Η Μέρκελ “στέλνει” τον Τσίπρα στον Σόιμπλε για τον “μποναμά”
Με το κορυφαίο εθνικό ζήτημα, αυτό των ελληνοτουρκικών σχέσεων, το οποίο πλήττεται σημαντικά από την τουρκική προκλητικότητα, την ώρα που ΕΕ και Άγκυρα βρίσκονται σε ανοιχτό πόλεμο, θέτοντας σε σοβαρό κίνδυνο τη συμφωνία για το προσφυγικό, επέλεξε να ξεκινήσει την ομιλία της η ‘Αγγελα Μέρκελ στην κοινή της συνέντευξη με τον Αλέξη Τσίπρα στο Βερολίνο, ενώ έπεται το πρόγευμα εργασίας των δύο ηγετών.
Η επιλογή αυτή κάθε άλλο παρά τυχαία δεν είναι σαφώς, αφού η ίδια είχε ήδη στείλει μήνυμα στην Αθήνα ότι δεν θα ανακατευτεί στις “ζυμώσεις”, που γίνονται στους ευρωπαϊκούς κόλπους, με το “βλέμμα” στην πρόσφατη “παροχολογία” του κ. Τσίπρα προς συνταξιούχους και νησιώτες.
Η καγκελάριος της Γερμανίας, αφότου έκανε αναφορά και στο Κυπριακό και στις διαπραγματεύσεις γύρω από αυτό, πέταξε το “μπαλάκι” στο γήπεδο του Eurogroup, παραπέμποντας τον Έλληνα πρωθυπουργό στους θεσμούς για τα “καυτά” ζητήματα της ελληνικής οικονομίας. Αναμενόμενη στάση. Άλλωστε, η ίδια το δήλωσε και χθες:” θα συζητήσουμε, αλλά δεν θα εμπλακώ στις διαπραγματεύσεις”.
“Δεν είναι εδώ ο τόπος, όπου λαμβάνονται αποφάσεις. Διαβουλεύσεις γίνονται με τους τρεις θεσμούς και το Eurogroup. Θα μιλήσουμε για το πώς εξελίσσεται η κατάσταση. Οι συζητήσεις μας δεν είναι πάντα εύκολες, αλλά είναι ενδιαφέρουσες”, ξεκαθάρισε η Γερμανίδα καγκελάριος, δίχως να αφήνει περιθώρια ελιγμών στον Έλληνα πρωθυπουργό.
Ουσιαστικά η κυρία Μέρκελ “έστειλε” τον κ. Τσίπρα στα χέρια του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, καθώς είναι γνωστό ότι στο Eurogroup “περνάει” πάντα η “γραμμή” του Γερμανού ΥΠΟΙΚ. Το γεγονός αυτό δεν συμφέρει την Ελλάδα, δεδομένων των ενστάσεων που εγείρει το Βερολίνο για τις εξαγγελίες των… προεκλογικών “δώρων” Τσίπρα.
Η κυρία Μέρκελ δήλωσε στήριξη στην Ελλάδα όσον αφορά στο επίμαχο ζήτημα του μεταναστευτικού, μία μέρα αφότου “κούνησε το δάχτυλο” στην κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα για καθυστερήσεις ως προς την επαναπροώθηση των προσφύγων στην Τουρκία, μιλώντας στη Σύνοδο του ΕΛΚ και εκπλήσσοντας τους παρόντες στην αίθουσα.
“Μιλήσαμε για τα διάφορα γεγονότα, που μας συνδέουν και απαιτούν να εργαστούμε από κοινού. Θα μιλήσουμε για το προσφυγικό, όπου έχουμε κοινούς στόχους και η Ελλάδα έχει να λύσει πολλά προβλήματα. Πριν τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας έφτασαν τεράστιοι όγκοι προσφύγων. Δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε την Ελλάδα μόνη της να σηκώνει το βάρος. Στη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας τα πράγματα δεν εξελίσσονται όσο γρήγορα θα θέλαμε”, τόνισε η καγκελάριος.
Για το Κυπριακό είπε, τέλος, η κυρία Μέρκελ ότι είναι ένα θέμα μεγάλης σημασίας σημειώνοντας ότι η Ελλάδα έχει κάνει καλή υποστηρικτική προεργασία.
Σημειώνεται πως η συνέντευξη Τύπου ήταν σύντομης διάρκειας και δεν ακολούθησαν ερωτήσεις.
Από την πλευρά του ο κ. Τσίπρας χρησιμοποίησε το “όπλο” των αυξημένων εσόδων, προκειμένου να επιχειρηματολογήσει για τον αιφνιδιαστικό “μποναμά”, στον απόηχο του οποίου επικρτατεί σύγχυση στους ευρωπαϊκούς κόλπους.
Όπως είπε ο πρωθυπουργός, θα ενημερώσει την Γερμανίδα καγκελάριο για τη θετική πορεία της οικονομίας και την υπεραπόδοση των εσόδων – βάσει αυτής έγινε η εξαγγελία για τη χορήγηση της μισής 13ης σύνταξης – ζητώντας από όλους γενναίες αποφάσεις, προκειμένου «να μην επιτρέψουμε να κυλήσει η Ελλαδα στην αβεβαιότητα».
Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για «μια πολύ κρίσιμη περίοδο που δοκιμάζει τις δυνατότητες μας να ανταποκριθούμε σε κρίσεις ασφάλειας, οικονομίας και μετανάστευσης».
Ο ίδιος μάλιστα μίλησε και για την «κοινή απειλή» από τη ραγδαία άνοδο των ρατσιστικών φωνών στην Ευρώπη που αποτελεί κοινή απειλή για το ευρωπαϊκό μας μέλλον και χρειάζεται αποφασιστική αντιμετώπιση.
Αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο κ. Τσίπρας είπε ότι «θα εξετάσουμε τρόπους για να διατηρήσουμε και να έχουμε καλύτερη εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας αλλά και τις δυσκολίες στις σχέσεις με την Τουρκία που περνάνε ένταση μετά το αποτρόπαιο πραξικόπημα».
Με αφορμή δε την φρενίτιδα του Ταγίπ Ερντογάν με τη Συνθήκη της Λωζάνης, ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να ανεχθεί οποιαδήποτε αμφισβήτηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων με αφορμή την επαναλαμβανόμενη αμφισβήτηση της συνθήκης της Λωζάνης από την πλευρά της Τουρκίας. «Τονίζω ότι η Ελλαδα τάσσεται σταθερά υπερ της ευρωπαικής ένταξης της Τουρκίας αλλά με πλήρη συμμόρφωσή της στα κριτήρια», ξεκαθάρισε.
Ο ίδιος δε υποστήριξε ότι η Τουρκία θα δοκιμαστεί όσον αφορά το Κυπριακό και πως η ΕΕ έχει κεντρικό ρόλο. “Εμείς στηρίζουμε μια δίκαιη βιώσιμη λύση χωρίς εγγυήσεις και κατοχικό στρατό και χωρίς φόβο για κανένα Κύπριο”, υπογράμμισε.
«Αυτό το όραμα της δίκαιης ανάπτυξης προυποθέτει σχέδιο επιμονή και γενναίες αποφάσεις από όλους τους εταίρους ώστε όχι μόνο να μην επιτρέψουμε να κυλήσει η Ελλάδα στην αβεβαιότητα αλλά και να στείλουμε μήνυμα στους επενδυτές ότι η Ελλάδα από μέρος της κρίσης έγινε μέρος της λύσης», κατέληξε ο κ. Τσίπρας.
Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα- Γιούνκερ
Η πορεία του ελληνικού προγράμματος ήταν στο επίκεντρο της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν σήμερα το πρωί ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς.
Οι δύο άνδρες συζήτησαν για την πορεία του ελληνικού προγράμματος, μετά την αξιολόγηση των θεσμών (Επιτροπή, ΕΚΤ ESM) για τα μέτρα που εξήγγειλε η ελληνική κυβέρνηση, ανέφερε ο Μ. Σχοινάς.
Ο ίδιος προσέθεσε ότι η αποστολή των θεσμών στην Αθήνα ολοκληρώθηκε σύμφωνα με το πρόγραμμα και τώρα οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν από τις έδρες των θεσμών.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας