Γκουτέρες πανδημία: Είμαστε σε πόλεμο εναντίον του ιού
Ο Γκουτέρες μίλησε σχετικά με την πανδημία και την πορεία της ανά τον κόσμο. Άλλωστε έχει αναφέρει παλιότερα ότι το 2021 θα πρέπει να γίνει το έτος θεραπείας. Να θυμίσουμε ότι ο ίδιος είχε τοποθετηθεί και για την διαμάχη Ισραήλ – Παλαιστίνης.
Συγκεκριμένα, τόνισε ότι “ο κόσμος βρίσκεται “σε πόλεμο” εναντίον του κορωνοϊού”, ζητώντας από τη διεθνή κοινότητα πέρα από την αλληλεγγύη να εισέλθει “σε μια οικονομία πολέμου” για να σταματήσει την εξάπλωση του ιού. “Η πανδημία covid-19 έχει προκαλέσει ένα τσουνάμι από δεινά. Περισσότερες από 3,4 εκατομμύρια ζωές έχουν χαθεί. Περίπου 500 εκατομμύρια θέσεις εργασίας έχουν καταστραφεί, χιλιάδες δισεκατομμύρια δολάρια έχουν αφαιρεθεί από τον τζίρο εταιρειών”, δήλωσε ο Γκουτέρες στο άνοιγμα της ετήσιας διάσκεψης των χωρών μελών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
“Χρειαζόμαστε τη λογική και την επιτακτικότητα της οικονομίας πολέμου”
“Οι πιο ευάλωτοι είναι αυτοί που υποφέρουν περισσότερο και φοβάμαι ότι αυτό δεν έχει τελειώσει”, πρόσθεσε. Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ ζήτησε από την παγκόσμια κοινότητα να απαντήσει “με αποφασιστικό και αλληλέγγυο τρόπο για να σταματήσει τον ιό”, όμως υπογράμμισε ότι αυτό δεν αρκεί.
“Βρισκόμαστε σε πόλεμο εναντίον ενός ιού. Χρειαζόμαστε τη λογική και την επιτακτικότητα της οικονομίας πολέμου για να ενισχύσουμε τις ικανότητες των όπλων μας”, εξήγησε ο Γκουτέρες. “Αν δεν δράσουμε τώρα, θα βρεθούμε σε μια κατάσταση στην οποία οι πλούσιες χώρες θα έχουν εμβολιάσει την πλειονότητα του πληθυσμού τους και θα ανοίξουν τις οικονομίες τους, ενώ ο ιός θα εξακολουθήσει να προκαλεί μεγάλα δεινά κυκλοφορώντας και δημιουργώντας μεταλλάξεις στις πιο φτωχές χώρες”, προειδοποίησε ο ίδιος. “Νέα ξεσπάσματα και κορυφώσεις (της πανδημίας) ενδέχεται να προκαλέσουν εκατοντάδες χιλιάδες θύματα και να καθυστερήσουν την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη”, εξήγησε.
“Είμαι έτοιμος να κινητοποιήσω όλο το σύστημα του ΟΗΕ “
Ο Γκουτέρες επεσήμανε ότι ζήτησε την Παρασκευή από τη G20 να συστήσει μια ομάδα εργασίας στην οποία θα συμμετέχουν όλες οι χώρες που έχουν δυνατότητα παραγωγής εμβολίων, ο ΠΟΥ και διεθνείς χρηματοοικονομικοί θεσμοί ικανοί να συνεργαστούν με φαρμακευτικές εταιρείες και άλλους σημαντικούς παράγοντες.
Αυτή η ομάδα εργασίας “θα πρέπει να έχει στόχο τουλάχιστον να διπλασιάσει την παραγωγή (εμβολίων κατά της covid-19) εξετάζοντας όλες τις επιλογές, από τις προαιρετικές άδειες και τη μεταφορά τεχνολογίας ως την άρση των πατεντών και την ευελιξία των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας”, κατέληξε.
Παράλληλα ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ ζήτησε η ομάδα αυτή να εξετάσει το θέμα της δίκαιης διανομής των εμβολίων κατά της covid-19 σε παγκόσμιο επίπεδο. “Είμαι έτοιμος να κινητοποιήσω όλο το σύστημα του ΟΗΕ για να στηρίξω αυτή την προσπάθεια”, υπογράμμισε.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας