Οικονομία

Φορολογικές δηλώσεις: Οι ”παγίδες” που μπορεί να οδηγήσουν σε επιβαρύνσεις

Φορολογικές δηλώσεις: Οι ”παγίδες” που μπορεί να οδηγήσουν σε επιβαρύνσεις
Αρκετές ''παγίδες'' φέτος πίσω από τους κωδικούς για τα ακίνητα.

Η φετινή φορολογική δήλωση κρύβει αρκετές παγίδες και οι φορολογούμενοι θα πρέπει να προσέξουν ιδιαίτερα προκειμένου να μην επιβαρυνθούν. Μάλιστα, φέτος οι φορολογούμενοι που δεν έχουν να κρύψουν τίποτα μπορεί να δουν φουσκωμένα εκκαθαριστικά από ένα λάθος στη συμπλήρωση των κωδικών στην περίπτωση που υπάρχουν φιλοξενούμενοι, φοιτητές που μένουν σε ενοικιαζόμενες κατοικίες εκτός σπιτιού ή ιδιοκτήτες ακινήτων που μισθώνουν τα σπίτια τους μέσω Airbnb.

Αναλυτικότερα οι παγίδες σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας ”Τα Νέα”:

Τι ισχύει για τους φιλοξενούμενους

Βασικός στόχος φέτος είναι να εντοπιστούν φαινόμενα ψευδούς φιλοξενίας. Έτσι,από το ηλεκτρονικό σκάνερ του Taxisnet περνούν φέτος οι φορολογούμενοι που δηλώνουν στη φορολογική τους δήλωση ”φιλοξενούμενοι”.

Για τις μισθώσεις Airbnb

Οι φορολογούμενοι που το 2017 απέκτησαν εισοδήματα από βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων τύπου Airbnb που πρέπει να δηλώσουν τα εισοδήματα αυτά στο έντυπο Ε2 και στη στήλη 7. Επιλέγοντας τον κωδικό 60 της στήλης αυτής θα δηλώνονται συγκεντρωτικά ανά ακίνητο όλα τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν από τη βραχυχρόνια εκμίσθωση ακινήτων μέσα από ψηφιακές πλατφόρμες. Επιπλέγοντας τον κωδικό 61 της στήλης θα δηλώνονται συγκεντρωτικά ανά ακίνητο όλα τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν από τη βραχυχρόνια υπεκμίσθωση ακινήτων μέσα από ψηφιακές πλατφόρμες κατά το φορολογικό έτος 2017. Τα εισοδήματα αυτά φορολογούνται από 15% έως 45%.

Τι ισχύει για την φοιτητική κατοικία

Φοροαπειλή για χιλιάδες φοιτητές αλλά και για τους γονείς τους αποτελεί η κατοικία που μισθώνει ο φοιτητής, που σπουδάζει μακριά από την κύρια κατοικία της οικογένειάς του. Στην περίπτωση που ο φοιτητής απέκτησε το 2017 εισόδημα πραγματικό ή τεκμαρτό, έχει δηλαδή στο όνομά του ενα αυτοκίνητο ή έναν τραπεζικό λογαριασμό στον οποίο πιστώθηκαν τόκοι ακόμη και λίγων λεπτών του ευρώ και υπερβαίνει τις 3.000 ευρώ τότε θα πρέπει να υποβάλει μόνος του φορολογική δήλωση.

Για τα ανείσπρακτα ενοίκια

Φόρο 15% έως 45% για εισοδήματα που δεν απέκτησαν το 2017 κινδυνεύουν να πληρώσουν φέτος οι φορολογούμενοι με ανείσπρακτα ενοίκια αν δεν λάβουν εγκαίρως τα μέτρα τους.

Για την δωρεάν παραχώρηση κατοικίας

Εισόδημα από ακίνητη περιουσία δεν είναι μόνο το εισόδημα που αποκτά ο φορολογούμενος από ενοίκια όταν εκμισθώνει μια κατοικία, ένα κατάστημα ή ένα γραφείο. Εισόδημα από ακίνητα θεωρείται και η περίπτωση της δωρεάν παραχώρησης ακινήτων. Είναι μία από τις φορολογικές παγίδες στην οποία πιάνονται χιλιάδες φορολογούμενοι και καλούνται να πληρώσουν φόρο για εισοδήματα που δεν είναι πραγματικά αλλά υπολογίζονται με τεκμαρτό τρόπο.

Για τις κενές κατοικίες

Το τεκμήριο διαβίωσης δεν υπολογίζεται στις περιπτώσεις των κενών κατοικιών. Ωστόσο για τις κατοικίες που παραμένουν κενές για διάστημα μεγαλύτερο των 6 μηνών απαιτείται η προσκόμιση φωτοαντιγράφων λογαριασμών της ΔΕΗ ή άλλου στοιχείου από το οποίο αποδεικνύεται ότι το ακίνητο ήταν κενό για όλο το υπόψη διάστημα.

Για την απόκτηση ή ανέγερση ακινήτων

Το τεκμήριο απειλεί τους φορολογουμένους οι οποίοι το 2017 προχώρησαν στην αγορά κάποιου ακινήτου. Τα ποσά που δαπάνησαν για την απόκτησή του θεωρούνται τεκμήριο και θα πρέπει να δηλωθούν στον πίνακα 5 του Ε1 και στους κωδικούς 735-736. Ως τεκμήριο λαμβάνεται υπόψη το πραγματικό τίμημα αγοράς εκτός εάν από έλεγχο προκύπτει μεγαλύτερο ποσό οπότε λαμβάνεται υπόψη το ποσό αυτό. Όσοι δεν καταφέρουν να καλύψουν το τεκμήριο αγοράς της κατοικίας θα κληθούν να πληρώσουν έξτρα φόρο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Φορολογικές δηλώσεις 2018: Τα βήματα για την ασφαλή υποβολή τους

Από το 2019 οι αλλαγές στις φορολογικές δηλώσεις των συζύγων

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments