Ρένα Δούρου: Επιχειρούμε να φέρουμε την κανονικότητα στην Αττική
«Η υπόθεση της Διοίκησης της Περιφέρειας είναι καθημερινή σύγκρουση. Και αυτό το έχουμε καταλάβει καλά – τρία χρόνια που συγκρουόμαστε με μικρο-συμφέροντα και βαθιά ριζωμένες νοοτροπίες και πρακτικές, συγκρουόμαστε με εκείνους που δεν θέλουν να αλλάξει τίποτε, με όσους ξεβολεύονται από την απόπειρα λειτουργίας μιας σύγχρονης και αποτελεσματικής Περιφέρειας», επισήμανε η Περιφερειάρχης Ρένα Δούρου, από το βήμα του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής, στο πλαίσιο της ειδικής συνεδρίασης για τον απολογισμό πεπραγμένων στην Περιφέρεια Αττικής για το 2017.
«Με όσα πράξαμε το 2017, με όσα πράξαμε τα τελευταία 3 χρόνια, ισχυριζόμαστε ότι κάνουμε τα στοιχειώδη. Επιχειρούμε να κάνουμε την Αττική, σύγχρονη ευρωπαϊκή περιφέρεια, που να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες και τις ανάγκες των πολιτών της. Επιχειρούμε να φέρουμε την κανονικότητα των στοιχειωδών», υπογράμμισε η Περιφερειάρχης. «Δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω, δεν πρόκειται να σκύψουμε το κεφάλι στους εκφοβισμούς, τους εκβιασμούς, την παραπληροφόρηση, τον πόλεμο διαστρέβλωσης της πραγματικότητας, γιατί έχουμε εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας, στους ανθρώπους μας, έχουμε εμπιστοσύνη στους πολίτες, στους τελικούς κριτές όλων μας» τόνισε η ίδια. «Σχεδιάζουμε και οικοδομούμε, χωρίς εκπτώσεις, μια Περιφέρεια αντάξια των προσδοκιών και των αναγκών των πολιτών της Αττικής, παράγοντα στέρεας και βιώσιμης ανάπτυξης», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.
Ακολουθούν βασικά σημεία από την ομιλία της κα Δούρου:
Δυστυχώς, τρία χρόνια μετά από την ανάληψη των καθηκόντων της Διοίκησης, είναι φανερό ότι ορισμένοι βρίσκονται ακόμη σε φάση άρνησης της αλλαγής που συντελέστηκε τον Μάιο του 2014.
Όμως πλέον, τρία χρόνια μετά, τα διαπιστευτήριά μας τα καταθέτουμε καθημερινά με το έργο μας. Και δεύτερον, τα διαπιστευτήρια μιας Διοίκησης δεν τα κάνει δεκτά η εκάστοτε αντιπολίτευση αλλά οι πολίτες. Σε αυτούς απευθυνόμαστε, χωρίς πληρωμένες διαμεσολαβήσεις και καταχωρήσεις, μέσα από τις διαδικασίες κοινωνικής λογοδοσίας που καθιερώσαμε και τις συνεχίζουμε, από τους πολίτες κρινόμαστε.
Αυτοί είναι οι τελικοί κριτές όλων μας. Για αυτό και σεβόμαστε το δικό τους κριτήριο και όχι το κριτήριο εκείνων που βάλθηκαν, για παράδειγμα, να επιρρίψουν ευθύνες στην Περιφέρεια Αττικής γενικά και στο πρόσωπό μου ειδικότερα, για την τραγωδία της Μάνδρας, συνειδητά παραπληροφορώντας και διαστρεβλώνοντας προκλητικά την πραγματικότητα.
Εμείς τη Δυτική Αττική δεν την ανακαλύψαμε τον Νοέμβριο του 2017. Επιχειρούμε να αλλάξουμε αρνητικά δεδομένα δεκαετιών από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε την ευθύνη της Διοίκησης.
Είτε πρόκειται για τη συνέχιση της διαδικασίας απομάκρυνσης των εκκαμινευμάτων της Χαλυβουργίας, είτε για την προώθηση έργων υποδομής, αντιπλημμυρικών ή οδοποιίας. Είτε για την υιοθέτηση από την Πολιτεία του αναθεωρημένου Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Απορριμμάτων, ο οποίος, στη βάση της κυκλικής οικονομίας και των αρχών της εγγύτητας και της ανακύκλωσης, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για τον προοδευτικό τερματισμό της λειτουργίας του ΧΥΤΑ Φυλής.
Γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι Μάνδρα και Φυλή, έχουν την ίδια μήτρα. Τη μήτρα της φαυλότητας, της αβελτηρίας, της αδιαφορίας των αιρετών για κρίσιμα προβλήματα που η επίλυσή τους περνά μέσα από την ανάληψη του περιβόητου πολιτικού κόστους.
Μάνδρα και Φυλή, βόλευαν πολλούς για πολύ καιρό. Μάνδρα και Φυλή είναι οι παθογένειες δεκαετιών, της πατρίδας μας. Η τραγωδία της Μάνδρας “πάτησε” πάνω σε ένα ευρέως αποδεκτό μοντέλο ανάπτυξης που περιφρονεί το περιβάλλον και αψηφά την κλιματική αλλαγή με αντικειμενικό σύμμαχο μια τυφλή γραφειοκρατία.
Από την πρώτη στιγμή της τραγωδίας στη Δυτική Αττική, η Περιφέρεια Αττικής βρέθηκε με τα μηχανήματα της Πολιτικής Προστασίας της στο πλευρό των δοκιμαζόμενων συμπολιτών μας. Κι εξακολουθεί να δίνει το παρών.
Την ίδια στιγμή προωθούμε δύο σημαντικά έργα: Την αποκατάσταση της οδοποιίας και των πεζοδρομίων σε όλους τους δρόμους που επλήγησαν, προϋπολογισμού 4.350.000 ευρώ και την αποκατάσταση των παιδικών χαρών και των πλατειών και τον εξοπλισμό τους με σύγχρονα, δημιουργικά παιχνίδια προϋπολογισμού 2.450.000 ευρώ.
Επιχειρούμε την αποκατάσταση υποδομών, όπως είναι η Παλαιά Εθνική Οδός Ελευσίνας Θήβας. Προχωρήσαμε στη δέσμευση 15 εκατομμυρίων στον προϋπολογισμό της Περιφέρειας για τις ανάγκες των πληγεισών περιοχών.
Την ίδια στιγμή, επιταχύνθηκαν οι διαδικασίες, που όμως δεν είναι δικής μας αρμοδιότητας, δεν ελέγχονται από την Περιφέρεια Αττικής, για τη δημοπράτηση του έργου διευθέτησης του χειμάρρου Σούρες και του ρέματος Αγίας Αικατερίνης προϋπολογισμού 11 εκατομμυρίων ευρώ. Η Περιφέρεια Αττικής ολοκλήρωσε τους κτηματογραφικούς πίνακες, οι οποίοι αναρτήθηκαν από τον Δήμο Μάνδρας και η δημοπράτηση θα γίνει με κατεπείγουσες διαδικασίες εντός του επομένου μηνός.
Απαιτούνται, κυρίως σε ό,τι αφορά τα απαραίτητα έργα αντιπλημμυρικής υποδομής, να τρέξουν οι διαδικασίες υπερβαίνοντας γραφειοκρατικά εμπόδια και τυπολατρικές λογικές. Δεν είναι δυνατόν οι ίδιοι που μας προσάπτουν καθυστερήσεις, να εξαντλούν τις γραφειοκρατικές διαδικασίες, π.χ. σε ό,τι αφορά τις απαλλοτριώσεις των οικοπέδων τους. Εμείς για την επίσπευση των διαδικασιών αυτών, έχουμε ήδη καταθέσει τις προτάσεις μας.
Μάνδρα και Φυλή λοιπόν εδώ και δεκαετίες αποτελούν την αποθέωση της ανευθυνότητας και αδιαφορίας αιρετών αλλά και πολιτών της Αττικής, που πιστεύουν ότι η διαχείριση των δικών τους σκουπιδιών πρέπει να είναι αποκλειστική υπόθεση της Δυτικής Αττικής. “Μακριά από την αυλή μου και όπου θέλει ας είναι”. Το σύνθημα αυτό, που ακούγεται στο Γραμματικό αλλά και στην… Κέρκυρα, διαιωνίζει το περιβαλλοντικό, υγειονομικό, αδιέξοδο.
Εμείς, με τον ΠΕΣΔΑ σκιαγραφήσαμε τις λύσεις. Σκιαγραφήσαμε τις χωροθετήσεις. Όχι μοιράζοντας τη δυσοσμία και τη βρωμιά, αλλά κατανέμοντας την ευθύνη, με μικρής κλίμακας εγκαταστάσεις, ισότιμα στην Αττική. Και δημιουργώντας νέες, βιώσιμες θέσεις δουλειάς. Συμβάλλοντας στο στέρεο μοντέλο ανάπτυξης που έχει ανάγκη ο τόπος.
Και δεν μείναμε στον Περιφερειακό Σχεδιασμό. Τη χρονιά που πέρασε διασφαλίσαμε την ομαλή χρηματοδότηση μέσω του ΥΜΕΠΕΡΑΑ ύψους 150 εκατομμυρίων ευρώ των υποδομών ολοκληρωμένης διαχείρισης αποβλήτων στη βάση του εθνικού και του περιφερειακού σχεδιασμού.
Όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η υλοποίηση του Περιφερειακού σχεδιασμού, που δεν είναι της Δούρου ή της Δύναμης Ζωής, αλλά σχεδιασμός ευθύνης απέναντι στους πολίτες, προϋποθέτει την ενεργή συμμετοχή όλων των δήμων. Ήδη έχουμε καλά παραδείγματα – στο Χαλάνδρι, στα Βριλήσσια, στη Βάρη, Βούλα, Βουλιαγμένη και αλλού.
Δεν είναι όμως αρκετά. Καθαρές κουβέντες. Η Φυλή θα πάψει να λειτουργεί μόνο όταν όλοι αναλάβουμε τις ευθύνες μας. Η Περιφέρεια έχει αναλάβει προ πολλού τις δικές της. Και ήδη τις υλοποιεί. Και είμαστε έτοιμοι να συγκρουστούμε με εκείνες τις αντιλήψεις που θέλουν τους πολίτες να πληρώνουν τα πρόστιμα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.
Είμαι βέβαιη ότι κάποιοι, στη λογική διασποράς ξανά fake news, θα προσπαθήσουν να μας κατηγορήσουν ότι δήθεν δεν προωθούμε νομοθετικές ρυθμίσεις προς την κεντρική εξουσία. Θα προσπαθήσουν να μας προσάψουν ότι δεν πράττουμε και ότι δεν λειτουργούμε παραγωγικά στη σχέση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με την κεντρική εξουσία.
Συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο, καθώς έχουμε αναβαθμίσει αυτή τη σχέση, καταθέτοντας συστηματικά προτάσεις για νομοθετικές ρυθμίσεις προς την κυβέρνηση:
-θα είχε μείνει στα χαρτιά η εξαγγελία της προηγούμενης Διοίκησης για την οικονομική στήριξη της σεισμόπληκτης Κεφαλονιάς με 5 εκατομμύρια – το ίδιο θα είχε συμβεί και με τη στήριξη που προσφέραμε στη σεισμόπληκτη Μυτιλήνη με 2.8 εκατομμύρια,-δεν θα μπορούσαν και φέτος, όπως και πέρσι, 21 χιλιάδες μαθητές της Αττικής να πηγαίνουν από την πρώτη μέρα, εγκαίρως και με ασφάλεια στα σχολεία τους,-δεν θα είχαμε καταφέρει να στηρίξουμε με υλικοτεχνική υποδομή αξίας 40 εκατομμύριων, όλα τα νοσοκομεία της Αττικής, και με 20 εκατομμύρια τα στρατιωτικά νοσοκομεία,-δεν θα μπορούσαμε να στηρίξουμε τους δημάρχους που δεν έχουν τους απαιτούμενους πόρους για την ανάληψη σημαντικών πρωτοβουλιών στους δήμους τους, δίνοντάς τους τη δυνατότητα σύναψης προγραμματικής σύμβασης και για προμήθειες – διορθώσαμε έτσι μια στρεβλή πρακτική του παρελθόντος που ήθελε να βαφτίζονται οι υπηρεσίες και οι εργασίες, προμήθειες,-δεν θα είχαμε καταφέρει να ρυθμίσουμε όλα τα μισθώματα των κτιρίων της Περιφέρειας Αττικής, ειδικά αυτά που είχαν λήξει και δεν μπορούσαμε να πληρώσουμε τους ιδιοκτήτες τους καθώς δεν ήταν λίγα τα ληγμένα μισθωτήρια που είχαμε παραλάβει το 2014.
Με αίσθηση ευθύνης απέναντι στους συμπολίτες μας και απέναντι στους εργαζόμενους της Περιφέρειας, πήραμε την πρωτοβουλία μεταστέγασης των υπηρεσιών του Κεντρικού Τομέα Αθήνας, σε σύγχρονο, πλήρως εξοπλισμένο κτίριο, ακολουθώντας όλες τις νόμιμες διαδικασίες. Φθάνοντας μάλιστα στο σημείο, αν και δεν είχαμε σχετική υποχρέωση, να ζητήσουμε την έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Με την απόφασή μας αυτή υπηρετούμε το δικαίωμα των εργαζομένων να εργάζονται με αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίες σε κατάλληλα κτίρια.
Και τη χρονιά που πέρασε εμείς πορευθήκαμε ενώνοντας δυνάμεις – στη βάση δηλαδή συνεργειών, μέσα από μνημόνια συνεργασίας: με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, με το ΕΒΕΑ, με τον ΣΕΓΑΣ. Η ίδια χρονιά σημαδεύθηκε από σημαντικά έργα που ξεκίνησαν σε πολλούς τομείς – υποδομών, αντιπλημμυρικά, διαχείρισης απορριμμάτων, κοινωνικά, αθλητικά, πολιτιστικά, τουριστικά, ψηφιακής πολιτικής.
Έργα υπερτοπικής σημασίας όπως η ανάπλαση του Φαληρικού όρμου, 73 εκατομμυρίων, που απαλλάσσει από τον εφιάλτη των πλημμυρών τους πολίτες των γύρω περιοχών και παράλληλα τους δίνει πρόσβαση στη θάλασσα.
Κρίσιμα έργα υποδομής, όπως η κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού σύνδεσης της Αίγινας, 30 εκατομμυρίων, που ικανοποιεί ίσως το μεγαλύτερο πρόβλημα σήμερα στο νησί, ή το σημαντικό αντιπλημμυρικό της κατασκευής αγωγού εκτροπής κυκλοβόρου και αγωγού Προφήτη Δανιήλ στον Κηφισό, 79 εκατομμυρίων.
Τη χρονιά που πέρασε, συνεχίσαμε να συμβάλλουμε στη δημιουργία δικτύου κοινωνικής πολιτικής για τους συμπολίτες μας:
-Με έργα, όπως το Πρόγραμμα Ρεύμα για Όλους, αυξάνοντας τους δικαιούχους. Πλέον έχουμε φθάσει το 2017 να επιδοτούμε το ηλεκτρικό ρεύμα, 35.000 νοικοκυριών, με 5 εκατομμύρια, έναντι 20.000 το 2016,-συνεχίσαμε να δίνουμε έμφαση στα προνοιακά ιδρύματα, αυξάνοντας τα ποσά στήριξής τους. Έτσι το 2017 επιχορηγήσαμε φορείς κοινωνικής φροντίδας με 6 εκατομμύρια ευρώ,-ενισχύσαμε το Πυροσβεστικό σώμα με 5 εκ. € για την προμήθεια 35 πυροσβεστικών οχημάτων διαφόρων τύπων,-ενισχύσαμε την Ελληνική Αστυνομία με 5 εκ. € για την προμήθεια 143 οχημάτων διαφόρων τύπων, 56 μοτοσυκλετών και μεγάλου αριθμού συσκευών ελέγχου και μέτρησης της ταχύτητας στο οδικό δίκτυο της Αττικής,-ενισχύσαμε τον Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών Αθηνών (ΟΑΣΑ) με 30 εκ. € για την προμήθεια 90 νέων, σύγχρονων, αντιρρυπαντικών λεωφορείων,-εγκρίναμε χρηματοδότηση ύψους 1 εκ. € για την εγκατάσταση δικτύου wifi σε λεωφορεία, τρόλεϊ και τραμ καθώς και σε κεντρικές στάσεις του δικτύου αστικών μεταφορών της Αττικής.
Πολιτισμός και Μνήμη, για εμάς δεν είναι πάρεργα ή κάποιου είδους πολυτέλεια σε καιρούς κρίσης αλλά αναπόσπαστα κομμάτια της ταυτότητας της Αττικής. Έτσι, το 2017 συνεχίσαμε να δίνουμε έμφαση στα έργα Πολιτισμού. Στηρίζοντας για παράδειγμα την Εθνική Πινακοθήκη και το Μουσείο Αλέξανδρου Σούτσου με 4 εκατομμύρια ή ενισχύοντας την Ελευσίνα ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2021, ένα “οικουμενικό στοίχημα”.
Εμείς από την ανάληψη της ευθύνης της Διοίκησης δεν ταυτίζουμε τον αθλητισμό με το ποδόσφαιρο. Για αυτό και το 2017, προχωρήσαμε σε έργα υποδομών μαζικού αθλητισμού, ύψους 217 εκατομμυρίων από ίδιους πόρους που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα εκτελεστέων έργων της Περιφέρειας.
Η εικόνα της Αττικής, στο εσωτερικό και το εξωτερικό, αποτελεί για εμάς σπουδαία υπόθεση είτε πρόκειται για την προσέλκυση τουριστών είτε επενδυτών. Υπόθεση που υπηρετούμε συστηματικά εδώ και τρία χρόνια, από την εκπόνηση συνεκτικής Στρατηγικής Τουριστικής Προβολής της ως τις σημαντικές δράσεις της περασμένης χρονιάς.
Προωθήσαμε σειρά εξωστρεφών δράσεων για βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών και μείωση της γραφειοκρατίας. Είτε πρόκειται για την κατασκευή της ηλεκτρονικής πύλης υποβολής αιτημάτων και αιτήσεων για περισσότερες από είκοσι υπηρεσίες για πολίτες ή/και επιχειρήσεις, είτε τη δημιουργία του νέου, εύχρηστου και φιλικού για τον χρήστη Οδηγού Υπηρεσιών της Περιφέρειας με όλες τις απαραίτητες πληροφορίες.
Στόχος μας δεν ήταν και δεν είναι να αυξήσουμε τα… αποθεματικά μας γιατί δεν είμαστε εμπορική επιχείρηση ή κερδοσκοπικός οργανισμός. Κομπόδεμα απραξίας μην περιμένετε λοιπόν από εμάς, γιατί εμείς την έχουμε κάνει την επιλογή μας: επενδύουμε στο παρόν και το μέλλον των παιδιών μας.
Αλλάζουμε την Αττική, φτιάχνουμε υποδομές, συμβάλλουμε στο δίκτυο κοινωνικής στήριξης των συμπολιτών μας, αλλάζουμε το πρότυπο άσκησης διοίκησης, συνεργαζόμαστε με φορείς δημόσιας και ιδιωτικής επιχειρηματικότητας.
Η χρονιά που πέρασε ήταν μια σημαντική χρονιά για ένα θέμα, που ορισμένοι όψιμα ανακάλυψαν το… 2014. Αναφέρομαι στο Πεδίο του Άρεως. Έναν πνεύμονα πρασίνου στο κέντρο της πρωτεύουσας που παραλάβαμε με έκπτωτο τον ανάδοχο που είχε αναλάβει την ανάπλασή του. Και έκτοτε έχουμε κάνει πολλά. Αρκετά από αυτά τα παρουσιάσαμε στη σχετική Συνέντευξη Τύπου στις αρχές Ιουλίου του 2017. Παρεμβαίνουμε έτσι συστηματικά σε 3 άξονες – Καθαριότητα, Φύλαξη, Πολιτισμός – Αθλητισμός -, αξιοποιούμε υποδομές όπως το Κτίριο Οικονομίδη που αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία. Και παράλληλα ανοίγουμε το πάρκο σε υψηλού επιπέδου αθλητικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις, μέσα από στρατηγικές συνεργασίες με την ΚΑΜΕΡΑΤΑ-Ορχήστρα φίλων μουσικής και την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας