Διεθνή

Ισραήλ: Νέες απειλές της Χαμάς για κλιμάκωση

Ισραήλ: Νέες απειλές της Χαμάς για κλιμάκωση
Ισραήλ: Παρά την κατάπαυση του πυρός μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης, η Χαμάς εξαπέλυσε νέες απειλές προς το Ισραήλ για συνέχιση των εχθροπραξιών.

Νέες απειλές της Χαμάς κατά του Ισραήλ για κλιμάκωση της βίας και άρση της κατάπαυσης του πυρός. Να θυμίσουμε πως η Χαμάς έχει απορρίψει το σχέδιο του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν για ανοικοδόμηση της Γάζας.

Ένας ηγέτης του ισλαμιστικού παλαιστινιακού κινήματος Χαμάς απείλησε το Ισραήλ με νέα κλιμάκωση της βίας, έπειτα από ένα κάλεσμα για την πραγματοποίηση πορείας την Πέμπτη από την ισραηλινή άκρα δεξιά στην Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Προειδοποίηση προς το Ισραήλ

«Προειδοποιούμε την κατοχή να μην πλησιάσει η πορεία των εποίκων στην (Ανατολική) Ιερουσαλήμ και την πλατεία των Τζαμιών» δήλωσε σε ομιλία του ο Χαλίλ αλ-Χάγια, αξιωματούχος της Χαμάς που έχει την εξουσία στη λωρίδα της Γάζας.

«Ελπίζουμε ότι η ημέρα της Πέμπτης δεν θα γίνει» μια νέα 10η Μαΐου, πρόσθεσε αναφερόμενος στην αρχή της κλιμάκωσης της βίας ανάμεσα στη Χαμάς και το Ισραήλ, η οποία οδήγησε σε έναν πόλεμο 11 ημερών.

Ξυλοδαρμός και σύλληψη δημοσιογράφου

Την ίδια στιγμή, σάλο προκαλούν οι εικόνες βίαιης σύλληψης δημοσιογράφου στο Ισραήλ, η οποία έκανε ρεπορτάζ στην συνοικία Σεϊχ Τζαρά από όπου προωθείται η έξωση Παλαιστινίων κατοίκων προς όφελος ισραηλινών εποίκων.

Στα βίντεο που έχουν κυκλοφορήσει στο διαδίκτυο, η δημοσιογράφος του Al Jazzera εμφανίζεται να δηλώνει φωναχτά στους πάνοπλους αστυνομικούς την δημοσιογραφική της ιδιότητα, ενώ φορά και γιλέκο που αναγράφει την ένδειξη «Press», δηλαδή δημοσιογράφος.

Ωστόσο, οι δυνάμεις της αστυνομίας αδιαφορούν και, καθώς εκείνη αντιστέκεται στη σύλληψη, την τραβάνε και τελικά τη συλλαμβάνουν.

Η δημοσιογράφος, όπως ισχυρίζονται οι ισραηλινές δυνάμεις, κατηγορείται για επίθεση σε γυναίκα αστυνομικό. Μάλιστα, υποστηρίζουν πως δεν έδειξε τη διαπίστευσή της, κάτι ωστόσο που αρνείται τόσο η ίδια όσο και το Al Jazzera.

Απόρριψη του σχεδίου των ΗΠΑ για ανοικοδόμηση της Γάζας

Ο Γιαχία αλ Σίνουαρ, ηγετικό στέλεχος της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, απέρριψε κάθε σχέδιο ανοικοδόμησης του παλαιστινιακού θύλακα που αποκλείει την ισλαμιστική παράταξη η οποία ασκεί την εξουσία σε αυτόν και αναθέτει την ευθύνη αποκλειστικά στην Παλαιστινιακή Αρχή του προέδρου Μαχμούντ Αμπάς.

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, ο Άντονι Μπλίνκεν, δεσμεύθηκε την Τρίτη ότι οι ΗΠΑ θα συμβάλλουν στην ανοικοδόμηση της Λωρίδας της Γάζας, αλλά επέμεινε ότι η αμερικανική βοήθεια δεν θα πρέπει να ωφελήσει τη Χαμάς.

Η κυβέρνηση του Ισραήλ φέρεται να ανησυχεί για το ενδεχόμενο η βοήθεια που θα παραδοθεί στον παλαιστινιακό θύλακα, στον οποίο επιβάλλει αποκλεισμό για κάπου δεκαπέντε χρόνια, να χρησιμοποιηθεί κατά τρόπο που θα επιτρέψει στη Χαμάς να ενισχύσει τις θέσεις της ή να επανεξοπλιστεί, όπως λέει πως είχε συμβεί μετά τον προηγούμενο πόλεμο ανάμεσα στις δύο πλευρές το 2014.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments