Πολιτική

Σκοπιανό: Ο Τσίπρας ενημερώνει Παυλόπουλο και πολιτικούς αρχηγούς

Σκοπιανό: Ο Τσίπρας ενημερώνει Παυλόπουλο και πολιτικούς αρχηγούς
Ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει τόσο στον κ. Παυλόπουλο όσο και στους πολιτικούς αρχηγούς το όνομα που πρότεινε ο Ζόραν Ζάεφ στη συνάντησή τους στη Σόφια, Ilinden Μacedonia .

Ο Αλέξης Τσίπρας θα μεταβεί στις 09:30 το πρωί, στο Προεδρικό Μέγαρο, προκειμένου να ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, για τις εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ.

Ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει τόσο στον κ. Παυλόπουλο όσο και στους πολιτικούς αρχηγούς το όνομα που πρότεινε ο Ζόραν Ζάεφ στη συνάντησή τους στη Σόφια, Ilinden Μacedonia .

Πηγές αναφέρουν ότι η ελληνική πλευρά κάνει προς το παρόν αποδεκτή την ονομασία «Δημοκρατία της Ίλιντεν Μακεδονίας», ενώ αυτή διευκολύνει και τον Σκοπιανό πρωθυπουργό, αφού παραπέμπει στο ιστορικό παρελθόν των Σκοπίων.

Η κυβέρνηση θεωρεί ότι υπάρχουν θετικά στοιχεία στην εκδοχή του ονόματος ως «Republika Ilidenska Makedonija». 

Πάντως, σε άτυπο σημείωμα, το Μαξίμου επισημαίνει ότι η συζήτηση για οποιοδήποτε όνομα είναι κενή περιεχομένου, εάν δεν έχουν εκπληρωθεί πρώτα οι βασικές προϋποθέσεις που έχει θέσει η κυβέρνηση.

Αναλυτικά:

«Σε σχέση με τα όσα αναφέρονται σε σχετικά δημοσιεύματα στο διαδίκτυο, ο Πρωθυπουργός κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου μετά τις συναντήσεις με τον ομόλογό του από την ΠΓΔΜ υπογράμμισε πως "έχουμε διανύσει μεγάλο μέρος της απόστασης, αλλά υπάρχει ακόμα απόσταση να διανυθεί".

Ως εκ τούτου, η συζήτηση για οποιοδήποτε όνομα είναι κενή περιεχομένου, εάν δεν έχουν πρώτα εκπληρωθεί οι δύο βασικές προϋποθέσεις, τις οποίες η κυβέρνηση έχει θέσει, ακολουθώντας την εθνική γραμμή, από την αρχή της διαπραγμάτευσης για το ονοματολογικό.

Το erga omnes, δηλαδή με συνταγματική αναθεώρηση είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να υπάρξει συμφωνία

Η υλοποίηση της Συνταγματικής Αναθεώρησης είναι απαραίτητη προϋπόθεση για ένταξη σε διεθνείς οργανισμούς (ΕΕ – ΝΑΤΟ)».

Οι δύο πρωθυπουργοί, αφού ολοκληρώσουν την ενημέρωση της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας σε Αθήνα και Σκόπια, θα προχωρήσουν σε μια αποτίμηση της κατάστασης και πιθανότατα θα έχουν νέα επικοινωνία.

Την επόμενη Δευτέρα, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και ο ομόλογός του της ΠΓΔΜ Νικόλα Ντιμιτρόφ θα έχουν συνάντηση στις Βρυξέλλες για να αξιολογηθεί η κατάσταση που διαμορφώνεται.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Το Μαξίμου δεν διαψεύδει το "Μακεδονία του Ίλιντεν"

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments