Αθλητισμός

Ολυμπιακοί Αγώνες: Άναψε η Ολυμπιακή Φλόγα

Ολυμπιακοί Αγώνες: Άναψε η Ολυμπιακή Φλόγα
Ολυμπιακοί Αγώνες: Εντυπωσιακή η τελετή.

Με την τελετή έναρξης ξεκίνησαν οι φετινοί Ολυμπιακοί Αγώνες στο Τόκιο. Η φετινή τελετή έναρξης ήταν διαφορετική λόγω των περιορισμών που έχουν επιβληθεί. Η ολυμπιακή φλόγα άναψε σε άδειο στάδιο καθώς παραβρέθηκαν μόνο λίγοι καλεσμένοι.

Ολυμπιακοί Αγώνες: Άναψε η Ολυμπιακή Φλόγα

Στα χέρια της Ναόμι Οσάκα, του Νο. 2 στην Παγκόσμια κατάταξη του τένις, η Ολυμπιακή Φλόγα. Αυτή ήταν και η τελευταία λαμπαδηδρόμος και το ταξίδι που ξεκίνησε από την Αρχαία Ολυμπία έφτασε στο τέλος του.

Δείτε την τελετή έναρξης

Δύο χρυσοί Ολυμπιονίκες, ο Λευτέρης Πετρούνιας και η Αννα Κορακάκη κράτησαν την ελληνική σημαία στα χέρια τους και οδήγησαν τους 83 συνολικά Έλληνες αθλητές κατά την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων στο Τόκιο. Η ελληνική αποστολή μπήκε όπως πάντα πρώτη στο Εθνικό Ολυμπιακό Στάδιο στην πρωτεύουσα της Ιαπωνίας.

O αυτοκράτορας Ναρουχίτο κήρυξε την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων

Ο αυτοκράτορας της Ιαπωνίας Ναρουχίτο κήρυξε την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο, επαναλαμβάνοντας τον ρόλο του παππού του, ο οποίος «άνοιξε» τους τελευταίους Ολυμπιακούς Αγώνες που φιλοξενήθηκαν στο Τόκιο, το 1964.

Ακολούθησε η είσοδος της Ολυμπιακής σημαίας, την οποία μετέφεραν έξι αθλητές: ένας από κάθε μία εκ των πέντε ηπείρων, καθώς και ένας εκπρόσωπος της Ολυμπιακής Ομάδας Προσφύγων της ΔΟΕ. Οι αθλητές αυτοί ήταν οι εξής:

ΑΣΙΑ: Κέντο Μομότα (Ιαπωνία/Μπάντμιντον) ΩΚΕΑΝΙΑ: Ελενα Γκαλιάμποβιτς (Αυστραλία/Σκοποβολή) ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΟΜΑΔΑ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ: Σιρίλ Τσάτσετ (Αρση Βαρών) ΑΜΕΡΙΚΗ: Πάουλα Παρέτο (Αργεντινή/Τζούντο) ΑΦΡΙΚΗ: Μεχντί Εσαντίκ (Μαρόκο/Τρίαθλο) ΕΥΡΩΠΗ: Πάολα Ογκέτσι Εγκόνου (Ιταλία/Βόλεϊ)

Οι έξι αθλητές παρέδωσαν τη σημαία σε εργαζόμενους που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή της καθημερινής μάχης κατά του κορονοϊού και ακολούθησε η έπαρση της σημαίας με τους πέντε κύκλους, υπό τους ήχους του Ολυμπιακού Ύμνου, που συνέθεσε ο Σπύρος Σαμαράς, σε ποίηση του Κωστή Παλαμά. Τον Ύμνο τραγούδησε χορωδία μαθητών από το Τόκιο και τη Φουκουσίμα.

Η διοργάνωση του 1964, αγκαλιάσθηκε με ενθουσιασμό στην Ιαπωνία και στο εξωτερικό, φέρνοντας μια νέα εποχή για την χώρα, μετά την καταστροφή του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου.

Στα τέλη του περασμένου μήνα, ο 61χρονος αυτοκράτορας Ναρουχίτο «ήταν ανήσυχος» για την πιθανότητα οι Ολυμπιακοί Αγώνες να προκαλέσουν την εξάπλωση του κορωνοϊού, όπως φοβούνται πολλοί Ιάπωνες. Ο Ολυμπιακός Χάρτης, ορίζει ότι η έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων, κηρύσσεται από τον αρχηγό του κράτους της χώρας υποδοχής, κάτι που σημαίνει ότι η παρουσία του ήταν απαραίτητη.

Ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Τόμας Μπαχ, συναντήθηκε με τον αυτοκράτορα την Πέμπτη και τον διαβεβαίωσε ότι οι διοργανωτές καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να μην λειτουργήσουν οι Αγώνες ως άρμα εξάπλωσης του κορωνοϊού στη χώρα.

Ο Ναρουχίτο θα είναι  στην τελετή χωρίς την αυτοκράτειρα Μασάκο ή άλλα μέλη της αυτοκρατορικής οικογένειας, αφού οι διοργανωτές απαγόρευαν την παρουσία θεατών. Όταν ο παππούς του, ο αυτοκράτορας Χιροχίτο, κήρυξε την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων του 1964, συνοδευόταν από την αυτοκράτειρα Ναγκάκο.

Ολυμπιακοί Αγώνες: Τι δήλωσε ο Τόμας Μπαχ

Ως μία στιγμή ελπίδας, χαρακτήρισε ο Τόμας Μπαχ την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο, που διεξάγονται με καθυστέρηση ενός χρόνου και με πολλούς περιορισμούς, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Στην ομιλία του κατά την τελετή έναρξης των Αγώνων, ο πρόεδρος της ΔΟΕ εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τον ιαπωνικό λαό, αλλά και στους «αφανείς ήρωες» στη μάχη κατά του κορονοϊού, τους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό.

«Σήμερα είναι μία στιγμή ελπίδας. Ας απολαύσουμε αυτή τη στιγμή, γιατί είμαστε επιτέλους εδώ, όλοι μαζί. Αθλητές από 205 Εθνικές Ολυμπιακές Επιτροπές και η Ολυμπιακή Ομάδα Προσφύγων της ΔΟΕ ζουν μαζί κάτω από μία στέγη στο Ολυμπιακό Χωριό. Αυτή είναι η ενωτική δύναμη του αθλητισμού. Μπορούμε να είμαστε όλοι μαζί χάρη σε εσάς, τους ευγενικούς οικοδεσπότες μας, τον ιαπωνικό λαό, στον οποίο θέλω να εκφράσω όλη την εκτίμηση και την υποστήριξή μας», είπε μεταξύ άλλων ο Τόμας Μπαχ, ο οποίος έκανε ειδική αναφορά στην Ομάδα των Προσφύγων.

Ο «αθάνατος» Τζον Λένον

Ένα από τα πιο γνωστά τραγούδια παγκοσμίως, το οποίο γράφτηκε τον Μάιο του 1971 από τον Τζον Λένον και κυκλοφόρησε τον Οκτώβριο του ίδιου έτους στο ομότιτλο άλμπουμ και αποτέλεσε τον δεύτερο σόλο δίσκο, ενώ οι στίχοι του δίνουν ένα αισιόδοξο μήνυμα, ένα μήνυμα ενότητας που έρχεται να… ταιριάξει με το μότο της φετινής Ολυμπιάδας το οποίο είναι «Stronger Together» (Μαζί είμαστε πιο δυνατοί).

Ολυμπιακοί Αγώνες: Συγκίνησε η Γιαπωνέζα πυγμάχος και νοσοκόμα

Στο τμήμα που υπογραμμίζει τον αντίκτυπο της πανδημίας στους αθλητές και τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο που δεν μπορούν να δουν τους Ολυμπιακούς Αγώνες με φυσική παρουσία, οι διοργανωτές έδειξαν μια μοναχική γυναίκα αθλητή, την Γιαπωνέζα πυγμάχο και νοσοκόμα, Αρίσα Τσουμπάτα, να κάνει προπόνηση στο σκοτάδι, τρέχοντας σιωπηλά σε διάδρομο.

Δεκάδες χορευτές μετακινήθηκαν ενώ οι χαρτογραφήσεις προβολής έδειξαν συνδέσεις μεταξύ τους, επισημαίνοντας πώς οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των αθλητών, έχουν δημιουργήσει νέες συνδέσεις στο διαδίκτυο κατά τη διάρκεια της καραντίνας.

Λίγα λόγια για τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Τόκιο

Οι θερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες 2020, επίσημα γνωστοί ως Αγώνες της 32ης Ολυμπιάδας, γνωστοί και ως Τόκιο 2020, είναι μια διεθνής αθλητική διοργάνωση που θα λάμβανε χώρα στο Τόκιο από τις 24 Ιουλίου έως τις 9 Αυγούστου 2020, αλλά αναβλήθηκε στις 24 Μαρτίου για το έτος 2021, λόγω παγκόσμιων ανησυχιών για την πανδημία του κορωνοϊού. Ωστόσο, το επίσημο όνομά των αγώνων παραμένει «Θερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες 2020».Οι αγώνες θα διεξαχθούν από τις 23 Ιουλίου μέχρι και τις 8 Αυγούστου 2021

Θα είναι η 32η διοργάνωση Θερινών Ολυμπιακών Αγώνων υπό την αιγίδα της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ).

Το Τόκιο επιλέχθηκε ως διοργανώτρια πόλη κατά την 125η Σύνοδο της ΔΟΕ στο Μπουένος Άιρες στις 7 Σεπτεμβρίου 2013.Οι Αγώνες θα σηματοδοτήσουν την επιστροφή των Θερινών Ολυμπιακών Αγώνων στο Τόκιο για πρώτη φορά από το 1964 ενώ θα είναι η τέταρτη φορά που οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα πραγματοποιηθούν εξ ολοκλήρου στην Ιαπωνία, μετά τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες 1972 στο Σάπορο και τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες 1998 στο Ναγκάνο. Θα είναι οι δεύτεροι αγώνες που θα λάβουν χώρα στην Ανατολική Ασία, μετά τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες 2018 στην Πιονγκτσανγκ της Νότιας Κορέας και τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες 2022 στο Πεκίνο της Κίνας.

Σε αυτούς τους Αγώνες θα εισαχθούν επιπλέον αθλήματα, συμπεριλαμβανομένων του μπάσκετ 3×3, της ποδηλασίας BMX και Madison και άλλες εκδηλώσεις. Με την εισαγωγή νέων πολιτικών από την ΔΟΕ, που επιτρέπουν σε νέα αθλήματα να εισάγονται στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων ώστε να μεγαλώσει ο κύριος «κορμός» των εκδηλώσεων, αυτοί οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα δουν την πρώτη εμφάνιση στο καράτε, το σερφ και το σκέιτμπορντ αλλά και την επιστροφή του μπέιζμπολ και του σοφτμπολ (αθλήματα που μετακινήθηκαν από τους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες μετά το 2008).

Ολυμπιακοί Αγώνες: Ποιοι αστέρες θα απουσιάσουν

Αγωνιστικά αναζητούνται οι νέοι αστέρες που θα μαγνητίσουν τα βλέματα, τα φλας αλλά και τους followers των social media. Θα πρέπει επίσης να μάθουμε να βλέπουμε αγώνες χωρίς τον Φελπς, τον Γιουσέιν Μπολτ, τον ΛεΜπρόν Τζέιμς, το Νεϊμάρ, τον Λιονέλ Μέσι, τον Κιλιάν Μπαπέ, τον Ρότζερ Φέντερερ και τον Ράφα Ναδάλ.

Η ΕΡΤ2 και η ΕΡΤ3 θα αναλάβουν τη μετάδοση των κορυφαίων αγωνισμάτων από νωρίς τα ξημερώματα μέχρι και το απόγευμα, ενώ το τρίτο κανάλι της δημόσιας τηλεόρασης θα προβάλλει και σε μαγνητοσκόπηση επιλεγμένα αθλήματα, από τις 21.00 έως την 01.00. Στο έργο της κάλυψης των Ολυμπιακών Αγώνων θα συμβάλλουν και το ERTflix, με τα κανάλια ΕΡΤ Sports και ΕΡΤ Sports 2, και η ΕΡΑ Σπορ 101.8 με καθημερινές μεταδόσεις και ρεπορτάζ από τους τρεις απεσταλμένους της στο Τόκιο, και το ertnews.gr με διαρκή ενημέρωση ειδικά για τις συμμετοχές των Ελλήνων αθλητών.

Ολυμπιακοί Αγώνες: Ποιες είναι οι μασκότ

Δύο μασκότ θα διεκδικήσουν την προσοχή μας Ολυμπιακούς του Τόκιο 2020 και τα ονόματα αυτών Μιραϊτόουα και Σομέιτι. Τους δύο σούπερ ήρωες – έναν για του Ολυμπιακούς και έναν για τους Παραολυμπιακούς – έχει σχεδιάσει ο Ρίο Τανιγκούτσι και επελέγησαν από τους μαθητές σχεδόν 17.000 δημοτικών σχολείων σε όλη τη Ιαπωνία.

Η καρό μπλε και άσπρη μασκότ των Ολυμπιακών ακούει στο όνομα «Μιραϊτόουα». Έμπνευση για το όνομά της είναι οι ιαπωνικές λέξεις «μιράι», που σημαίνει «μέλλον» και «τόουα» που σημαίνει «αιωνιότητα». «Αυτό το όνομα επελέγη για να προωθήσει ένα μέλλον αιώνιας ελπίδας στις καρδιές των ανθρώπων όλου του κόσμου» είπαν οι διοργανωτές.

Ολυμπιακοί Αγώνες: Η τελετή έναρξης του 2016

Η τελετή ξεκίνησε με την έπαρση της βραζιλιανικής σημαίας και τον Εθνικό Ύμνο της χώρας, ενώ ακολούθησε με εντυπωσιακό τρόπο η παρουσίαση της διαδικασίας δημιουργίας της ζωής.

Ένα δάσος και κίτρινες πεταλούδες που παραπέμπουν στον Αμαζόνιο δημιουργήθηκαν μέσα στο στάδιο, ενώ ακολούθησε η είσοδος των ανθρώπων των δασών: Πρωταγωνιστικό ρόλο στους αυτόχθονες πληθυσμούς του Αμαζονίου που έφταναν τα 4 εκατομμύρια μέχρι την εισβολή των Ευρωπαίων. Μετά τους Ευρωπαίους ακολούθησαν οι Αφρικανοί, ενώ σειρά πήραν και οι Γιαπωνέζοι. Χαμός έγινε στο Μαρακανά όταν εισήλθε στο Στάδιο η Ζιζέλ Μπούντχεν υπό τους ήχους του «Girl From Ipanema».

Ο αργός ρυθμός έδωσε τη θέση του στον πιο έντονο της ποπ κουλτούρας της Βραζιλίας, μουσικής που προέρχεται και έχει τη βάση της στις φαβέλες.

Δεκάδες χορευτές στα λευκά έδωσαν ρεσιτάλ βραζιλιάνικων χορών που εναλάσσονταν κάθε λίγα δευτερόλεπτα δείχνοντας ότι η μουσική είναι στο αίμα τους άσχετα από την προέλευσή του. Ρέγγε, Σάλσα, Μάμπα, Σάμπα φυσικά, αλλά και ραπ, χιπ χοπ ακούστηκαν στο στάδιο με τους χορευτές να βγάζουν τρομερή ενέργεια. Φυσικά δεν θα μπορούσε να λείψει και μια επίδειξη καποέιρα, του χορού – πολεμικής τέχνης της Βραζιλίας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments