Πολιτική

Νίκος Δένδιας: Αναβαθμίζουμε την αμυντική συνεργασία μας

Νίκος Δένδιας: Αναβαθμίζουμε την αμυντική συνεργασία μας
Νίκος Δένδιας: Ολοκλήρωσε την επίσκεψή του στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας μαζί με τον Νίκο Παναγιώτοπουλο. Οι δυο Υπουργοί συνομίλησαν με τον πρίγκιπα Φάισαλ μπιν Φαρχάν.

Η επίσκεψη του Νίκου Δένδια και του Νίκου Παναγιωτόπουλου στο Ριάντ ολοκληρώθηκε με την συνομιλία που είχαν με τον Υπουργό Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπα Φάισαλ μπιν Φαρχάν. Όλα αυτά λίγο μετά την επιστροφή του από την Άγκυρα και τις δηλώσεις του σχετικά με τις διαφορές που έχουν Ελλάδα και Τουρκία, ο υπουργός Εξωτερικών κατηγορήθηκε από τον εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας, Ομέρ Τσελίκ, ότι έκανε σαμποτάζ των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στις δύο γειτονικές χώρες.

«Η Ελλάδα και η Σαουδική Αραβία αναβαθμίζουν τη διπλωματική και αμυντική συνεργασία τους με στόχο την περιφερειακή σταθερότητα» σχολίασε σε ανάρτησή του στο Twitter ο υπουργός Εξωτερικών.

«Πρόοδος η συνεργασία μας με τις χώρες του Κόλπου»

Ο Υπουργός Εξωτερικών, μετά το πέρας των επαφών, τόνισε σε δηλώσεις του τη σημαντικότητα «της συνεισφοράς μας στην ευρύτερη ασφάλεια των ενεργειακών πηγών της Δύσης». «Καταρχήν, υπογράψαμε μια συμφωνία με το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου, κάτι το οποίο αποτελούσε επιδίωξη και των δύο πλευρών για μακρό χρόνο. Και υπογράψαμε και τη συμφωνία για τη μετακίνηση μιας συστοιχίας Πάτριοτ στη Σαουδική Αραβία. Αυτό συνιστά για τη χώρα μας μια μεγάλη πρόοδο στη συνεργασία με τις χώρες του Κόλπου. Μια συνεισφορά μας στην ευρύτερη ασφάλεια των ενεργειακών πηγών της Δύσης. Η ελληνική εξωτερική πολιτική, η οποία έχει ως κύριο στόχο την προσύνδεση της χώρας με τις χώρες του Κόλπου, έκανε ένα ακόμα βήμα μπροστά» υπογράμμισε ο Νίκος Δένδιας μιλώντας για τη σημασία της επίσκεψης.

Σε ερώτηση για τη συμμετοχή της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, δύο παραδοσιακών δυνάμεων του Κόλπου, στην άσκηση «ΗΝΙΟΧΟΣ 2021» και πόσο σημαντικό είναι για τις ισορροπίες δυνάμεων στην περιοχή, ο υπουργός Εξωτερικών απάντησε: «Δεν το βλέπουμε ως ζήτημα ισορροπίας δυνάμεων. Το βλέπουμε ως δημιουργία ενός μετώπου κατανόησης πάνω στη στέρεη βάση του Διεθνούς Δικαίου». Περαιτέρω, επισήμανε πως όλες οι χώρες της ευρύτερης περιοχής, ουδεμίας εξαιρουμένης, που συνυπογράφουν το Διεθνές Δίκαιο ως τρόπο συνεννόησης και ως τρόπο συμπεριφοράς, είναι καλοδεχούμενες σε αυτή την ευρύτερη κατανόηση που επιδιώκουμε, η οποία έχει απτά δείγματα επιτυχιών.

Η συνάντηση Δένδια-Τζουμπέιρ

Νωρίτερα, ο Νίκος Δένδιας συναντήθηκε σε πολύ ευχάριστο κλίμα με τον Σαουδάραβα υπουργό Επικρατείας Αντέλ αλ Τζουμπέιρ. «Συζητήσαμε για τις άριστες ελληνο-σαουδαραβικές σχέσεις και τους διαρκώς ενισχυόμενους δεσμούς συνεργασίας, καθώς και για τις πρόσφατες περιφερειακές εξελίξεις» έγραψε μετά τη συνάντηση στον προσωπικό του λογαριασμό το Twitter ο Νίκος Δένδιας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments