Διεθνή

Τζόνσον G7: Ανάσα οι συνομιλίες με τον Τζο Μπάιντεν

Τζόνσον G7: Ανάσα οι συνομιλίες με τον Τζο Μπάιντεν
Τζόνσον G7: Στο περιθώριο της συνόδου των ηγετών, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας συναντήθηκε με τον Αμερικανό Πρόεδρο.

Στο περιθώριο της συνόδου των G7, ο Μπόρις Τζόνσον συναντήθηκε με τον Τζο Μπάιντεν. Να θυμίσουμε πως ο Αμερικανός Πρόεδρος έχει ξεκινήσει το ταξίδι του στην Ευρώπη που προβλέπει την συνάντηση του με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας, αλλά και τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν.

Πιο συγκεκριμένα, συνάντηση με τον Τζο Μπάιντεν (στο πρώτο διεθνές ταξίδι του Αμερικανού προέδρου μετά την ανάληψη των καθηκόντων του) είχε το απόγευμα της Πέμπτης ο Μπόρις Τζόνσον, ενόψει της συνόδου κορυφής των G7 που θα πραγματοποιηθεί στην Κορνουάλη.

Ικανοποιημένος ο Τζόνσον

Μετά την ολοκλήρωση της επαφής των δυο ηγετών, ο Τζόνσον δεν έκρυψε την ικανοποίησή του για όσα συζητήθηκαν, τονίζοντας πως η νέα αμερικανική κυβέρνηση έχει «τόσα πολλά να κάνει μαζί μας», σε επίπεδο ΝΑΤΟ, αλλά και στο θέμα της κλιματικής αλλαγής – δυο τομείς στους οποίους ο Μπάιντεν έχει δραματικά διαφορετικές απόψεις από τον προκάτοχό του, Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Τζόνσον ανέφερε πως αποφεύχθηκε πιθανή ένταση στη συνομιλία για τις μετά-Brexit ρυθμίσεις στη Βόρεια Ιρλανδία και χαιρέτισε το «κοινό έδαφος» μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου, των ΗΠΑ και της ΕΕ για τη διατήρηση της «συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής».

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης Μπάιντεν – Τζόνσον, η οποία κράτησε περίπου μία ώρα και 20 λεπτά, ο Βρετανός πρωθυπουργός είπε: «Οι συνομιλίες ήταν υπέροχες, συνεχίστηκαν για μεγάλο χρονικό διάστημα, καλύψαμε ένα τεράστιο φάσμα θεμάτων. Είναι υπέροχο να ακούμε την κυβέρνηση του Μπάιντεν και τον ίδιο τον Τζο Μπάιντεν, γιατί υπάρχουν τόσα πολλά που θέλουν να κάνουν μαζί μας, από την ασφάλεια, το ΝΑΤΟ, έως την κλιματική αλλαγή. Είναι μια ανάσα καθαρού αέρα».

Τζόνσον στους G7: Πίσω στους εμβολιασμούς οι φτωχότερες χώρες

Ενώ οι πλουσιότερες χώρες του κόσμου έχουν εμβολιάσει μεγάλο μέρος των πληθυσμών τους κατά της Covid-19, πολλές φτωχότερες χώρες δεν έχουν την ίδια πρόσβαση σε εμβόλια. Ειδικοί υγείας έχουν προειδοποιήσει ότι αν δεν διανεμηθούν περισσότερα εμβόλια, ο ιός θα συνεχίσει να εξαπλώνεται και να μεταλλάσσεται. Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν, που βρέθηκε στο Λονδίνο για τη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της G7, είπε ότι είναι επείγουσα ανάγκη οι πλουσιότερες χώρες να προωθήσουν τους εμβολιασμούς σε φτωχότερες χώρες που δεν μπορούν να αγοράσουν εμβόλια. Τζόνσον στους G7

Επανέλαβε τη θέση των ΗΠΑ για κατάργηση της πνευματικής ιδιοκτησίας για τα εμβόλια κατά της Covid-19, και σημείωσε ότι οι ΗΠΑ κάνουν ό,τι είναι εφικτό για να αντιμετωπίσουν προβλήματα σε αλυσίδες εφοδιασμού που εμποδίζουν τους εμβολιασμούς σε άλλα μέρη του κόσμου. Η Βρετανία έχει παραγγείλει περισσότερες από 500 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων κατά της Covid-19 για τον πληθυσμό των 67 εκατομμυρίων κατοίκων της και τονίζει ότι θα προχωρήσει σε δωρεές όσων δόσεων δεν χρειαστεί.

Δείτε το βίντεο

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments