Ελλάδα

Εμβολιασμοί πανδημία: Με μία δόση όσοι έχουν νοσήσει

Εμβολιασμοί πανδημία: Με μία δόση όσοι έχουν νοσήσει
Εμβολιασμοί πανδημία: Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών αποφάσισε ότι όσοι έχουν νοσήσει θα κάνουν μία δόση εμβολίου κατά του κορωνοϊού.

Οι εμβολιασμοί για την πανδημία προχωρούν με γοργούς ρυθμούς και η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών προχωρά σε μία νέα σύσταση για όσους έχουν νοσήσει και αναρρώσει από τον κορωνοϊό. Να θυμίσουμε πως η επιτροπή είχε λάβει την απόφαση να συνεχίσει τους εμβολιασμούς με το Astrazeneca. Ακόμη, σύμφωνα με ανακοίνωση του πρωθυπουργού ξεκινούν οι εμβολιασμοί στα νησιά.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το OPEN TV, τα επιστημονικά δεδομένα έδειξαν ότι μέσα σε τρεις μήνες υπάρχει πολύ καλή ανταπόκριση με μία μόλις δόση εμβολίου. Αυτό που μένει να διευκρινιστεί είναι αν θα γίνεται στις 8 ή στις 12 εβδομάδες.

Ελλάδα κορωνοϊός

Εμβολιασμοί

Το σκεπτικό της απόφασης

Οι επιστήμονες θεωρούν δηλαδή πως η νόσος θεωρείται, «πρώτο εμβόλιο», επομένως μία δόση από το εμβόλιο θα είναι αρκετή για χτίσουν ένα ικανοποιητικό τείχος προστασίας απέναντι στον ιό.

Ειδικότερα, όσοι έχουν νοσήσει και αναρρώσει από Covid-19 διαθέτουν ήδη αντισώματα κατά του ιού, επομένως η σύσταση θα είναι να εμβολιάζονται με μια μόνο δόση. H απόφαση αναμένεται να ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες και λήφθηκε μετά από οδηγία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC).

Τις επόμενες ημέρες οι διευκρινίσεις

Ωστόσο δύο πράγματα μένουν να διευκρινιστούν από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού τις επόμενες ημέρες.

Συγκεκριμένα αυτό που μένει να διευκρινιστεί είναι αν το εμβόλιο θα γίνεται στις 8 ή στις 12 εβδομάδες από την ημέρα της διάγνωσης της νόσου Covid-19. Επίσης οι ειδικοί θεωρούν πως δεν υπάρχει περιορισμός στην επιλογή του εμβολίου.

Ωστόσο θεωρείται πιθανό να υπάρξει σύσταση για το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson.

H απόφαση αναμένεται να ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες και λήφθηκε μετά από οδηγία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC).

Υπενθυμίζεται πως το ECDC συνιστά τον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού ακόμη και για όσους έχουν αναρρώσει από την ασθένεια.

Ασφάλεια 15 ημέρες μετά τη 2η δόση εμβολίου

Ο κ. Βατόπουλος επεσήμανε πως αυτή την στιγμή έχουμε 2 όπλα, τα εμβόλια και τα self test ενώ σημείωσε πως είναι σημαντικό να αξιοποιηθούν το τελευταία και να δηλώνονται. Αναφορικά με τα προνόμια των εμβολιασμένων, δήλωσε πως μόλις ανοίξει η πλατφόρμα για όλους ίσως μπορεί να υπάρξει συζήτηση για περισσότερες ελευθέριες.

Τουλάχιστον 15 ημέρες μετά την 2η δόση του εμβολίου μπορούμε να νιώθουμε ασφαλείς ανέφερε μεταξύ άλλων ο καθηγητής, ενώ σημείωσε πως είναι πολύ πιθανό να χρειαστούμε και τρίτη δόση του εμβολίου. Για τα εμβόλια σε εφήβους υπογράμμισε πως πρέπει να αξιολογηθεί η αποτελεσματικότητα και η ασφάλεια τους.

Εμβολιασμοί Ελλάδα

Εμβολιασμοί

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments