα”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments