Διεθνή

Δίκη Τζορτζ Φλόιντ: Ένοχος ο Ντέρεκ Σόβιν

Δίκη Τζορτζ Φλόιντ: Ένοχος ο Ντέρεκ Σόβιν
Δίκη Τζορτζ Φλόιντ: Ένοχος κρίθηκε ο αστυνομικός που δολοφόνησε τον 37χρονο στη Μινεάπολις στις 25 Μαΐου του 2020. Τι δήλωσε ο Τζο Μπάιντεν.

Ένοχο για όλες τις κατηγορίες στη δίκη για τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ κρίθηκε από τους ενόρκους ο αστυνομικός, που είχε εκδιωχθεί από το Σώμα, Ντέρεκ Σόβιν στις ΗΠΑ. Η απόφαση της δίκης αποτελεί δικαίωση για τη μνήμη του 37χρονου δολοφονημένου μαύρου, ενώ πανηγυρίστηκε από τον κόσμο που είχε συγκεντρωθεί έξω από το δικαστήριο. Δήλωση για την απόφαση έκανε και ο Τζο Μπάιντεν.

Ο Σόβιν, 45 ετών, θα μπορούσε να φυλακιστεί για δεκαετίες μετά την απόφαση. Το 12μελές σώμα των ενόρκων κατέληξε στην ετυμηγορία μετά από διαβουλεύσεις δέκα περίπου ωρών σε διάστημα δύο ημερών. Ο Σόβιν κρίθηκε ένοχος σε όλες τις κατηγορίες: ακούσια δολοφονία δευτέρου βαθμού, δολοφονία τρίτου βαθμού και ανθρωποκτονία δεύτερου βαθμού.

Ο πρώην αστυνομικός μεταφέρθηκε αμέσως μετά την ανάγνωση της απόφασης εκτός της αίθουσας του δικαστηρίου με χειροπέδες και θα οδηγηθεί στη φυλακή. Στην ανακοίνωση της ετυμηγορίας οι συγκεντρωμένοι έξω από το δικαστήριο ξέσπασαν σε χειροκροτήματα, κλάματα και ιαχές.

Ο δικηγόρος της οικογένειας Φλόιντ, Μπεν Κραμπ χαρακτήρισε την ετυμηγορία ως μια νίκη-ορόσημο για τα πολιτικά δικαιώματα, η οποία θα μπορούσε να αποτελέσει το ελατήριο για μεταρρυθμίσεις στις αστυνομικές δυνάμεις και στον τρόπο που αυτές αντιμετωπίζουν τις μειονότητες.

Δίκη Τζορτζ Φλόιντ: Μετά την απόφαση η οικογένεια και ο δικηγόρος τους πανηγύρισαν την καταδικαστική απόφαση για τον Ντέρεκ Σόβιν

Δίκη Τζορτζ Φλόιντ: Μετά την απόφαση η οικογένεια και ο δικηγόρος τους πανηγύρισαν την καταδικαστική απόφαση για τον Ντέρεκ Σόβιν

Δίκη Τζορτζ Φόιντ: Τι δήλωσε ο Τζο Μπάιντεν

Η ετυμηγορία στη δίκη για τον φόνο του Τζορτζ Φλόιντ μπορεί να αποτελέσει «γιγαντιαίο βήμα» για τη φυλετική δικαιοσύνη στη χώρα, δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, στηλιτεύοντας ότι αυτού του είδους οι ετυμηγορίες είναι ακόμη πολύ σπάνιες σε μια χώρα που μαστίζεται από συστημικό ρατσισμό.

Ο Αμερικανός πρόεδρος κατά τη διάρκεια σύντομου διαγγέλματός του από τον Λευκό Οίκο τόνισε ότι «ο συστημικός ρατσισμός αμαυρώνει την ψυχή του έθνους μας» και πως η ετυμηγορία στη δίκη του Ντέρεκ Σόβιν, αν και δεν θα «φέρει πίσω» τον «αδελφό και πατέρα» Τζορτζ Φλόιντ, «μπορεί να γίνει» σημείο καμπής, να φέρει «σημαντική αλλαγή», και κάλεσε τους Αμερικανούς να «ενωθούν» στον αγώνα εναντίον των φυλετικών διακρίσεων. «Έχει έρθει η ώρα αυτή η χώρα να ενωθεί», είπε, καλώντας όλους τους Αμερικανούς να μην «ξεχάσουν ποτέ» την υπόθεση Φλόιντ.

«Πρέπει να ακούσουμε: “Δεν μπορώ να αναπνεύσω, δεν μπορώ να αναπνεύσω“: αυτές ήταν οι τελευταίες λέξεις του Τζορτζ Φλόιντ. Δεν μπορούμε να τις αφήσουμε να χαθούν μαζί του. Πρέπει να συνεχίσουμε να ακούμε αυτές τις λέξεις».

Όμως, προειδοποίησε ότι «ορισμένοι, αγκιτάτορες και εξτρεμιστές που δεν ενδιαφέρονται για κοινωνική δικαιοσύνη, θα προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν τα συναισθήματα» του κόσμου, προσθέτοντας πως «δεν μπορούμε να τους αφήσουμε να το κάνουν».

Η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις, η οποία εκφράστηκε επίσης από τον Λευκό Οίκο, κάλεσε τη Γερουσία να περάσει τον νόμο που έχει σκοπό να σταματήσει τη χρήση επιθετικών τακτικών επιβολής του νόμου που χρησιμοποιείται με δυσανάλογο τρόπο, βάζει στο στόχαστρο Αφροαμερικανούς και άλλα μέλη εθνικών και φυλετικών μειονοτήτων.

«Μια μεζούρα δικαιοσύνη δεν σημαίνει ίση δικαιοσύνη» αλλά «η ετυμηγορία αυτή μας φέρνει ένα βήμα πιο κοντά» σε αυτή, είπε η Χάρις, η πρώτη Αφροαμερικανίδα, ασιατικής καταγωγής και η πρώτη γυναίκα που ανέλαβε το αξίωμα της αντιπροέδρου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments