Ελλάδα

Πυρκαγιά Κορινθία: Εκκενώθηκαν δυο οικισμοί

Πυρκαγιά Κορινθία: Εκκενώθηκαν δυο οικισμοί
Πυρκαγιά Κορινθία: Εκκενώθηκαν προληπτικά από την πυροσβεστική οι οικισμοί Σχίνος και Αγία Σωτήρα. Η πυρκαγιά ξέσπασε το απόγευμα της Τετάρτης (19/5) σε χορτολιβαδική έκταση και κάει σε δύσβατο σημείο.

Συνεχίζεται η μάχη της πυροσβεστικής με την πυρκαγιά που ξέσπασε σε δασική έκταση στον ορεινό όγκο στον Σχίνο Κορινθίας. Οι φλόγες μαίνονται και οι άνδρες του πυροσβεστικού σώματος προληπτικά προχώρησαν σε εκκένωση των οικισμών Σχίνος και Αγία Σωτηρία. Ταυτόχρονα, χθες, ξέσπασε μεγάλη φωτιά και στον Διόνυσο

Η πυρκαγιά ξέσπασε το απόγευμα της Τετάρτης (19/5) σε χορτολιβαδική έκταση και καίει σε δύσβατο σημείο, ενώ κατευθύνεται προς Αλεποχώρι.Το πρωί της Πέμπτης την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή περιέγραψε μιλώντας στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα Mega ο αντιπεριφερειάρχης νομού Κορινθίας, Αναστάσιος Γκιολής.

«Η κατάσταση είναι δύσκολη. Στις 7 ώρα έχω συγκαλέσει συντονιστικό όργανο Πολιτικής Προστασίας. Έχουν καεί δύο εξοχικές κατοικίες, ευτυχώς δεν έχει κινδυνεύσει κάποιος συμπολίτης μας. Είναι περίπου 300 οι μόνιμοι κάτοικοι στην τοπική κοινότητα Σχίνου Κορινθίας. Είναι πάνω από 1000 τα σπίτια. Η φωτιά ξεκίνησε γύρω στις 9 και μισή το βράδυ σε πευκόφυτη περιοχή», ανέφερε ο κ. Γκιολής.

Από τα ξημερώματα, με εντολή του αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος αντιστράτηγου Στέφανου Κολοκούρη έχει μεταβεί στην περιοχή Σχίνο Λουτρακίου ο υπαρχηγός του Σώματος, ο αντιστράτηγος Ιάκωβος Κλεφτοσπύρος, ο οποίος ανέλαβε να συντονίσει τις δυνάμεις που επιχειρούν για να κατασβεστεί η δασική πυρκαγιά.

Παράλληλα, κλιμάκιο της διεύθυνσης αντιμετώπισης εγκλημάτων εμπρησμού βρίσκεται στο Σχίνο, με σκοπό να ερευνήσει τα αίτια που προκάλεσαν τη φωτιά.

Ήδη βρίσκονται στον αέρα τα εναέρια μέσα και ελικόπτερο που συντονίζει τις δράσεις, ενώ στο σημείο επιχειρούν 166 Πυροσβέστες, με 7 ομάδες πεζοπόρο τμήμα και 54 οχήματα.

«Εδώ είναι ένα δράμα. Ήταν ένα παρθένο δάσος, ένας πυρήνας ζωής, καταστράφηκε ολοσχερώς. Η φωτιά πηγαίνει προς Αλεποχώρι. Έχει γίνει εκκένωση, έχουν φύγει οι κάτοικοι. Πριν λίγο η φωτιά πέρασε μέσα από τα σπίτια στον οικισμό Βαμβακιές. Στη Μαυρολίμνη κάηκαν σκάφη και σπίτια. Πέρασε από τη θάλασσα. Δεν ξέρω πόσα σπίτια έχουν καεί. Έχει λίγο πέσει ο αέρας τώρα. Η Πυροσβεστική και η Πολιτική Προστασία κινήθηκαν γρήγορα», εξήγησε μιλώντας στο Mega o πρόεδρος της κοινότητας Σχίνου, Δημήτρης Λάμπρου.

«Τα εναέρια μέσα ήδη επιχειρούν, 4 αεροσκάφη και τρία μικρότερα. Η πυρκαγιά έχει καλύψει μεγάλη περιοχή στα Γεράνια Όρη, και στην παραλιακή πλευρά και στον ορεινό όγκο. Η πυρκαγιά βρίσκεται κοντά στο Μάζι που ζητήθηκε να εκκενωθεί πριν 40 λεπτά. Δεν κινδυνεύουν άνθρωποι, όλες οι εκκενώσεις έγιναν για προληπτικούς λόγους. Είναι περιοχή με εξοχικές κατοικίες, πιθανόν να έχουμε προβλήματα στα σπίτια αυτά», είπε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Βασίλης Βαρθακογιάννης.

Εκκενώθηκαν οικισμοί

Λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Πέμπτης πυροσβεστική και αστυνομία προχώρησαν στην προληπτική εκκένωση των οικισμών Σχίνος και Αγία Σωτήρα. Στην περιοχή πνέουν βορειοδυτικοί άνεμοι μέτριας έντασης, αλλά με ισχυρές ριπές, ενώ το μέτωπο της φωτιάς έχει νοτιοανατολική εξέλιξη.

Περίπου στις 2:30 τα ξημερώματα και ενώ η φωτιά είχε πάρει κατεύθυνσή προς τις Βαμβακές, η Πυροσβεστική ενημέρωσε ότι ενδέχεται να προχωρήσουν στην εκκένωση ενός ακόμα οικισμού, όπως ακριβώς συνέβη στις τέσσερις τα ξημερώματα όταν οι αρχές ζήτησαν την εκκένωση ακόμα δυο οικισμών, στις Βαμβακές και τη Μαυρολίμνη.

Στο μέτωπο της φωτιάς επιχειρούν 87 πυροσβέστες με 28 οχήματα, τρία πεζοπόρα τμήματα και μηχανοκίνητο ειδικό τμήμα. Το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων συνδράμουν υδροφόρα οχήματα της τοπικής αυτοδιοίκησης και εθελοντές πυροσβέστες. Με το πρώτο φως του ήλιου στο έργο κατάσβεσης αναμένεται να συνδράμουν και εναέρια μέσα.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, εξαιτίας της φωτιάς έχουν προκληθεί ζημιές σε τρεις κατοικίες, χωρίς ωστόσο να υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα για το μέγεθος τους. Το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων συνδράμουν υδροφόρα οχήματα της τοπικής αυτοδιοίκησης και εθελοντές πυροσβέστες.

Πάντα σύμφωνα με την Πυροσβεστική, εξαιτίας της φωτιάς έχουν προκληθεί ζημιές σε μία κατοικία. Την ίδια ώρα, το τοπικό μέσο loutrakiblog.gr μεταδίδει ότι σύμφωνα με δασοπυροσβέστες καίγονται σπίτια στον οικισμό Μπαφάνι, πληροφορία που ωστόσο δεν έχει επιβεβαιωθεί.

Ολονύχτια μάχη

Για ανεξέλεγκτη φωτιά έκανε λόγο νωρίτερα ο διευθυντής του korinthianews.gr, Φώτης Νικολακόπουλος, υποστηρίζοντας ότι από την Πυροσβεστική Υπηρεσία ανέφεραν πως «θα είναι ένα πολύ δύσκολο βράδυ».

Επίσης, στην περιοχή σπεύδει κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (ΔΑΕΕ) προκειμένου να διερευνήσει για τα αίτια που προκάλεσαν την πυρκαγιά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments