Διεθνή

Ερντογάν σε οίκους αξιολόγησης και Ελλάδα: Οι “ακροβάτες” αναβάθμισαν μια χώρα που “τελείωσε”

Ερντογάν σε οίκους αξιολόγησης και Ελλάδα: Οι “ακροβάτες” αναβάθμισαν μια χώρα που “τελείωσε”
Ο Τούρκος πρόεδρος χρησιμοποίησε την Ελλάδα προκειμένου να υποβαθμίσει την αξιοπιστία των οίκων αξιολόγησης.

Προκαλεί ξανά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εξαπολύοντας σφοδρή επίθεση εναντίον των διεθνών οίκων αξιολόγησης, με αφορμή τις εκτιμήσεις για την τουρκική οικονομία.

Ο Τούρκος πρόεδρος χρησιμοποίησε την Ελλάδα προκειμένου να υποβαθμίσει την αξιοπιστία των οίκων αξιολόγησης, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «αφήστε αυτούς, μην τους δίνετε σημασία, είναι ακροβάτες. Αυτοί έναν γείτονα που τελείωσε και χρεοκόπησε, τον αναβάθμισαν τέσσερις βαθμίδες. Αυτοί λαμβάνουν νέα χρέη και ζουν με αυτά». 

«Συγγνώμη δηλαδή, αλλά δεν μπορούν να πληρώσουν τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων. Πώς γίνεται αυτή η αναβάθμιση;», τόνισε ο Ερντογάν, ξεκαθαρίζοντας ότι «στην Ελλάδα αναφέρομαι».

«Προσπάθησαν να μας πνίξουν σε μικρά κύματα. Είμαστε όλοι μαζί στα ασφαλή λιμάνια της χώρας μας» πρόσθεσε, ανεβάζοντας για μία ακόμη φορά τους τόνους, ενόψει και των προεδρικών εκλογών που θα λάβουν χώρα στην Τουρκία, στις 24 Ιουνίου.

Αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από τον DBRS

Στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας κατά μία βαθμίδα, σε Β από CCC, προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης DBRS Ratings Limited, διατηρώντας και τη θετική προοπτική της οικονομίας της χώρας.

Η αναβάθμιση οφείλεται στην ισχυρή μεταρρυθμιστική πρόοδο που έχει επιτύχει η Ελλάδα από το 2010, τις θετικές ενδείξεις οικονομικής ανάκαμψης το 2017 και τα τρία συνεχόμενα χρόνια δημοσιονομικής υπεραπόδοσης. Επιπλέον, οι πολιτικοί κίνδυνοι είναι πλέον χαμηλότεροι, έχει ολοκληρωθεί η τρίτη αξιολόγηση του προγράμματος και η τέταρτη και τελευταία είναι καθ’ οδόν, γεγονότα που ο DBRS θεωρεί θετικά σημάδια.

Η θετική προοπτική αντικατοπτρίζει το τι προσδοκάται να γίνει εντός των επόμενων μηνών, δηλαδή την έξοδο από το πρόγραμμα και τις διαπραγματεύσεις για την ελάφρυνση του χρέους.

Μια περαιτέρω αναβάθμιση θα μπορούσε να υποκινηθεί μεταξύ άλλων από τη συνεχιζόμενη, επιτυχή εφαρμογή των δημοσιονομικών και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και τη λήψη μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους.

Τον περασμένο μήνα (4/4) ο DBRS ανέφερε σε σχόλιό του ότι είναι ενθαρρυντικές οι ενδείξεις από τη μακρά και δύσκολη διαδικασία οικονομικής και χρηματοπιστωτικής προσαρμογής της Ελλάδας.

«Καθώς το τρίτο πρόγραμμα χρηματοδοτικής βοήθειας κοντεύει στο τέλος του και η Ελλάδα ετοιμάζεται για την πρόσβασή της στην αγορά, οι μεταρρυθμίσεις που έγιναν αποφέρουν καρπούς και περαιτέρω μεταρρυθμίσεις αναμένονται», σημείωνε μεταξύ άλλων ο οίκος.

O διεθνής Τύπος αποθεώνει τις ελληνικές τράπεζες

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολουθεί ο ολλανδόφωνος βελγικός Τύπος τα θετικά αποτελέσματα των stress tests για τις τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες (Εθνική, Πειραιώς, Eurobank και Αlpha Bank), οι οποίες, όπως αναφέρεται σε δημοσιεύματα, ακόμα και στο πιο δυσμενές σενάριο δείχνουν να έχουν δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας που υπερβαίνουν το 5,9%.

Συγκεκριμένα, η εφημερίδα De Tijd, σε ρεπορτάζ με τίτλο «Ισχυρές κεφαλαιακά οι ελληνικές τράπεζες», προβαίνει στην εκτίμηση ότι τα stress tests των ελληνικών τραπεζών αποτελούσαν μία «κρίσιμη δοκιμασία» γι’ αυτές, ενόψει της ολοκλήρωσης του ελληνικού προγράμματος τον Αύγουστο και ένα «σημαντικό βήμα» για την Ελλάδα στις προσπάθειές της να ξεπεράσει τη χρηματοπιστωτική κρίση.

Η εφημερίδα παραπέμπει στα θετικά αποτελέσματα των stress tests των ελληνικών τραπεζών και παρατηρεί ότι στο δυσμενέστερο οικονομικό σενάριο οι τέσσερις ελληνικές τράπεζες θα έχαναν συνολικά 15,5 δισ. ευρώ μέχρι το 2020.

Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στις αντιδράσεις των τεσσάρων τραπεζών, οι οποίες έκαναν γνωστό ότι εξαιτίας αυτών των αποτελεσμάτων δεν θεωρούν απαραίτητο να υπάρξουν νέα σχέδια ανακεφαλαιοποίησης, με την Τράπεζα Πειραιώς να εμφανίζεται, πάντως, περισσότερο επιφυλακτική διαβεβαιώνοντας ότι θα παραμείνει προσηλωμένη στην εφαρμογή του υφιστάμενου σχεδίου κεφαλαιοποίησης. Αναφορά γίνεται, εξάλλου, στα βασικά στοιχεία της μεθοδολογίας των stress tests, τα οποία, όπως σημειώνεται, επισπεύστηκαν λόγω της ανάγκης να εντοπιστούν έγκαιρα τυχόν ελλείμματα των ελληνικών τραπεζών ενόψει της λήξης του προγράμματος στήριξης τον Αύγουστο.

Και η De Standaard, σε δημοσίευμα υπό τον τίτλο «Οι ελληνικές τράπεζες παίρνουν καλό βαθμό από την ΕΚΤ», τονίζει ότι η κεφαλαιακή επάρκεια των ελληνικών τραπεζών βρίσκεται σε «σχετικά καλή» κατάσταση.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Χιλιάδες χρήστες του Twitter εκφράζουν την αγανάκτισή τους για τον Ερντογάν

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments