Τσιάρας: Αυστηροποίηση ποινών για τα βίαια εγκλήματα
Την πρόθεση της Κυβέρνησης να αυστηροποιήσει τις ποινές για τα ειδεχθή εγκλήματα ανακοίνωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας, στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. Οι δηλώσεις του έγιναν με αφορμή των όσων έγιναν στα Γλυκά Νερά.
Πιο συγκεκριμένα, ο υπουργός εξήγγειλε την αύξηση της εκτιτέας ποινής (εκτιτέα συνολική ποινή φυλάκισης) για την υφ΄ όρων απόλυση των κρατούμενων από τα 2/5 που είναι σήμερα ως και στα 4/5, ενώ προσέθεσε ότι συζητείται η αυστηροποίηση της προϋπόθεσης για την απόλυση στις περιπτώσεις που έχει επιβληθεί ισόβια κάθειρξη.
Για την ειδεχθή δολοφονία στα Γλυκά Νερά
Όπως, επισήμανε ο κ. Τσιάρας, με αφορμή και την χθεσινή ειδεχθή και αποτρόπαια δολοφονία στα Γλυκά Νερά, το υπουργείο Δικαιοσύνης, μέσω της επιτροπής που εξετάζει τις αλλαγές που θα επέλθουν στον νέο Ποινικό Κώδικα ο οποίος ισχύει από την 1η Ιουλίου 2019 (νόμος 4619/2019), θα αυστηροποιήσει το καθεστώς της υφ΄ όρων απόλυσης των καταδικασθέντων, ακόμη και τις περιπτώσεις της ισοβίου καθείρξεως.
Και η αυστηροποίηση αυτή θα υλοποιηθεί, όπως τόνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης, για «την ενίσχυση της ασφάλεια των πολιτών και την ικανοποίηση του κοινού περί δικαίου αισθήματος». Μετά τον υπουργό Δικαιοσύνης, στο φόρουμ συμμετείχαν ο Γενικός Εισαγγελέας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και πρώην πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Αθανάσιος Ράντος και ο πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ιωάννης Σαρμάς.
Ειδικότερα, ο υπουργός Δικαιοσύνης, τόνισε, μεταξύ των άλλων, ότι προγραμματίζεται η επέκταση του επιτυχημένου θεσμού της πιλοτικής δίκης και στην Πολιτική Δικαιοσύνη, ενώ την ίδια στιγμή ανέφερε ο κ. Τσίαρας, ότι προχωράει ο θεσμός του «Βοηθού Δικαστή» που θα επιτρέψει την ταχύτερη εκδίκαση υποθέσεων ενώπιων των Πολιτικών, Ποινικών και Διοικητικών Δικαστηρίων.
Για την σύσταση της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Υπαλλήλων
Στο πλαίσιο αναβάθμισης της Δικαιοσύνης, ο κ. Τσιάρας έκανε λόγο για «την σύσταση Εθνικής Σχολής Δικαστικών Υπαλλήλων» με τελικό στόχο η αναλογία δικαστών και δικαστικών υπαλλήλων να ανέλθει στο 1:3.
Δεν παρέλειψε ο υπουργός Δικαιοσύνης, να επισημάνει ότι «στην επέτειο των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση, μια διαφορετική «επανάσταση» συντελείται στον χώρο της Δικαιοσύνης, αυτή του ψηφιακού μετασχηματισμού της».
Σε άλλο σημείο ο κ. Τσιάρας, ανέφερε ότι επιχειρείται η μείωση της διάρκειας των δικαστικών διαδικασιών [μετρούμενη σε χρόνο εκδίκασης] προκειμένου να μπορεί να αυξηθεί η ανάπτυξη των επιχειρήσεων στην Ελλάδα. Εξάλλου, τόνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης, ότι προγραμματίζεται η επέκταση του επιτυχημένου θεσμού της πολιτικής δίκης και στην πολιτική Δικαιοσύνη.
Αναλυτικότερα, σε σχετική ερώτηση της δημοσιογράφου Ιωάννας Μάνδρου για το εάν η Δικαιοσύνη μπορεί να διευκολύνει τις όποιες επενδύσεις και να μην τις μπλοκάρει, ο κ. Τσίαρας, απάντησε ότι «η μείωση της διάρκειας των δικαστικών διαδικασιών [μετρούμενη σε χρόνο εκδίκασης] μπορεί να αυξήσει την ανάπτυξη των επιχειρήσεων», εξάλλου προσέθεσε ο κ. Τσιάρας «το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει προβεί στη σύσταση των Ειδικών Τμημάτων για υποθέσεις αναπτυξιακού χαρακτήρα».
Για τις φορολογικές διαφορές
Ακόμη, επισήμανε ο υπουργός Δικαιοσύνης, «με τον ν. 4714/2020 έχει προβλεφθεί η σύσταση Επιτροπής Εξώδικης Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών η οποία είναι αρμόδια για την εξώδικη επίλυση των εκκρεμών φορολογικών διαφορών με σκοπό την μείωση του μεγάλου αριθμού εκκρεμών δικών», έτσι «δημιουργείται ένα σταθερό περιβάλλον που προσελκύει νέες επενδύσεις».
Παράλληλα, συνέχισε ο κ. Τσιάρας, «στο Συμβούλιο της Επικρατείας λειτουργεί ο επιτυχημένος θεσμός της πιλοτικής δίκης που έχει ξεμπλοκάρει μεγάλες επενδύσεις καθώς λύθηκαν ζητήματα όπως η συνταγματικότητα της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, του τέλους επιτηδεύματος και της έκτακτης εισφοράς σε αντικειμενικές δαπάνες που αφορά όλες τις επιχειρήσεις, η συνταγματικότητα της έκτακτης εισφοράς σε ΑΠΕ που αφορά στις επιχειρήσεις παραγωγής και εμπορίας ενέργειας κ.λπ.».
Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης, «προγραμματίζεται η επέκταση του επιτυχημένου αυτού θεσμού και στην πολιτική Δικαιοσύνη, που θα δώσει βοηθήσει στην ταχύτερη εκδίκαση υποθέσεων πολιτικής Δικαιοσύνης που σήμερα συσσωρεύονται στις δικαστικές αίθουσες, επηρεάζουν μεγάλο αριθμό προσώπων και έχουν έντονο αναπτυξιακό και επενδυτικό πρόσημο καθώς αφορούν στις σχέσεις των δανειοληπτών με τις τράπεζες, στις σχέσεις των εργαζομένων με τις επιχειρήσεις, την αφερεγγυότητα των επιχειρήσεων κ.ά.».
Για τον Κώδικα των Δικαστικών Υπαλλήλων
Αναφορικά με τον Κώδικα Δικαστικών Υπαλλήλων, ο κ. Τσιάρας ανέφερε ότι «το υπουργείο έχει υλοποιήσει τη δέσμευση του Πρωθυπουργού για τη θεσμοθέτηση του Επίκουρου Δικαστικού Έργου, του «Βοηθού Δικαστή» που θα επιτρέψει την ταχύτερη εκδίκαση υποθέσεων ενώπιων των πολιτικών, ποινικών και διοικητικών δικαστηρίων» και συνέχισε:
«Έχει ωριμάσει η ιδέα για την σύσταση Εθνική Σχολή Δικαστικών Υπαλλήλων, στα πρότυπα της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών για την προσέλκυση υπαλλήλων υψηλών δεξιοτήτων και την αρτιότερη κατάρτισή τους. Στόχος μας είναι να προσεγγίσουμε την αναλογία δικαστών – δικαστικών υπαλλήλων 1:3».
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας