Ελλάδα

Κρούσματα σήμερα 24/06: Σε ύφεση η πανδημία

Κρούσματα σήμερα 24/06: Σε ύφεση η πανδημία
Κρούσματα σήμερα 24/06: Με την συνεχή πτώση των κρουσμάτων και των διασωληνώμενων, από ότι φαίνεται η πανδημική καμπύλη δείχνει να κάμπτεται.

Τα κρούσματα για σήμερα 24/06 αναμένεται να ανακοινώσει σύντομα ο ΕΟΔΥ. Να θυμίσουμε ότι την Τρίτη τα κρούσματα ανήλθαν στα 406  εκ των οποίων 232  εντοπίζονται στην Αττική, ενώ η Θεσσαλονίκη κατέγραψε  32  νέες λοιμώξεις. Να θυμίσουμε ότι την προηγούμενη Τρίτη καταγράφηκαν 1339 νέες λοιμώξεις.

Από ότι φαίνεται οι εμβολιασμοί βοηθούν στην αντιμετώπισης της πανδημίας. Μάλιστα αν συνεχίζουν με τον παρόν ρυθμό, τότε πολύ γρήγορα και συγκεκριμένα, περί το τέλος του Ιουλίου η Ελλάδα πρόκειται να φτάσει στο 75% των εμβολιασθέντων. lockdown

Κρούσματα σήμερα 24/06:  Τέλος οι μάσκες έξω από σήμερα

Χωρίς μάσκα μπορούν να κυκλοφορούν οι πολίτες της χώρας από σήμερα Πέμπτη σε εξωτερικούς χώρους, όπου δεν παρατηρείται συνωστισμός και συγχρωτισμός, όπως ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ο Νίκος Χαρδαλιάς, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας της λοίμωξης Covid-19.

Ακόμη ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων ανακοίνωσε ότι από τη Δευτέρα 28 Ιουνίου αίρεται ο περιορισμός της νυχτερινής κυκλοφορίας.

Συγκεκριμένα, όπως είπε, αναφορικά με το αίτημα για την αναστολή υποχρέωσης χρήσης μάσκας σε εξωτερικούς χώρους όπου δεν σημειώνεται συνάθροιση ή συγχρωτισμός, τα μέλη της Επιτροπής ομόφωνα εισηγήθηκαν θετικά και η κυβέρνηση αποφάσισε τα εξής:

-Τη διατήρηση της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε εσωτερικούς χώρους χωρίς εξαιρέσεις.

-Τη δυνατότητα κυκλοφορίας σε εξωτερικούς χώρους χωρίς μάσκα εφόσον δεν υπάρχουν συνωστισμοί και συγχρωτισμοί.

Κρούσματα σήμερα 24/06:  Με ικανοποιητική εμβολιαστική κάλυψη δεν θα έχουμε πρόβλημα με την μετάλλαξη Δέλτα

Ο Δημήτρης Παρασκευής εκτιμά ότι η μετάλλαξη Δ του κορωνοϊού δεν θα είναι ιδιαιτέρως ανησυχητική, εάν έχουμε ικανοποιητική εμβολιαστική κάλυψη ειδικά στα άτομα άνω των 60 ετών. Σύμφωνα με τον καθηγητή, τα στελέχη της συγκεκριμένης μετάλλαξης μπορούν να προσβάλλουν πιο εύκολα τα άτομα που έχουν κάνε μόνο τη μια δόση του εμβολίου. Ο κ. Παρασκευής αναφέρθηκε στο παράδειγμα της Βρετανίας λέγοντας ότι η μετάλλαξη πλήττει τους νεαρούς που δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμα.

Παράλληλα ανέφερε ότι η έξαρση των κρουσμάτων στη Βρετανία, εξαιτίας της μετάλλαξης, δεν έχει αυξήσει τον αριθμό των πολιτών που εισέρχεται στις ΜΕΘ, ούτε έχει επηρεάσει τους θανάτους από κορωνοϊό. Μιλώντας στο πρώτο πρόγραμμα, ο Δημήτρης Παρασκευής υπογράμμισε τη μεγάλη σημασία του εμβολιασμού σε ευπαθείς ομάδες και στα άτομα άνω των 60 ετών.

Αναφερόμενος στην πορεία των εμβολιασμών, ο επιδημιολόγος τόνισε ότι πρέπει να δοθεί έμφαση στους ηλικιωμένους που δεν έχουν εύκολη πρόσβαση στα εμβολιαστικά κέντρα. Παράλληλα πρέπει να γίνει προσπάθεια να πειστούν και οι επιφυλακτικοί. «Πάντως η διεθνής εμπειρία μας λέει ότι πάνω από το 60%, η προσπάθεια γίνεται πιο δύσκολη, υπάρχει ένας σκληρός πυρήνας ανθρώπων που δεν είναι θετικοί απέναντι στο εμβόλιο», είπε χαρακτηριστικά.

Κρούσματα σήμερα 24/06:  Το μήνυμα δεν είναι ότι καταργούνται

Ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος μίλησε για την απόφαση της επιτροπής για τη μη χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους, ξεκαθαρίζοντας όμως ότι το μήνυμα δεν είναι ότι καταργούνται. Το απόγευμα της Τετάρτης ο Νίκος Χαρδαλίας ανακοίνωσε ότι από σήμερα δεν είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας στους εξωτερικούς χώρους, με εξαίρεση φυσικά περιπτώσεις συνωστισμού πολλών ατόμων. Ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος μίλησε στην τηλεόραση του ΑΝΤ1 για τους λόγους που οδήγησαν την επιτροπή να πάρει αυτή την απόφαση. «Ομόφωνη ήταν η απόφαση να μη φοράμε μάσκα όπου δεν υπάρχει συνωστισμός»,

Στη συνέχεια ο καθηγητής θέλησε να υπενθυμίσει ότι το μήνυμα δεν είναι ότι καταργήθηκαν εντελώς οι μάσκες. «Ο κίνδυνος υπάρχει , το μήνυμα δεν είναι ότι καταργείται η μάσκα, απλώς δεν υπάρχει λόγος να τη χρησιμοποιούμε όταν είμαστε έξω και δεν υπάρχει συνωστισμός», τόνισε. Θυμίζουμε ότι η χρήση μάσκας παραμένει υποχρεωτική σε κλειστούς χώρους, όπως καταστήματα και σούπερ μάρκετ αλλά και σε χώρους εργασίας.

Αναφερόμενος στο σχέδιο για τον τουρισμό, ο κ. Βατόπουλος υποστήριξε ότι δεν έχει στηθεί ακόμα. Ωστόσο είναι αισιόδοξος, καθώς όπως δήλωσε χαρακτηριστικά οι άνθρωποι στα νησιά είναι εμβολιασμένοι και υπάρχουν και τα Self Test. Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο καθηγητής, μέσα σε αυτή την εβδομάδα θα ληφθούν αποφάσεις για τον Τουρισμό. «Το μήνυμα είναι ότι, όλοι πρέπει να εμβολιαστούν, κυρίως αυτοί που εργάζονται στον Τουρισμό», τόνισε. Τέλος, μίλησε και για τη μετάλλαξη Δέλτα, που επικρατεί και εξαπλώνεται με ταχύτητα στη Βρετανία. «Οι μεταλλάξεις που επικρατούν είναι αυτές που μεταδίδονται ευκολότερα», ήταν τα λόγια του. Κρούσματα σήμερα 24/06

Κρούσματα σήμερα 24/06: Η μετάλλαξη Δέλτα μεταδίδεται πιο εύκολα στους ανεμβολίαστους

Η μετάλλαξη Δέλτα του κορωνοϊού θα επικρατήσει τους επόμενους μήνες σε όλο τον πλανήτη, επομένως χρειάζεται μεγάλη προσοχή και στη χώρα μας, ιδιαίτερα στους πληθυσμούς των ανεμβολίαστων, στα παιδιά και σε όσους είναι ανοσοκατεσταλμένοι και δεν απέκτησαν ανοσία μετά τον εμβολιασμό. Αυτό επισημαίνει ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας Ηλίας Μόσιαλος της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Λονδίνου (LSE) σε ανάρτηση του στο Facebook.

Επομένως, όπως λέει, «να μην εκπλαγούμε, αν δούμε αύξηση των κρουσμάτων στους πληθυσμούς των ανεμβολίαστων και αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία μας. Τα νοσοκομεία θα επιβαρυνθούν αδικαιολόγητα και αυτό θα έχει ως αποτελέσματα τη μείωση της πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας για τους ασθενείς που δεν πάσχουν από τη νόσο Covid-19».

Κρούσματα σήμερα 24/06:  «Έχουμε πολύ καλά δεδομένα αλλά υπάρχει κίνδυνος»

«Είμαστε αρκετά μακριά από την ανοσία, παγκόσμια είμαστε ακόμα χαμηλότερα, επομένως η προσπάθεια είναι μεγάλη. Έχουμε πολύ καλά δεδομένα, για να λέμε τα καλά νέα αλλά δυστυχώς υπάρχει ο κίνδυνος έξαρσης νέας, υποτροπής εφόσον δεν συνεχίσουμε στον ρυθμό που είμαστε σήμερα», ξεκαθάρισε ο κ. Γώγος.

Σε ό,τι αφορά τις μάσκες, ο κ. Γώγος είπε ότι σύντομα θα υπάρξουν νέες οδηγίες και θα αφορούν όλο τον πληθυσμό καθώς πρακτικά δεν μπορεί να γίνει διαχωρισμός ανάμεσα σε εμβολιασμένους και μη όταν μιλάμε για εξωτερικούς χώρους, συμπληρώνοντας όμως, πως εδώ τίθεται θέμα ατομικής ευθύνης και όσοι δεν είναι εμβολιασμένοι καλό θα είναι να συνεχίσουν να φορούν μάσκες, κυρίως για δική τους προστασία.

Κρούσματα σήμερα 24/06:  Θα είναι διψήφιος ο αριθμός κρουσμάτων τον Ιούλιο

«Η ανίχνευση του ιικού φορτίου παρουσιάζεται μόνο στην Αττική, τη Θεσσαλονίκη, τη Λάρισα, και το Βόλο, στις υπόλοιπες περιοχές είναι κάτω από το όριο ποσοτικοποίησης», είπε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο κ. Θωμαΐδης και συμπλήρωσε: «Τις επόμενες 3 με 4 εβδομάδες σίγουρα τον Ιούλιο, θα έχουμε διψήφιο αριθμό κρουσμάτων». «Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούμε να δούμε και μια αύξηση στις περιοχές που δεν έχουν εμβολιαστική κάλυψη», αποσαφήνισε πάντως.

«Η μείωση του αριθμού των θανάτων θα έρθει ως συνέπεια των εισαγωγών στα νοσοκομεία και των εισαγωγών στις ΜΕΘ. Υπάρχει διαφορά τουλάχιστον δύο εβδομάδων σε αυτή τη μείωση» είπε ο καθηγητής.

Σίγουρα θα έρθει τέταρτο κύμα και θα αφορά τους ανεμβολίαστους

Όπως είπε ο κ. Βασιλακόπουλος μιλώντας στον ΣΚΑΪ, παρά τα πάρα πολύ καλά στοιχεία, συνεχίζουμε να έχουμε τουλάχιστον 60 καινούριες εισαγωγές στα νοσοκομεία και οι περισσότεροι είναι ανεμβολίαστοι. Η πιθανότητα να βρεθεί σε ΜΕΘ εμβολιασμένος με μια δόση είναι μικρή. Τόνισε, δε, ότι «η ύφεση δεν πρέπει να είναι λόγος για να μην εμβολιαστούμε. Πρέπει να πετύχουμε το τείχος ανοσίας μέσα στο καλοκαίρι. Κρούω τον κώδωνα του κινδύνου. Αν συνεχίσουμε έτσι δεν θα φτάσουμε το 70% ανοσίας».

Εξήγησε, μάλιστα, με το παράδειγμα του Ισραήλ, ότι παρόλο που έχουν φτάσει στο 56% οι πλήρως εμβολιασμένοι και είχαν μηδενίσει τα κρούσματα, χτες είχαν μια μικρή έκρηξη κρουσμάτων πιθανώς από τη μετάλλαξη Δέλτα. «Αν δεν εμβολιάσουμε το ποσοστό που χρειάζεται για να μη βρίσκει ο ιός χώρο να μεταδίδεται, τα πιο μεταλλαγμένα στελέχη του ιού μπορούν να εισχωρήσουν», επεσήμανε ο καθηγητής.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments