Ελλάδα

Self test: Αλλάζει τον Ιούλιο η πολιτική δωρεάν διανομής

Self test: Αλλάζει τον Ιούλιο η πολιτική δωρεάν διανομής
Self test: Από ότι φαίνεται αλλάζει από τον Ιούλιο η πολιτική της δωρεάν διανομής των τεστ αυτοδιάγνωσης και αυτό θα ισχύει μόνο για την εκπαιδευτική κοινότητα.

«Βόμβα» μεγατόνων έριξε ο Φαρμακευτικός Σύλλογος, ο οποίος σε ανακοίνωσή του ενημέρωσε πως από 19 Ιουνίου δεν θα διατίθενται δωρεάν τα self test από τα φαρμακεία. Κι αυτό είναι γνωστό στην Πολιτεία. Αυτό που δεν έχει γίνει γνωστό είναι από που θα προμηθεύονται τα δωρεάν τεστ οι πολίτες, αφού δεν θα διατίθενται δωρεάν πια στα φαρμακεία.

Μετά από την ανακοίνωση του Φαρμακευτικού Συλλόγου, ο Άκης Σκέρτσος γνωστοποίησε μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Facebook το νέο πλαίσιο. Κρούσματα σήμερα 13/5

Η ανακοίνωση του υπουργού

«Η πολιτική δωρεάν διανομής self test στον πληθυσμό μέσω των φαρμακείων ολοκληρώνεται για τον μήνα Ιούνιο έως 19/6, με τη διάθεση 3 τεστ στις ομάδες δικαιούχων (οπως αυτες ορίζονται από τα αρμόδια υπουργεία Εργασιας, Εσωτερικών και Παιδειας) κατα τη διάρκεια αυτής και της επόμενης εβδομάδας», ανακοίνωσε στο facebook ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος, τονίζοντας πως η διανομή θα συνεχιστεί και τον επόμενο μήνα αλλά σε συγκεκριμένους δικαιούχους.

Ποιοι δικαιούνται δωρεάν self test για τον Ιούνιο

Συγκεκριμένα, την τρέχουσα εβδομάδα μπορούν να λαμβάνουν από 3 τεστ όλοι οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού και δημοσίου τομέα καθώς και όλοι οι αυτοαπασχολούμενοι.

Την επόμενη εβδομάδα μπορούν να λαμβάνουν από 3 τεστ όλοι οι μαθητές, εκπαιδευτικοί και διοικητικό προσωπικό πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης καθώς και όλοι οι πολίτες 18-30 ετών.

Self test τον Ιούλιο σε συγκεκριμένους δικαιούχους

Σύμφωνα με τον κ. Σκέρτσο, η πολιτική της δωρεάν διάθεσης self test θα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες του καλοκαιριού σε ομαδες δικαιούχων και από κανάλια διανομής που θα εξειδικευτούν τις αμέσως επομενες ημέρες.

Σημειώνεται ότι απο τις 12/4 που τέθηκε σε εφαρμογή αυτή η πολιτική δημόσιας υγείας έχει καταγραφεί, με την ταυτόχρονη συνδρομή του εμβολιασμού και της στοχευμένης δειγματοληψίας του ΕΟΔΥ, η ακόλουθη πτώση στους εξής δείκτες:

  • 73% κρούσματα COVID
  • 65% νοσηλευόμενοι λόγω COVID
  • 0,73 λόγος εισαγωγών προς εξιτήρια στα νοσοκομεία για ασθενείς COVID
  • 53% μείωση δείκτη θετικότητας

ΠΦΣ: Τέλος η δωρεάν διάθεση self test

Στην ανακοίνωση του στις 4 Ιουνίου, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος ανέφερε: «To Δ.Σ. του Π.Φ.Σ. αποφάσισε με ψήφους 11 υπέρ, 1 για τη διάθεση αποκλειστικά στην εκπαιδευτική κοινότητα και 3 κατά, την διάθεση των δωρεάν Self tests μέχρι και την 19η Ιουνίου 2021, για την πληρέστερη και ταχύτερη εξυπηρέτηση του πληθυσμού και ειδικά για τις ανάγκες των μαθητών λόγω των Πανελλαδικών Εξετάσεων.

Μετά την ημερομηνία αυτή οι φαρμακαποθήκες θα πρέπει να παραλάβουν από τα φαρμακεία τα αποθέματα που έχουν μείνει αδιάθετα, καθώς τερματίζεται η δωρεάν διάθεση των self tests. Από την Δευτέρα 7/6/2021 μέχρι και το Σάββατο 12/6 /2021 θα διατεθούν 3 Self tests για τον Δημόσιο και Ιδιωτικό τομέα, που θα αφορούν στο διάστημα 7/6 μέχρι 30/6 σύμφωνα με απόφαση των Συναρμόδιων Υπουργείων.

Επίσης από την Δευτέρα 14/6/2021 έως και το Σάββατο 19/6/2021 θα διατεθούν 3 Self Tests για την εκπαιδευτική κοινότητα (μαθητές, εκπαιδευτικοί, διοικητικό προσωπικό).

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments