Ισπανία: “Χτυπάνε” τον Σάντζες για μεγάλο συνασπισμό!
Του Αλέξανδρου Βέλμαχου
“Τσουνάμι” εξελίξεων σημειώνεται τις τελευταίες μέρες στην πολιτική σκηνή της Ισπανίας, καθώς όσο παρατεταμένο ήταν το χρονικό διάστημα της ακυβερνησίας στη χώρα της Ιβηρικής (από τις εκλογές του Δεκεμβρίου του 2015) τόσο το παρασκήνιο “οργίαζε”.
Μεγάλος πρωταγωνιστής (και σίγουρα όχι με την καλή έννοια) είναι το κόμμα των σοσιαλδημοκρατών (PSOE) και ειδικότερα ο πρόεδρος του, Πέδρο Σάντζες, ο οποίος νιώθει την εσωκομματική αντιπολίτευση να του τραβάει το ‘’χαλί κάτω από τα πόδια’’. Μέχρι αργά το βράδυ της Τετάρτης 17 από τα συνολικά 38 μέλη της εκτελεστικής γραμματείας του PSOE υπέβαλαν τις παραιτήσεις σε μια προσπάθεια να διαλύσουν το εν λόγω όργανο του κόμματος και ουσιαστικά να οδηγήσουν τον Σάντζες σε παραίτηση.
Ο 41χρονος πολιτικός βρίσκεται κυριολεκτικά στο… παρά 1 καθώς σε περίπτωση μιας ακόμα παραίτησης, η γραμματεία αυτοδιαλύεται και ο Σάντζες θα βρεθεί έκπτωτος της προεδρίας. Ο guapo (‘’ωραίος’’ στα ισπανικά, πρόκειται για το παρατσούκλι που του είχαν δώσει τα media της χώρας όταν έκανε την είσοδο του στη μεγάλη ΄΄αρένα΄΄ της πολιτικής στην Ισπανία) θα κληθεί να δώσει μια μάχη –που μπορεί και να είναι η τελευταία του ως αρχηγός του PSOE- το ερχόμενο Σαββάτο, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της κεντρικής επιτροπής του κόμματος. Εκεί θα δοθεί η ‘’μεγάλη μάχη του Σάντζες’’ όπως ‘’χτύπησαν’’ στους τίτλους τους πολλά ισπανικά media χθες το βράδυ.
Ο γραμματέας οργανωτικού του PSOE, Σἐζαρ Λουένα, ανέφερε σε έκτακτη δήλωση του την Τετάρτη πως ‘’οι αποφάσεις θα ληφθούν στη συνεδρίαση του Σαββάτου. Η κεντρική επιτροπή θα αποφασίσει για το μέλλον του κόμματος και για το αν τυχόν θα πάμε σε έκτακτο συνέδριο’’ είπε ο Λουένα.Γερμανικό πρότυπο στην Ιβηρική (;)Η ‘’ανταρσία’’ κατά της ηγεσίας του PSOE δεν αποτελεί κεραυνό εν αίθρια, καθώς οι έριδες είχαν αρχίσει από τα μέσα του καλοκαιριού και έγιναν ανοιχτές φωνές αμφισβήτησης του Σάντζες, όταν ο τελευταίος ξέκοψε κάθε σενάριο ψήφου ανοχής σε κυβέρνηση του Λαϊκού Κόμματος (PP) και του Μαριάνο Ραχόι κατά τις αρχές Σεπτεμβρίου. Η συγκεκριμένη απόφαση ήταν αυτή που ‘’έσπασε το γυαλί’’ στις σχέσεις του Σάντζες με τον ιστορικό ηγέτη του κόμματος, Φελίπε Γκονζάλες που είχε προτείνει από το καλοκαίρι, λίγο μετά από τις εκλογές της 26ης Ιουνίου, πως το κόμμα πρέπει να δείξει ανοχή στον Ραχόι προκειμένου να σταματήσει η ακυβερνησία στη χώρα.
Ακόμα, η στάση του Γκονζάλες μπορεί να είναι και ενδεικτική για μια προσπάθεια δημιουργίας μεγάλου συνασπισμού μεταξύ του PP και του PSOE, περίπου όπως και στη Γερμανία όπου το CDU της Μέρκελ συγκυβερνά με τους σοσιαλδημοκράτες του SPD. Τα δύο μεγάλα κόμματα σε Ισπανία – Γερμανία ανήκουν στις ίδιες ευρωομάδες (στο Λαϊκό Κόμμα και στους Σοσιαλδημοκράτες) και είναι η αλήθεια πως ο Πέδρο Σάντζες είχε εκφράζει έντονα την άποψη πως η σοσιαλδημοκρατία της Ευρώπης πρέπει να διαφοροποιηθεί από τις πολιτικές της Δεξιάς, κατά τις τελευταίες επισκέψεις του στις Βρυξέλλες…
Ανεξάρτητα από την παραμονή ή μη του Σάντζες στην προεδρία μετά από το εσωκομματικό ‘’πραξικόπημα’’ (όπως το χαρακτήρισαν στελέχη προσκείμενα στο σοσιαλδημοκράτη ηγέτη), η επόμενη μέρα για το PSOE φαντάζει ‘’βουνό’’. Και αυτό ακόμα και αν ο Σάντζες παραμείνει στην οδό Φεράζ –τα κεντρικά γραφεία του κόμματος στη Μαδρίτη- θα έχει δεχθεί πολύ ‘’ξύλο’’ και αμφισβήτηση για να μπορέσει να οδηγήσει το PSOE ενωμένο εν όψει νέων εθνικών εκλογών για το Δεκέμβριο, που θεωρείται ως πιο πιθανή ημερομηνία με βάση το ισπανικό Σύνταγμα. Ή, σε μια άλλη περίπτωση, οι ψηφοφόροι του PSOE, που ήδη έχουν κουραστεί από τις εσωκομματικές κόντρες – όπως δείχνουν και τα ποσοστά δυσαρέσκειας στις τελευταίες δημοσκοπήσεις- μπορεί να ανοίξουν φτερά για πιο… νεανικές σοσιαλδημοκρατικές ‘’φωλιές’’, όπως αυτή των Ποδέμος, που ήδη καραδοκούν για να εκμεταλλευτούν τους απογοητευμένους ψηφοφόρους του Σάντζες.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας