ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ
Ελίζα Βόζεμπεργκ
Ευρωβουλευτής ΝΔ

Ελίζα Βόζεμπεργκ στο pagenews.gr: Το «πράσινο» πιστοποιητικό είναι για χρήση ενός έτους – Μετά θα δούμε

Ελίζα Βόζεμπεργκ στο pagenews.gr: Η Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας εξέφρασε την άποψη της για το μπέρδεμα που έχει ανακύψει με το εμβόλιο της AstraZeneca ενώ αναφέρθηκε και στο «πράσινο» πιστοποιητικό.

Η Ελίζα Βόζεμπεργκ μίλησε στο pagenews.gr και στην εκπομπή Opinion Leader με τον Δημήτρη Τάκη, λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση από την Επιτροπή Εμβολιασμών για το εμβόλιο της AstraZeneca ενώ φανέρωσε πως το «πράσινο» πιστοποιητικό είναι για χρήση για ένα έτος και μετά είναι ένα ζήτημα που θα εξετασθεί εκ νέου.

Για την απόφαση σχετικά με το εμβόλιο της AstraZeneca:

Αυτό το μπέρδεμα ήρθε διότι, εκτιμώ πως, υπάρχουν λανθασμένοι χειρισμοί. Αυτό που ακούμε, είναι ότι είναι ένα ασφαλές εμβόλιο με εκείνες τις πολύ ελάχιστες περιπτώσεις των παρενεργειών που έχουμε ζήσει, και έναν με δύο τραγικούς θανάτους. Αυτό είναι που γνωρίζουμε και το να υπάρχει μια σύσταση, γεννά ανησυχία και μπερδεύει τον κόσμο. Εκεί που έχουν κάνει τη μια δόση αναρωτιούνται αν πρέπει να κάνουν τη δεύτερη και επίσης, σκέφτονται αν κάνουν άλλο εμβόλιο, αν τους εξασφαλίζει την ανοσία σε σωστό επίπεδο.

Όλα αυτά δημιουργούν ερωτηματικά. Ο υπουργός Υγείας όμως, ήταν σαφής, όπως σαφείς ήταν και  οι σοβαροί επιστήμονες που λένε πως τίποτα δεν έχει αλλάξει ως προς την ενημέρωση των γιατρών για τη συμπεριφορά του εμβολίου. Εκτιμώ ότι όταν μιλούν για συστάσεις, ο πολίτης αναδιπλώνεται, ανησυχεί, παίρνει αποστάσεις από το εμβόλιο. Δεν ξέρω πώς θα έπρεπε να το χειριστούν αλλά κάνω έναν απλό συλλογισμό: Δηλαδή αν κάποιος είναι 59 ετών, δεν κινδυνεύει και κινδυνεύει εκείνος που είναι 61 έτους; Ασαφή πράματα, αψυχολόγητα…

Για το ότι είχε ανοίξει, κάποια στιγμή, η πλατφόρμα για το εμβόλιο της AstraZeneca μόνο για μια συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα:

Η κυβέρνηση το συνέστησε τότε, επειδή ήταν βεβαία η Επιτροπή. Η κυβέρνηση προχωρά βήμα βήμα με βάση τις απόψεις, τις προτροπές και τις θέσεις των ειδικών επιστημόνων. Δεν κάνει κάτι αυθαίρετα. Αν λοιπόν, οι άνθρωποι που συγκροτούν την Επιτροπή, δεν είναι προσεκτικοί σε αυτά τα οποία λένε και «παρασύρουν» την κυβέρνηση σε αποφάσεις, έχουν την ευθύνη. Και ο πολίτης είναι ο τελευταίος που φταίει όταν ανησυχεί. Εμείς, στην ΕΕ, δαιμονοποιήσαμε πολύ νωρίς το AstraZeneca όπου εκεί όλοι όσοι μετείχαμε στον δημόσιο διάλογο κάναμε σκέψεις για κάποια συμφέροντα μεταξύ των φαρμακευτικών εταιριών.

Η κυβέρνηση όμως, παίρνει αποστάσεις από τέτοια σενάρια και τέτοιες υποθέσεις και λέει το εξής: «Τι μου προτείνουν οι επιστήμονες; Αυτό μπορώ εγώ να εξασφαλίσω». Και το «ξεστοκάρισμα», που είχε χρησιμοποιηθεί, εκτός του ότι είναι μια αντιαισθητική λέξη, εμπεριέχει δόλο. «Ξεστοκάρω» κάτι για να το διώξω. Και κάτι τέτοιο προσβάλει και την κυβέρνηση και τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Ήταν μια όχι ηθική άποψη του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.