Διεθνή

Λευκορωσία: Σε φυλακή κρατείται ο δημοσιογράφος Ρομάν Προτασέβιτς

Λευκορωσία: Σε φυλακή κρατείται ο δημοσιογράφος Ρομάν Προτασέβιτς
Λευκορωσία: Ο πατέρας του δημοσιογράφου ανησυχεί πως ο γιος του θα υποβληθεί σε βασανιστήρια.

O Λευκορώσος δημοσιογράφος και μπλόγκερ Ρομάν Προτασέβιτς, ο οποίος συνελήφθη χθες στο Μινσκ όταν το αεροσκάφος στο οποίο επέβαινε, που πραγματοποιούσε την πτήση Αθήνα – Βίλνιους, εξαναγκάστηκε να προσγειωθεί στη λευκορωσική πρωτεύουσα, κρατείται σε φυλακή, σύμφωνα με όσα δήλωσε το υπουργείο Εσωτερικών της Λευκορωσίας σήμερα, Δευτέρα.

Επιπλέον, το υπουργείο Εσωτερικών πρόσθεσε ότι ο 26χρονος δημοσιογράφος δεν παραπονέθηκε για προβλήματα υγείας.

Την ίδια στιγμή, η οικογένεια του Προτασέβιτς ανησυχεί πως ο δημοσιογράφος θα υποβληθεί σε βασανιστήρια.

Ο πατέρας του δημοσιογράφου, Ντμίτρι Προτασέβιτς, δήλωσε στο BBC ότι φοβόταν πραγματικά για τον τρόπο που οι αρχές της Λευκορωσίας θα μεταχειρίζονταν τον γιο του.

«Ελπίζουμε ότι θα το αντιμετωπίσει. Φοβόμαστε ακόμα και να το σκεφτούμε, αλλά είναι πιθανό να ξυλοκοπηθεί και να βασανιστεί. Το φοβόμαστε πραγματικά αυτό», δήλωσε μέσω βίντεο κλήσης στο BBC την Δευτέρα.

«Είμαστε πραγματικά σοκαρισμένοι και πραγματικά αναστατωμένοι», είπε. «Αυτό το πράγμα δεν πρέπει να συμβαίνει στον 21ο αιώνα, στην καρδιά της Ευρώπης».

«Ελπίζουμε ότι ολόκληρη η διεθνής κοινότητα, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα ασκήσει άνευ προηγουμένου πίεση στις αρχές. Ελπίζουμε ότι η πίεση θα λειτουργήσει και οι αρχές θα συνειδητοποιήσουν ότι έχουν κάνει ένα πολύ μεγάλο λάθος», κατέληξε.

Ξεκίνησαν οι πρώτες κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ξεκίνησε να επιβάλλει τις πρώτες κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας, «παγώνοντας» ένα επενδυτικό πακέτο ύψους 3 δισεκατομμυρίων ευρώ «μέχρι η Λευκορωσία να γίνει δημοκρατική».

«Θα ασκήσουμε πίεση στο καθεστώς έως ότου να σέβεται τελικά την ελευθερία των μέσων μαζικής ενημέρωσης, την ελευθερία του Τύπου και την ελευθερία της γνώμης», δήλωσε η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ουρσούλα φον ντερ Λάιεν προσερχόμενη στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, όπου θα εξεταστεί το ενδεχόμενο επιβολής περαιτέρω κυρώσεων εναντίον της Λευκορωσίας. Σύμφωνα με το Reuters, οι νέες κυρώσεις που σκέφτεται να θέσει η Κομισιόν ενδέχεται να στοχεύουν σε άτομα που ενεπλάκησαν στην αναγκαστική προσγείωση αεροπλάνου της Ryanair, σε επιχειρήσεις και οικονομικούς φορείς που χρηματοδοτούν την ηγεσία της Λευκορωσίας και τον τομέα της αεροπορίας της χώρας, δήλωσε η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments