Πολιτική

“Ξύλο” στην.. αριστερή κυβέρνηση από το κίνημα κατά των πλειστηριασμών

“Ξύλο” στην.. αριστερή κυβέρνηση από το κίνημα κατά των πλειστηριασμών
Εντείνεται η λαϊκή οργή για τους πλειστηριασμούς. Σκηνές ροκ, με "ξύλο" στους αστυνομικούς κάθε Τετάρτη στα δικαστήρια. Στο "σφυρί" σπίτια ακόμη και για 500 ευρώ. Σε... πανικό η κυβέρνηση, κοιτάζει αμήχανη τα γεγονότα.

Σε… μεγάλο “πονοκέφαλο” για την Αριστερά εξελίσσεται το λαϊκό κίνημα κατά των πλειστηριασμών, την ώρα που όλα τα “μέτωπα” είναι ανοιχτά και η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα αδυνατεί να διαχειριστεί τις απανωτές κρίσεις.

Από δω και πέρα κάθε Τετάρτη, στο ειρηνοδικεία της χώρας, θα γινόμαστε μάρτυρες δεκάδων πλειστηριασμών ακινήτων και έντονων αντιδράσεων του… κινήματος κατά των πλειστηριασμών ακινήτων πρώτης κατοικίας.

Στην κυβέρνηση υπάρχει έντονος πανικός, αφού μία τέτοια κατάσταση, θα ρίξει στα… τάρταρα την ήδη καταβαραθρωμένη εικόνα της.Υπολογίζεται ότι μέχρι το τέλος του χρόνου τα σπίτια που θα βγουν σε πλειστηριασμούς θα είναι 2.000. Την ίδια ώρα, ωστόσο, παράγοντες της αγοράς που επικαλείται η Ημερησία ανεβάζουν τον αριθμό αυτόν σε 5.000 τους επόμενους τρεις μήνες ενώ τρόμο προκαλεί η πρόβλεψη ότι για το 2017 ο αριθμός των σπιτιών που αντιμετωπίζουν άμεσο κίνδυνο εκποίησης ανεβαίνει σε 50.000.

Παράλληλα πληθαίνουν οι καταγγελίες ότι στην πρώτη γραμμή κινδύνου βρίσκονται όχι «μεγάλα ακίνητα, που βαρύνονται με δάνεια τα οποία έχουν βρεθεί στο “κόκκινο”, πάνω από δύο χρόνια», όπως υποστήριζε η κυβέρνηση με το non paper της Παρασκευής αλλά εργατικές κατοικίες. Ενδεικτικά τα όσα υποστήριξαν μέλη του συντονιστικού συλλογικοτήτων Θεσσαλονίκης ότι την ερχόμενη Τετάρτη προγραμματίζεται η διαδικασία πλειστηριασμού για οχτώ εργατικές κατοικίες της περιοχής του Ευόσμου.

Τον πανικό της κυβέρνησης επιτείνει το γεγονός ότι οι πλειστηριασμοί αυτοί δεν έχουν διαταχθεί από τις τράπεζες αλλά από τις εφορίες για χρέη πολιτών προς το Δημόσιο.

Ενδεικτική της αγωνίας της κυβέρνησης να αποτρέψει να μετατραπεί η Ελλάδα σε νέα Ισπανία όπου η κυβέρνση Θαπατέρο «εκδιώχθηκε» λόγω των έντονων αντιδράσεων από το κύμα αντιδράσεων για την απώλεια κατοικιών ήταν η δήλωση του Νίκου Παππά το βράδυ του Σαββάτου από το Βόλο ότι η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι μπορεί για να προστατεύσει την πρώτη κατοικία ενώ παράλληλα εξετάζεται να υπάρξει άμεσα παρέμβαση ακόμα και μέσω του νέου Πτωχευτικού Κώδικα που θα έρθει προς συζήτηση στη Βουλή σε λίγες ημέρες.

Από τις αρχές του χρόνου η κατάσταση θα γίνει πιο εκρηκτική αφού στο χορό των πλειστηριασμών θα εισέλθουν δυναμικά και οι τράπεζες.

Απροστάτευτη η πρώτη κατοικία

Σε αντίθεση με ό,τι ισχύει για χρέη προς τις τράπεζες, δεν υπάρχει αντίστοιχη προστατευτική διάταξη έναντι πλειστηριασμών για οφειλές προς την Eφορία. Με βάση τις κείμενες διατάξεις, για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο που δεν έχουν υπαχθεί σε νομοθετική ρύθμιση μπορεί να ληφθούν , κατά την κρίση του Προϊσταμένου της αρμόδιας για την επιδίωξη της οφειλής Υπηρεσίας, τα μέτρα που προβλέπονται στο άρθρο 9 του ΚΕΔΕ και είναι:

α) κατάσχεση κινητών, είτε στα χέρια του οφειλέτη, είτε κινητών και απαιτήσεων γενικώς του οφειλέτη που βρίσκονται στα χέρια τρίτου,

β) κατάσχεση ακινήτων. Εκτός των ανωτέρω είναι δυνατή, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία η λήψη σε βάρος του οφειλέτη του Δημοσίου, διοικητικών, ασφαλιστικών και δικαστικών μέτρων.

Το μέτρο της κατάσχεσης και του πλειστηριασμού ακίνητης περιουσίας επιβάλλεται συνήθως σε περιπτώσεις φορολογουμένων που χρωστούν στο Δημόσιο πολύ μεγάλα ποσά. Η ισχύουσα νομοθεσία επιτρέπει βεβαίως κατασχέσεις και πλειστηριασμούς ακινήτων ακόμη και για πολύ μικρά χρέη προς το Δημόσιο, καθώς προβλέπει ότι το ελάχιστο ποσό οφειλής για το οποίο μπορούν να ληφθούν αυτά τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης είναι τα 500 ευρώ.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της ΓΓΔΕ τέλος το 2015 εκτελέστηκαν 667.782 κατασχέσεις απαιτήσεων οφειλετών στα χέρια τρίτων, 15.626 παραγγελίες κατάσχεσης περιουσιακών στοιχείων και 16.296 προγράμματα πλειστηριασμών ακίνητης περιουσίας.

Για το 2016 τα μέχρι στιγμής στοιχεία δείχνουν ότι οι αριθμοί των κατασχέσεων και των πλειστηριασμών θα είναι μεγαλύτεροι από τους αντίστοιχους του 2015.

Συγκεκριμένα, μέχρι το τέλος Αυγούστου του τρέχοντος έτους 774.321 οφειλέτες βρίσκονται σε μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, ενώ στο τέλος του 2015 ο αριθμός αυτός ήταν 695.074.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments