Διεθνή

Γενοκτονία Αρμενίων: Ετοιμάζει απάντηση η Τουρκία

Γενοκτονία Αρμενίων: Ετοιμάζει απάντηση η Τουρκία
Γενοκτονία Αρμενίων: «Η Τουρκία θα ανταποκριθεί άμεσα στην εξωφρενική δήλωση του Μπάιντεν» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ερντογάν, Ιμπραχίμ Καλίν.

Η Γενοκτονία των Αρμενίων αναγνωρίστηκε επισήμως για πρώτη φορά από τις ΗΠΑ και στην Τουρκία επικρατεί αναβρασμός και οργή. Μετά τις δηλώσεις του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, το μήνυμα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προς τον Αρχιεπίσκοπο της Αρμενίας, τώρα και ο Ιμπραχίμ Καλίν έσπευσε να πάρει θέση για το θέμα, λέγοντας πως «η Τουρκία θα ανταποκριθεί άμεσα στην εξωφρενική δήλωση του Μπάιντεν».

Ο εκπρόσωπος του Τούρκου Προέδρου μίλησε στο Reuters και τόνισε πως «θα υπάρξουν αντιδράσεις διαφορετικών προελεύσεων και βαθμίδων τις επόμενες ημέρες και τους επόμενους μήνες». Νωρίτερα πάντως είχε κάνει νέα επίθεση κατά του προέδρου της Αμερικής, γνωστοποιώντας παράλληλα μία απόφαση του «σουλτάνου».

Συγκεκριμένα έγραψε Twitter: «Ο πρόεδρος μας ζήτησε να συσταθεί μία κοινή ιστορική επιτροπή για να ερευνήσει τα γεγονότα του 1915, αλλά αυτοί που φοβούνται ότι θα αποκαλυφθεί η αλήθεια με έγγραφα, δεν θα ανταποκριθούν στην πρόσκληση μας. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ υιοθέτησε μία ανήθικη στάση, αγνοώντας τα γεγονότα».

Συνεδριάζει το τουρκικό συμβούλιο

Όλα αυτά λίγες ώρες πριν από τη συνεδρίαση του τουρκικού συμβουλίου, το οποίο θα πραγματοποιηθεί αύριο (26/4) το πρωί.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να περάσει στην αντεπίθεση, για αυτό και αποφασίστηκε να συνεδριάσει αύριο, Μεγάλη Δευτέρα (26/4), το τουρκικό υπουργικό συμβούλιο, όπως ψηλά στην ατζέντα είναι και οι συζητήσεις με το Αζερμπαϊτζάν για συμμαχία ενάντια στους Αρμένιους.

Πέρα από το μήνυμα προς τον Πατριάρχη της Αρμενίας στην Κωνσταντινούπολη, ο Τούρκος Πρόεδρος δεν έχει προβεί σε κάποια άλλη ενέργεια και του τουρκικά ΜΜΕ περιμένουν κάποια από τις συνήθως σκληρές τοποθετήσεις του. Τα ΜΜΕ της γειτονικής χώρας, επίσης, μιλούν ήδη για την συνάντηση που συμφώνησαν να έχουν οι Μπάιντεν και Ερντογάν στις 14 Ιουνίου, στη σύνοδο του ΝΑΤΟ που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες- εκφράζοντας την εκτίμηση ότι εκεί θα τεθούν όλα τα εκκρεμή ζητήματα ανάμεσα στις δύο χώρες.

Ωστόσο, το κλίμα γίνεται όλο και πιο βαρύ στις σχέσεις των δύο χωρών – παρά το γεγονός ότι η αμερικανική πλευρά έσπευσε, μέσω ανώνυμων κυβερνητικών πηγών να εξάρει ην «κρισιμότητα» του ρόλου της Τουρκίας ως «νατοϊκού συμμάχου», αμέσως μετά την επισημοποίηση της χρήσης του όρου «γενοκτονία»  σχετικά με τους διωγμούς των Αρμενίων.

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας μετά την ανακοίνωση Τζο Μπάιντεν συναντήθηκε με τον Ιλχάμ Αλίεφ, τον ομόλογό του στο Αζερμπαϊτζάν, ο οποίος είναι στενός σύμμαχος της Τουρκίας. Η συνεισφορά της Άγκυρας στους Αζέρους στην τελευταία πολεμική σύρραξη κόντρα στην Αρμενία που έλαβε χώρα στο Ναγκόρνο Καραμπάχ ήταν τεράστια. Μια σύγκρουση που είχε ως αποτέλεσμα τον διωγμό των Αρμενίων από την περιοχή, ενώ συνοδεύτηκε με θηριωδίες από τον στρατό του Αζερμπαϊτζάν. Οπότε, όπως αναμενόταν, Αλιέφ και Ερντογάν συμφώνησαν σε ακόμα μια συμμαχία και αναμένεται κρατήσουν κοινή στάση στην υπόθεση της γενοκτονίας των Αρμενίων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments