Διεθνή

ΗΠΑ κορωνοϊός: Τέλος οι μάσκες για τους πλήρως εμβολιασμένους

ΗΠΑ κορωνοϊός: Τέλος οι μάσκες για τους πλήρως εμβολιασμένους
ΗΠΑ κορωνοϊός: Τέλος οι μάσκες και η τήρηση αποστάσεων, τόσο για εσωτερικούς όσο και εξωτερικούς χώρους, για όσους έχουν εμβολιαστεί πλήρως.

Τα αμερικανικά Κέντρα για τον Έλεγχο και την Πρόληψη Λοιμωδών Νοσημάτων (CDC) ανακοίνωσαν πως όσοι έχουν εμβολιαστεί πλήρως  κατά του κορωνοϊού δεν χρειάζεται να φορούν υποχρεωτικές μάσκες.

Μέχρι πρότινος, τα CDC είχαν επιτρέψει να μη φορούν οι πλήρως εμβολιασμένοι μάσκα στους εξωτερικούς χώρους, καθώς και την ελεύθερη μετακίνηση των εμβολιασμένων.

Συγκεκριμένα, η επικεφαλής των CDC Dr. Rochelle Walensky έδωσε στο φως της δημοσιότητας τις νέες οδηγίες για τους εμβολιασμένους, λέγοντας τα εξής:

«Οι άνθρωποι που έχουν εμβολιαστεί πλήρως κατά του κορωνοϊού δεν χρειάζεται να φορούν μάσκες ή να τηρούν αποστάσεις τόσο σε εσωτερικούς όσο και σε εξωτερικούς χώρους, με εξαίρεση ειδικές συνθήκες».

«Αν έχετε εμβολιαστεί πλήρως, μπορείτε να ξεκινήσετε να κάνετε ό, τι σταματήσατε εξαιτίας της πανδημίας», ανέφερε και συμπλήρωσε ότι «περιμέναμε όλοι αυτή τη στιγμή και μπορούμε να επιστρέψουμε σε κάποια μορφή κανονικότητας».

Η Walensky υπογράμμισε ακόμη πως η επιστήμη υποστηρίζει την νέα οδηγία, επικαλούμενη τρεις μελέτες, συμπεριλαμβανομένων μιας ισραηλινής και μιας αμερικανικής, που δείχνουν πως τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά.

Η ανακοίνωσή της, πάντως, είχε και δυο αστερίσκους: Συγκεκριμένα τόνισε πως όσοι δεν έχουν ισχυρό ανοσοποιητικό θα πρέπει να συμβουλευτούν τον γιατρό τους πριν… πετάξουν την μάσκα, ενώ επίσης είπε πως «η περασμένη χρονιά μας έδειξε ότι ο ιός μπορεί να είναι απρόβλεπτος, συνεπώς αν τα πράγματα χειροτερέψουν, υπάρχει πάντα η πιθανότητα να χρειαστεί να κάνουμε κάποιες αλλαγές σε αυτές τις οδηγίες».

Οι ΗΠΑ θα μοιράσουν έως και 60 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca σε άλλες χώρες

Οι ΗΠΑ πρόκειται να μοιράσουν σε άλλες χώρες έως και 60 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca μέσα στις επόμενες εβδομάδες, σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου. Την ίδια στιγμή η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ανοίξει… πόλεμο με την AstraZeneca, μηνύοντας τη φαρμακευτική εταιρία για τις καθυστερήσεις των εμβολίων.

Η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι δήλωσε ότι οι ΗΠΑ πρόκειται να μοιράσουν τις δόσεις του εμβολίου μόλις γίνουν διαθέσιμα. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι περίπου 10 εκατομμύρια δόσεις θα απελευθερωθούν μέσα στις επόμενες εβδομάδες, ενώ τα εναπομείναντα 50 εκατομμύρια εμβόλια βρίσκονται στο στάδιο παραγωγής και υπολογίζεται ότι θα σταλούν τον Μάιο και τον Ιούνιο.

«Θα εξετάσουμε μια σειρά επιλογών από τις χώρες εταίρους μας και, φυσικά, πολλές από αυτές θα είναι μέσω άμεσων σχέσεων», είπε.

Η πρωτοβουλία της κυβέρνησης Μπάιντερ σχετικά με τη διανομή των εμβολίων έρχεται σε μία περίοδο όπου η Ινδία, λόγω του μεταλλαγμένου στελέχους που εντοπίστηκε εκεί, έχει γίνει το επίκεντρο της πανδημίας. Παράλληλα, η κυβέρνηση Μπάιντεν είχε αποφασίσει τον Μάρτιο να διανείμει εμβόλια στον Καναδά και το Μεξικό.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments