Κόσμος

Το Νταβός αλλάζει το ρόλο της Κίνας στο διεθνές στερέωμα

Το Νταβός αλλάζει το ρόλο της Κίνας στο διεθνές στερέωμα
Tο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στην Ελβετία αναδεικνύει πως ο ρόλος του Πεκίνου και η δυναμική του Σι Τζινπίνγκ εδραιώνονται μεταξύ της παγκόσμιας οικονομικής ελίτ.

Στην τρίτη μέρα τους μπαίνουν σήμερα οι εργασίες του ετησίου Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρου του Νταβός και όσοι παρατηρούν το συνέλευση των πλουσιωτέρων ανθρώπων στο ελβετικό χειμερινό θέρεθρο ακόμα κάνουν λόγο για το αντίκτυπο που είχε η ομιλία του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ την Τρίτη, στην «πρεμιέρα» αξιωματούχου από την Κίνα στα φόρουμ του Νταβός.

Ελλείψει κάποιου μεγάλου ονόματος από ηγέτες της Δύσης, ο Σι εκμεταλεύτηκε τη «μεταβατική περίοδο» εν μέσω της οποίας βρίσκονται αυτή τη στιγμή οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση για να παρουσιάσει το δικό του μανιφέστο και τον τρόπο με τον οποίο το Πεκίνο θέλει να πορευτεί στο παγκόσμιο οικονομικό γίγνεσθαι. Και αυτό, μόλις λίγα 24ωρα προτού ο Ντόναλτ Τραμπ αναλάβει και επίσημα τα καθήκοντα του ως 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ και καθώς έχει ήδη «δείξει» πως σκοπεύει να τεντώσει το σχοινί στις σχέσεις της Ουάσινγκτον με τον ασιατικό «γίγαντα».

Ο Κινέζος πρόεδρος προειδοποίησε τις εθνικές κυβερνήσεις να μην επιστρέψουν σε πολιτικές εμπορικού προστατευτισμού, σημειώνοντας πως «σε έναν εμπορικό πόλεμο, δεν πρόκειται να υπάρξουν νικητές».

Απηύθυνε επίσης, έκκληση οι χώρες να μην «αναζητούν» το δικό τους συμφέρον εις βάρος τον υπόλοιπων και επανέλαβε την ανάγκη αποφυγής ενός «εμπορικού πολέμου».

«Το να επιθυμείς τον προστατευτισμό είναι να σαν να κλειδώνεσαι σε ένα σκοτεινό δωμάτιο. Ο αέρας και η βροχή μείνουν απ’ έξω, αλλά το ίδιο συμβαίνει και με τον αέρα και το φως» εξήγησε γλαφυρά.

Στη συνέχεια, διαβεβαίωσε πως η Κίνα δεν πρόκειται να υποτιμήσει το γουάν και τάχθηκε υπέρ των «ανοιχτών, διαφανών και αμοιβαίως επωφελών» εμπορικών συμφωνιών.

«Η μία χώρα δεν θα πρέπει να βλάπτει την άλλη, θέτοντας εμπόδια» έσπευσε να σημειώσει, τονίζοντας ότι «η Κίνα θα κρατήσει ανοιχτές τις πόρτες της προς όλους».

Σύμφωνα με την οπτική των Financial Times στην ομιλία του Σι, κάποιες ξένες επιχειρήσεις που παλεύουν με εμπόδια στην κινεζική αγορά, μπορεί να απορρίψουν την περιγραφή που έκανε ο κ. Ξι για την Κίνα, ως πρωταθλήτρια στο ελεύθερο εμπόριο και τις ανοικτές αγορές. Ωστόσο, τα σχόλια του Κινέζου προέδρου αποτέλεσαν επιδέξια έκκληση προς το κοινό του Νταβός, το οποίο περιλαμβάνει ηγέτες πολλών από τις μεγαλύτερες πολυεθνικές του κόσμου. 

Οι επιχειρήσεις που έχουν ακμάσει χάρη στην παγκοσμιοποίηση, ανησυχούν βαθιά ότι η διακυβέρνηση Τραμπ πράγματι θα πυροδοτήσει έναν παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο. Επομένως ο κ. Ξι άδραξε την ευκαιρία για να βάλει την Κίνα στη θέση του προασπιστή της παγκοσμιοποίησης.

Από κάποιες απόψεις, ο Κινέζος πρόεδρος υιοθέτησε το είδος της χαρούμενης ρητορικής που χρησιμοποιούσαν κάποτε οι Αμερικανοί πρόεδροι: αισιόδοξος, εξωστρεφής, κάλεσε σε διεθνή συνεργασία στον αγώνα κατά της φτώχειας και των κοινών προκλήσεων της ανθρωπότητας, όπως σημείωσαν οι FT.

Επίθεση από τον Μπάιντεν κατά Τραμπ – Ρωσίας

Από την πλευρά της απερχόμενης αμερικανικής ηγεσίας, στο Νταβός βρέθηκε ο τωρινός αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν ο οποίος την Τετάρτη επιτέθηκε προς τη Ρωσία λέγοντας ότι «η μεγαλύτερη απειλή έρχεται από εξωτερικούς παράγοντες που εξισώνουν την επιτυχία τους με την δημιουργία προβλημάτων στη φιλελεύθερη παγκόσμια τάξη πραγμάτων».

«Δεν θα μασήσω τα λόγια μου, στις κινήσεις αυτές ηγείται κυρίως η Ρωσία.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν «εργάζεται με κάθε εργαλείο που έχει στα χέρια του για να “πληγώσει” το ευρωπαϊκό οικοδόμημα», είπε ακόμη ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ.

Κατηγόρησε ακόμη τον επικεφαλής του ρωσικού κράτους ότι δοκιμάζει τα όρια των δυτικών χωρών και επιθυμεί την επιστροφή του πλανήτη στην εποχή των σφαιρών επιρροής.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments