Σφοδρές αντιδράσεις από τις δηλώσεις Ερντογάν περί ανταλλαγής
Ζήτημα ανταλλαγής των "οκτώ γκιουλενιστών που συμμετείχαν στο πραξικόπημα κατά του τουρκικού κράτους" με τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς που κρατούνται στην Αδριανούπολη, έθεσε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε συνέντευξή του στο NTV, που μεταδόθηκε ζωντανά σε όλα τα τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα, ενόψει των εκλογών της 24ης Ιουνίου.
«Από εμάς ζήτησαν να δώσουμε τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς. Κι εμείς τους είπαμε πως υπάρχουν οκτώ στρατιωτικοί που προσπάθησαν να κάνουν πραξικόπημα. Πρώτα αυτούς πρέπει να μας δώσετε. Αν μας δώσετε αυτούς τότε μπορούμε να βάλουμε στο τραπέζι τους άλλους. Διότι αυτοί έκαναν παραβίαση συνόρων» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος.
Πρέπει να ερωτηθεί η Ελλάδα τι κάνει γι’ αυτό ανέφερε ο Τούρκος Πρόεδρος. Παράλληλα ισχυρίστηκε ότι Τούρκοι κομάντος κατέβασαν την ελληνική σημαία από τη βραχονησίδα Μικρός Ανθρωποφάς περιστατικό το οποίο είχε διαψεύσει η ελληνική κυβέρνηση.
Απαντώντας σε ερώτηση για τα ελληνοτουρκικά και την πρόσφατη κρίση με τις σημαίες σε βραχονησίδες, είπε ότι εμείς δεν δεν επιθυμούμε να ανέβει το θερμόμετρο στο Αιγαίο.
«Εμείς δεν προσπαθούμε να κάνουμε κάτι τέτοιο. Βλέπουμε την Ελλάδα ως γείτονά μας. Ακόμα και αν υπάρχουν ορισμένα προβλήματα, θέλουμε να τα ξεπεράσουμε. Να καθίσουμε στο τραπέζι και να τα αφήσουμε πίσω. Πρόκειται για τη θάλασσα και τον αέρα. Αεροπλάνα και πλοία να περνάνε ελεύθερα. Γιατί να επισκιάζουμε και να κηλιδώνουμε την ειρήνη; Χρειαζόμαστε ειρήνη στον κόσμο. Πόσο μάλλον που η ειρήνη μας με την Ελλάδα δεν μοιάζει με καμία άλλη», είπε ο Ερντογάν.
Ο πρόεδρος της Τουρκίας αναφέρθηκε σε «λάθη» που έδιωξαν την ελληνική μειονότητα από την Κωνσταντινούπολη: «Για πολλά χρόνια, ο αριθμός των Ρωμιών πολιτών μας στην χώρα μας δεν ήταν μικρός. Υπήρχαν δεκάδες χιλιάδες, εκατοντάδες χιλιάδες. Όμως δυστυχώς λόγω των λαθών που έγιναν και στην χώρα μας οι ρωμιοί πολίτες μας πήγαν στην Ελλάδα. Κι εμείς κάνουμε λάθη και πρέπει να τα βλέπουμε».
Ο Ερντογάν αναφέρθηκε ακόμη στην πρόσφατη επίσκεψη του στην Ελλάδα και στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα: «Ο Τσίπρας είναι ένας νέος και δυναμικός πρωθυπουργός, επιθυμεί νέα βήματα. Στην τελευταία μου επίσκεψη είδα ότι και ο πρόεδρος κινείται στο ίδιο κλίμα. Να αφήσουμε τις διαμάχες (σ.σ. του τύπου): "Εσύ πήρες περισσότερα, εμείς δώσαμε λιγότερα". Τελικά πρόκειται για τη θάλασσα και τον αέρα. Να περνάνε ελεύθερα τα πλοία, τα αεροσκάφη να πετούν ανενόχλητα. Όμως το να μην πράττουμε αυτά, μας δημιουργεί άλλα προβλήματα. Κι όταν δημιουργούνται, το τίμημα γίνεται βαρύ. Εμείς θέλουμε να τελειώσουν αυτά, να βάλουμε μια τελεία».
Η Τουρκία, σύμφωνα με τον πρόεδρο Ερντογάν, δεν επιθυμεί να αποτελεί απειλή για την Ελλάδα: «Αν εκείνοι θεωρούν την Τουρκία απειλή, εγώ δεν μπορώ να πω τίποτε. Αλλά εμείς δεν έχουμε την λόξα να απειλούμε κανέναν».
Προκόπης Παυλόπουλος: Αδιανόητες οι δηλώσεις Ερντογάν περί ανταλλαγής
«Δηλώσεις για την ειρηνική συνύπαρξη των λαών μας έχουν σημασία και αξία όταν συνοδεύονται από έργα», τόνισε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος σχολιάζοντας την επιθυμία που εξέφρασε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για ειρηνικές σχέσεις με την Ελλάδα.
Ξεκαθάρισε μάλιστα πως «δεν τίθεται ζήτημα ανταλλαγής των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Αδριανούπολη, με τους οκτώ Τούρκους που βρίσκονται στην Ελλάδα».
Ειδικότερα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε χαρακτηριστικά:
«Θέλω να τονίσω ότι για εμάς τους Έλληνες είναι ευπρόσδεκτες οι χθεσινές δηλώσεις του προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, για την ειρηνική συνύπαρξη των λαών μας. Μόνο που τέτοιες δηλώσεις έχουν σημασία και αξία όταν συνοδεύονται από έργα. Και κάτι τέτοιο δεν προκύπτει, αν αναλογιστεί κανείς αυτό το οποίο τονίστηκε από την πλευρά του, σχετικά με τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς, οι οποίοι κρατούνται αυθαιρέτως για μεγάλο χρονικό διάστημα κατά παράβαση κάθε έννοιας φιλίας και καλής γειτονίας. Τα όσα δε υπονοούν κάποιοι και δυστυχώς ο Τούρκος πρόεδρος, εάν έχουν αποδοθεί σωστά αυτά τα οποία είπε, ότι τίθεται ζήτημα ανταλλαγής, διαμηνύουμε ότι κάτι τέτοιο είναι αδιανόητο. Όπως επίσης είναι πραγματικά λυπηρό να υπάρχει τέτοια σύγχυση, ανάμεσα σε στρατιωτικούς που κρατούνται όπως είπα αυθαιρέτως, και Τούρκους πολίτες, οι οποίοι έχουν πάρει πολιτικό άσυλο, σύμφωνα με τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου. Μία τέτοια σύγχυση σημαίνει άγνοια του Διεθνούς Δικαίου και της διεθνούς νομιμότητας, η οποία είναι απαράδεκτη».
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας βρέθηκε την Κυριακή στην Αρκαδία, με αφορμή τον εορτασμό της 197ης επετείου του προσκυνήματος του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη στην «Παναγιά στο Χρυσοβίτσι».
«Το παράδειγμα του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη υπενθυμίζει, προς κάθε κατεύθυνση, ότι εμείς, οι Έλληνες, είμαστε λαός και έθνος της ειρήνης. Είμαστε όμως, εξίσου και αυτονοήτως, λαός και έθνος της ελευθερίας. Την οποία θα υπερασπιζόμαστε πάντοτε και στο ακέραιο, αποδεικνύοντας, έναντι πάντων και κυρίως έναντι εκείνων που θα τολμούσαν να επιβουλευθούν τα σύνορά μας, το έδαφός μας και την κυριαρχία μας -που είναι σύνορα, έδαφος και κυριαρχία της Ευρωπαϊκής Ένωσης- ότι είμαστε άξιοι απόγονοι μεγάλων προγόνων και άξιοι της πατρίδας».
Ακόμη, ο Προκόπης Παυλόπουλος είπε ότι «ο εορτασμός της 197ης επετείου του προσκυνήματος του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη εδώ στην Παναγία, στο Χρυσοβίτσι, μας παρέχει την ιστορική ευκαιρία αφενός ν’ αποτίσουμε τον οφειλόμενο φόρο τιμής στον θρυλικό "Γέρο του Μοριά" και, αφετέρου, ν’ αναλογιστούμε τι σηματοδοτεί αυτή η βαριά κληρονομιά του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη για όλους εμάς σήμερα και τι εκπέμπει το εθνικό, κυριολεκτικώς, ηγετικό του πρότυπο».
«Πριν απ’ όλα», συνέχισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «έχουμε χρέος να θυμόμαστε την απαράμιλλη προσφορά του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη στην Εθνεγερσία του 1821 εν γένει», διότι όπως σημείωσε, «δίχως την γενναιότητα, την στρατηγική ικανότητα και το εθνικό ήθος του "Γέρου του Μοριά", η πορεία της Εθνεγερσίας του 1821 και, η πορεία του νεώτερου Ελληνικού κράτους δεν θα είχε ευοδωθεί με τον τρόπο που την κατέγραψε η ιστορία».
«Δεύτερον», όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «το παράδειγμα του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη αποδεικνύει, ότι εμείς, οι Έλληνες, είμαστε λαός και έθνος της ειρήνης». «Είμαστε όμως», συνέχισε, «εξίσου και αυτονοήτως, λαός και έθνος της ελευθερίας, την οποία θα υπερασπιζόμαστε πάντοτε έναντι πάντων και στο ακέραιο, αποδεικνύοντας, έναντι πάντων και κυρίως έναντι εκείνων που θα τολμούσαν να επιβουλευθούν τα σύνορά μας, το έδαφός μας και την κυριαρχία μας -που είναι σύνορα, έδαφος και κυριαρχία της Ευρωπαϊκής Ένωσης- ότι είμαστε άξιοι απόγονοι μεγάλων προγόνων και άξιοι της πατρίδας».
«Τρίτον», σύμφωνα με τον Προκόπη Παυλόπουλο, «τα έργα και οι ημέρες» του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη μας εμπνέουν ν’ αναλογιζόμαστε ότι τα μεγάλα και τα σημαντικά τα επιτύχαμε μόνον ενωμένοι, και μάλιστα με αρραγή ενότητα, ενώ ο διχασμός και ο φθόνος μας στοίχισαν ιστορικώς πολύ ακριβά, ακόμη και εις βάρος του εθνικού μας κορμού».
Πάνος Καμμένος: Επιβεβαιώνομαι για τα περί ομηρίας με την πρόταση ανταλλαγής Ερντογάν
«Δυστυχώς επιβεβαιώνομαι» έγραψε στο twitter o Πάνος Καμμένος αναφερόμενος στο ζήτημα της ανταλλαγής των δύο Ελλήνων στρατιωτικών με τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς το οποίο έθεσε για πρώτη φορά ο Ερντογάν σε συνέντευξή του.
«Όταν μίλησα για ομηρία των Ελλήνων στρατιωτικών δέχτηκα ακόμη μια φορά επίθεση, χλευασμό δυστυχώς επιβεβαιώνομαι με την ”πρόταση ανταλλαγής”» έγραψε χαρακτηριστικά ο κ Καμμένος.
Ο κ. Καμμένος τόνισε επίσης ότι η Ελλάδα επιθυμεί την ειρηνική συμβίωση που είναι προς όφελος των λαών. «Η άμεση απελευθέρωση των ομήρων η λύση» υπογράμμισε.
Όταν μίλησα για ομηρία των Ελλήνων στρατιωτικών δέχτηκα ακόμη μια φορά επίθεση, χλευασμό δυστυχώς επιβεβαιώνομαι με την «πρόταση ανταλλαγής». Η Ελλάδα επιθυμεί την ειρηνική συμβίωση που είναι προς όφελος των Λαών μας, η άμεση απελευθέρωση των ομήρων η λύση https://t.co/QV3mfWuWbX
— Panos Kammenos (@PanosKammenos) April 22, 2018
Δημήτρης Καμμένος: Οι 2 Έλληνες στρατιωτικοί δεν θα είναι ποτέ προϊόν ανταλλαγής
«Οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί δεν θα είναι ποτέ προϊόν ανταλλαγής πρόκειται για ανόμοια πράγματα, δεν τίθεται στο τραπέζι τέτοιο θέμα» τόνισε ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Δημήτρης Καμμένος μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
Υπογράμμισε ότι θέλει υπομονή γιατί τώρα είναι προεκλογική περίοδος στην Τουρκία και τόνισε ότι δεν θα γίνουμε ουρά του Ερντογάν στις δηλώσεις του και ότι είμαστε αμυνόμενοι.
Αναφερόμενος στο περιστατικό που συνέβη στις βραχονησίδες είπε ότι ντροπή είναι να μην υπερασπίζεσαι τη σημαία σου όχι να την αναρτάς, απλά δεν ήταν καλό το timing που έβαλαν τις σημαίες. «Δεν γίνεται να λέμε ότι γκρίζαραν την περιοχή», συμπλήρωσε.
Άδωνις Γεωργιάδης: O Ερντογάν φυλάκισε τους 2 Έλληνες για ανταλλαγή με τους οκτώ
Την πεποίθησή του ότι από την πρώτη στιγμή ήταν απολύτως προφανές ότι ο Ερντογάν φυλάκισε τους δυο Έλληνες για να τους ανταλλάξει με τους Τούρκους στρατιωτικούς εξέφρασε σε συνέντευξή του ο ο Άδωνις Γεωργιάδης.
«Έπρεπε να είχαμε φροντίσει ώστε να μην έχει γίνει σύλληψη», σημείωσε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ και συνέχισε: «Τώρα τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα μιας και μέχρι και να γίνουν οι εκλογές, οι στρατιωτικοί θα είναι γρανάζι για την πολιτική του Ερντογάν».
Αναφερόμενος στις προσφυγικές ροές είπε ότι η κυβέρνηση έδωσε στον Ερντογάν το τεράστιο όπλο να πιέζει την Ελλάδα με τους πρόσφυγες.
Υπάρχουν μεγάλες πολιτικές ευθύνες στην κυβέρνηση όταν το 2015 έδωσαν εντολή στο λιμενικό να σταματήσει να φρουρεί τα σύνορα και έδωσαν εξάμηνη νόμιμη άδεια παραμονής, είπε ο κ Γεωργιάδης. «Αυτό ήταν σαν προσκλητήριο», τόνισε.
Γεννηματά: Ανίερες συναλλαγές δεν χωρούν για τους 2 στρατιωτικούς
«Η επιδίωξη της εθνικής συνεννόησης ιδιαίτερα για τα ευαίσθητα εθνικά θέματα, είναι βασική και πάγια επιλογή μας. Αποτελεί αυτονόητη ευθύνη και υποχρέωση των πολιτικών δυνάμεων που σήμερα καθίσταται επιτακτική», τόνισε σε παρέμβασή της η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά.
«Όχι μόνο λόγω της κλιμακούμενης επιθετικότητας της Τουρκίας και της γεωπολιτικής αστάθειας στη ευρύτερη περιοχή», όπως αναφέρει, «αλλά και λόγω της διαπιστωμένης πια αδυναμίας της Κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ να την εγγυηθεί. Μία κυβέρνηση αμφίθυμη, δίγλωσση που καρκινοβατεί μεταξύ αμηχανίας, απραξίας και ανεύθυνων δηλώσεων και αδυνατεί να αναλάβει τις αναγκαίες πρωτοβουλίες σε Ευρωπαϊκό,Διεθνές και διμερές επίπεδο».
Η κυρία Γεννηματά τονίζει στην παρέμβασή της ότι «Η χώρα χρειάζεται ΑΜΕΣΩΣ την διαμόρφωση μιας ολοκληρωμένης εθνικής στρατηγικής, ιδιαίτερα στο πεδίο των Ελληνοτουρκικών σχέσεων.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Στροφή Ερντογάν: Θέλουμε ειρήνη με την Ελλάδα, όχι άλλες εντάσειςΤούρκος υπουργός Δικαιοσύνης: Η Ελλάδα είναι κέντρο συγκέντρωσης εγκληματιώνΑποκάλυψη – "βόμβα": Ο διάλογος Ερντογάν – Πούτιν για απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών (vid)Βολές Τσελίκ προς την Ελλάδα: Συνένοχη στο πραξικόπημα
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας