Κορυφώνεται η εμπορική κίνηση εν όψει Πάσχα
Κορυφώνεται η εμπορική κίνηση στην αγορά όσο πλησιάζουν οι μέρες για τον εορτασμό του Πάσχα. Η καταβολή του δώρου στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα συμβάλει στην αύξηση της κίνησης στα καταστήματα για τις απαραίτητες αγορές ενώ οι χαμηλές τιμές, σύμφωνα με τους εμπόρους, αποδεικνύει την προσπάθεια που γίνεται να ανταποκριθούν στην οικονομική δυνατότητα των καταναλωτών.
Η έρευνα των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης δείχνουν μείωση της τάξης του 5,95 % στο τυπικό καλάθι για το πασχαλινό τραπέζι με αρνί και 8,01 % στο τυπικό καλάθι με κατσίκι.
«Στην αγορά παρατηρείται γενικά επάρκεια και ποικιλία ειδών. Εντοπίζονται μεγάλες διακυμάνσεις στις τιμές και στην ποιότητα των προσφερόμενων αγαθών και ο καταναλωτής που θα επιλέξει με προσοχή τις αγορές του, μπορεί να ωφεληθεί σημαντικά» όπως αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας.
Σήμερα Μεγάλη Πέμπτη τα εμπορικά καταστήματα θα είναι ανοικτά από τις 9 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ, αύριο Μεγάλη Παρασκευή από τη 1 το μεσημέρι μέχρι τις 6 το απόγευμα και το Μεγάλο Σάββατο από τις 9 το πρωί μέχρι τις 3 το μεσημέρι αν και οι αλυσίδες καταστημάτων, τα μεγάλα εμπορικά και τα σούπερ μάρκετ θα μείνουν περισσότερες ώρες ανοικτά, ανάλογα με την πολιτική της κάθε επιχείρησης.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ οι έλεγχοι θα είναι εκτενείς σε όλο το εύρος της αγοράς όλες τις ημέρες. Ήδη έχουν πραγματοποιηθεί περισσότεροι από 130 έλεγχοι, αυτές τις ημέρες, υπό τον συντονισμό ή με τη συνδρομή του Συντονιστικού Κέντρου για την Αντιμετώπιση του Παραεμπορίου (ΣΥΚΑΠ) του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης και σύμφωνα με τις μέχρι σήμερα εκτιμήσεις, οι έλεγχοι ΑΦΜ σε καταστήματα, εγκαταστάσεις, οδικό δίκτυο και σημεία εισόδου της χώρας θα προσεγγίσουν τους 1.000.
Σε αυξημένη κινητικότητα βρίσκονται όλες οι ελεγκτικές υπηρεσίες όπως έχει δηλώσει και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου ο οποίος ζήτησε από τους καταναλωτές να είναι προσεκτικοί και να αγοράζουν τα προϊόντα τους από επίσημα και ελεγχόμενα σημεία της αγοράς, όπου το κρέας πρέπει να είναι τοποθετημένο μέσα σε ψυγεία ή ψυχόμενες προσθήκες.
Επίσης, τόνισε ότι θα πρέπει να παρατηρούν πως όλα τα αμνοερίφια εγχώριας παραγωγής η σφραγίδα καταλληλότητας έχει χρώμα «τυρκουάζ» («λαμπρό κυανούν») και ωοειδές σχήμα και έχει ταυτόχρονα και σφραγίδα μπλε που αναφέρει ΕΛΛΑΣ, ενώ αντίστοιχα για τα κρέατα εισαγωγής από τρίτες χώρες, η σφραγίδα που φέρουν θα πρέπει να είναι ωοειδή αλλά σε χρώμα καστανό.
Από την πλευρά του και ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας έχει επισημάνει ότι, αμέσως μετά την εορταστική περίοδο θα ξεκινήσουν εντατικές διαβουλεύσεις με όλους τους φορείς, προκειμένου να προχωρήσουν ουσιαστικές τομές σε όλο τον κύκλο της αγοράς από τον παραγωγό ως τον τελικό καταναλωτή. «Πρωταρχικό μέλημά μας, εκτός από την προστασία του καταναλωτή, είναι να προστατεύσουμε και τα ελληνικά προϊόντα διασφαλίζοντας ότι μπαίνουν στην αγορά με ισότιμους όρους» είχε τονίσει.
Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Βασίλης Κορκίδης: «Το υγιές εμπόριο δεν φοβάται τους ελέγχους, αντίθετα τους θεωρεί απαραίτητους για τον περιορισμό του παρεμπορίου και του παράνομου υπαίθριου εμπορίου. Η παραβατικότητα στο στεγασμένο εμπόριο είναι πολύ περιορισμένη και μάλιστα σε χαμηλό ποσοστό. Η προσπάθειά μας εστιάζεται στη προσέγγιση της οικονομικής δυνατότητας του καταναλωτή και απόδειξη είναι η μείωση των τιμών από πέρυσι και η απορρόφηση μίας και πλέον μονάδας πληθωρισμού».
Υπενθυμίζεται ότι από τους ελέγχους που προαναφέρθηκαν, ανάμεσα στα σημαντικότερα ευρήματα που συνδέονται με την προστασία του καταναλωτή και την υγιεινή και ασφάλεια των προϊόντων, συγκαταλέγεται ο εντοπισμός και η κατάσχεση μεγάλης ποσότητας παράνομων γεωργικών φαρμάκων σε αποθήκη που διαχειρίζονταν 56χρονος ημεδαπός σε περιοχή της Θεσσαλονίκης. Στην ίδια έρευνα εντοπίστηκαν λαθραία αλκοολούχα υγρά διαφόρων τύπων, ληγμένα προϊόντα που θεωρήθηκαν ύποπτα νοθείας, συσκευασίες καφέ διαφόρων εταιρειών και αυτοκόλλητες ταινίες γεωργικών φαρμάκων.
Επίσης, το ΣΥΚΑΠ σε συνεργασία με τη Δημοτική Αστυνομία, την Ελληνική Αστυνομία και με υπηρεσίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, έχουν προχωρήσει σε κατάσχεση άνω των 2 τόνων οπωροκηπευτικών και περί των 16.000 τεμαχίων προϊόντων παραεμπορίου, στο διάστημα από τα μέσα Φεβρουαρίου έως το τέλος Μαρτίου.
Στα πλαίσιο του ανωτέρω επιχειρησιακού προγράμματος, δεσμεύτηκαν την προηγούμενη εβδομάδα περίπου 2.000 ζώα, τα οποία δεν έφεραν την προβλεπόμενη σήμανση ώστε να αποδεικνύεται η ιχνηλασιμότητά τους. Στην περίπτωση αυτή, αναμένεται το τελικό αποτέλεσμα του ελέγχου από τις Οικονομικές Υπηρεσίες και από τις Υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ.
Σε ό,τι αφορά στις τιμές, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών, το χαμηλό συγκριτικά με το παρελθόν επίπεδο τιμών του τυπικού πασχαλινού καλαθιού είναι αποτέλεσμα της έντασης του ανταγωνισμού λόγω τόσο του μειωμένου διαθέσιμου εισοδήματος των καταναλωτών, όσο και των σημαντικών επιχειρηματικών αλλαγών των προηγούμενων ετών.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πάσχα 2018: Αυξημένοι οι έλεγχοι στην αγορά – Θα ενταθούν τις επόμενες μέρεςΝηστεία: 7 ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία
Αυξημένη κίνηση στα λιμάνια της χώρας λόγω ΠάσχαΑυξημένα μέτρα της Τροχαίας για την έξοδο των εκδρομέων του Πάσχα – Συμβουλές της αστυνομίας
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας