Όταν μια ιδέα έγινε ο πιο hot διεθνής διαγωνισμός τραγουδιού
Στη δεκαετία του 1950, και ενώ η μεταπολεμική Ευρώπη ανοικοδομούνταν, η EBU, με έδρα την Ελβετία, συνέλαβε την ιδέα ενός διεθνούς διαγωνισμού τραγουδιού όπου θα συμμετείχαν χώρες σε ένα τηλεοπτικό πρόγραμμα, το οποίο θα μεταδιδόταν ταυτόχρονα σε όλες τις χώρες της EBU. Αυτή η ιδέα γεννήθηκε σε μια συνεδρίαση στο Μονακό από τον Marcel Bezençon έναν Γάλλο που εργαζόταν στην EBU.
O διαγωνισμός που προτάθηκε είχε ως βάση το διαγωνισμό τραγουδιού του Σαν Ρέμο (Ιταλία) και επίσης είχε την πρόκληση ενός τεχνολογικού πειράματος ζωντανής τηλεόρασης. Εκείνη την εποχή ήταν πολύ φιλόδοξο σχέδιο να συμμετέχουν χώρες σε ένα ευρύ τηλεοπτικό δίκτυο. Δορυφορική τηλεόραση τότε δεν υπήρχε και το λεγόμενο «Δίκτυο Eurovision» αποτελούταν από επίγειους αναμεταδότες.
Το όνομα “Eurovision” χρησιμοποιήθηκε πρώτη φορά για να περιγράψει την EBU το 1951 από το δημοσιογράφο George Campey. O πρώτος διαγωνισμός διοργανώθηκε στην πόλη Λουγκάνο της Ελβετίας στις 24 Μαΐου 1956. Επτά χώρες συμμετείχαν, κάθε μία με δύο τραγούδια, σύνολο 14. Ήταν η μοναδική φορά που επιτράπηκε κάθε χώρα να στείλει πάνω από ένα τραγούδι. Από το 1957 και έπειτα κάθε συμμετέχουσα χώρα εκπροσωπείται με ένα τραγούδι. Ο πρώτος διαγωνισμός είχε ως νικητή τη διοργανώτρια Ελβετία.
Ονομασία
Το πρόγραμμα, αρχικά, ήταν γνωστό ως “Eurovision Grand Prix”. Το όνομα “Grand Prix” υιοθετήθηκε από τη Δανία, τη Νορβηγία και τις γαλλόφωνες χώρες, με τη γαλλική ονομασία να είναι Le Grand-Prix Eurovision de la Chanson Européenne. Το “Grand Prix” άλλαξε και αντικαταστάθηκε με το Concours στα Γαλλικά, αλλά όχι στα Δανικά και στα Νορβηγικά. Το δίκτυο Eurovision συνηθίζει να εκπέμπει νέα, ειδήσεις και αθλητικά προγράμματα παγκοσμίως, αλλά και άλλα γεγονότα της EBU. Ωστόσο, στο ευρύ κοινό, το όνομα “Eurovision” είναι πιο στενά συνδεδεμένο με τον διαγωνισμό τραγουδιού.
Eurovision και Ελλάδα
Η Ελλάδα έχει συμμετάσχει στο Διαγωνισμό Τραγουδιού Eurovision 40 φορές από το 1974, ενώ δεν συμμετείχε το 1975, το 1982, το 1984, το 1986, το 1999 και το 2000. Η Ελλάδα κέρδισε για πρώτη φορά το 2005 με το «My Number One» της Έλενας Παπαρίζου. Ο εθνικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας της Ελλάδας, Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση (ΕΡΤ) μεταδίδει τον διαγωνισμό στην Ελλάδα κάθε χρόνο και οργανώνει τη διαδικασία επιλογής της ελληνικής συμμετοχής. Η Ελλάδα δεν έχει τερματίσει ποτέ τελευταία στον διαγωνισμό.
Κατά την διάρκεια του 20ου αιώνα, η Ελλάδα είχε πετύχει μόνο δύο φορές αποτέλεσμα στην πρώτη πεντάδα. Η μία φορά ήταν το 1977 όπου τερμάτισε πέμπτη με τους Πασχάλη, Μπέσσυ Αργυράκη, Ρόμπερτ Ουίλιαμς και Μαριάννα Τόλη και η άλλη το 1992 με την Κλεοπάτρα.
Στις αρχές του 21ου αιώνα, η Ελλάδα αναδείχθηκε μία από τις πιο επιτυχημένες χώρες στον διαγωνισμό με δέκα θέσεις στην πρώτη δεκάδα από το 2001 έως το 2013, συμπεριλαμβανομένου τρίτες θέσεις το 2001 για τους Antique, το 2004 για τον Σάκη Ρουβά και το 2008 για την Καλομοίρα. Στους τελευταίους έξι διαγωνισμούς (2014–19), η Ελλάδα δεν έχει καταφέρει να φτάσει στην πρώτη δεκάδα ενώ απέτυχε να προκριθεί στον τελικό δύο φορές το 2016 και το 2018.
Με το τραγούδι “Supergirl” η μόλις 18 ετών Στεφανία Λυμπερακάκη θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στον 65ο διαγωνισμό της Eurovision, που θα διεξαχθεί στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας στις 16 Μαΐου 2020. Το τραγούδι που θα ερμηνεύσει τη 18χρονη θα συνθέσει ο Δημήτρης Κοντόπουλος, ο οποίος μετράει πολλές συμμετοχές στον διαγωνισμό και οι Arcade, ενώ οι στίχοι αποτελούν έμπνευση των ίδιων και της Sharon Vaughn.
Greece | @ERTsocial will be represented by Stefania Liberakakis at #ESC2020🎊🇬🇷
You might recognise the Dutch-Greek singer from performing at @EurovisionJr back in 2016!🎤
Get to know more👉 https://t.co/3KVmkz4U6M#OpenUp | #Eurovision | #Greece pic.twitter.com/u83iNZ0QyM
— Eurovision Song Contest (@Eurovision) February 3, 2020
Στο πλευρό τους θα είναι και ο Φωκάς Ευαγγελινός στο κομμάτι της σκηνικής παρουσίας, που έχει υπογράψει τη συμμετοχή του Σάκη Ρουβά το 2004, αλλά και της Έλενας Παπαρίζου που κέρδισε τη Eurovision το 2005, αλλά και πολλές συμμετοχές άλλων χωρών. Η Ελλάδα θα εμφανιστεί στον β’ ημιτελικό την Πέμπτη 14 Μαΐου, ενώ η Κύπρος στον πρώτο την Τρίτη 12 Μαΐου.
Ποια είναι η Στεφανία Λυμπερακάκη
Γεννημένη το 2002 από Έλληνες γονείς στην Ουτρέχτη της Ολλανδίας, η Στεφανία Λυμπερακάκη είναι ήδη πολύ γνωστή στη γενέτειρά της αλλά και τις σκανδιναβικές χώρες. Ο χώρος της Eurovision δεν είναι άγνωστος για την 18χρονη, καθώς το 2016 έλαβε μέρος στον διαγωνισμό της Junior Eurovision ως μέλος του συγκροτήματος Kisses που εκπροσώπησε την Ολλανδία τερματίζοντας στην 8η θέση με 174 βαθμούς.
Το πρώτο της single «Stupid Reasons» σε σύνθεση και στίχους των Joachim Vermeulen Windsant και Maarten ten Hove κυκλοφόρησε το 2018.Πέρα από τη μουσική η 18χρονη Στεφανία ασχολήθηκε και με την υποκριτική έχοντας πρωταγωνιστήσει σε τρεις ταινίες αλλά και σε δημοφιλείς τηλεοπτικές σειρές. Στην Ελλάδα έγινε γνωστή από την συμμετοχή της στα μουσικά βραβεία του MAD πέρυσι το καλοκαίρι.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας