Οικονομία

Χρέος: Στο τραπέζι του Eurogroup τεχνικά και βραχυπρόθεσμα μέτρα

Χρέος: Στο τραπέζι του Eurogroup τεχνικά και βραχυπρόθεσμα μέτρα
Πλήρης επιβεβαίωση του www.pagenews.gr, το οποίο έγραφε χθες για μέτρα τεχνικής και βραχυπρόθεσμης στόχευσης. Τί επεξεργάζονται οι δανειστές. Στο διάστημα 14-21 Νοεμβρίου η επιστροφή του κουαρτέτου των θεσμών.

Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος τίθενται στο τραπέζι του Eurogroup της 7ης Νοεμβρίου, όπως αναφέρεται σε έγγραφο του Γερούν Ντάισελμπλουμ για την ατζέντα του συμβουλίου του ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης, γεγονός που επιβεβαιώνει χθεσινό δημοσίευμα του «pagenews».

Όπως σημειώνεται στο σχετικό η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης ανοίγει το δρόμο για την υλοποίηση της εξαγγελθείσας ελάφρυνσης χρέους με βραχυπρόθεσμα μέτρα (αναδιαμόρφωση των λήξεων του ανεξόφλητου υπολοίπου των δανείων του EFSF, περιορισμό του κινδύνου επιτοκίου κ.τλ.), που επεξεργάζεται ο ESM.

Όπως έγραψε το «pagenews» τεχνικής υφής και βραχυπρόθεσμης στόχευσης θα είναι, τα όποια μέτρα θα ληφθούν για το ελληνικό χρέος.

Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος, που έχουν επεξεργαστεί οι δανειστές,  είναι τα εξής: 

-Παράταση – επιμήκυνση κατά 4 χρόνια του χρόνου αποπληρωμής από 28 σε 32χρόνια 

-Να μετατραπεί ένα μικρό – μειοψηφικό ποσοστό – του χρέους της Ελλάδος από κυμαινόμενο σε σταθερό 

-Ο ESM ο Μόνιμος Μηχανισμός Στήριξης και ο βασικός δανειστής της Ελλάδος να εκδώσει interest rates swaps

-Το ελληνικό δημόσιο να εκδώσει swaps για τους εγγυημένους δανειακούς τίτλους Collateralized Loan Obligations – CLOs

-Τα ομόλογα EFSF που έχουν απομείνει στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών να αντικατασταθούν με 30ετή ομόλογα με σταθερό επιτόκιο. 

Με τα μέτρα αυτά, τα οποία θα μπορούσαν να αφορούν το ¼ το 25% του συνολικών δανειακών υποχρεώσεων προς τους δανειστές, μειώνεται το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους και με αυτή την φόρμουλα θα μπορούσε να αναπροσαρμοστεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα από 3,5% σε 2,5%.10% του προγράμματος (σ.σ.: το τρίτο ελληνικό πρόγραμμα φθάνει τα 86 δισ. ευρώ).

Η επιστροφή των θεσμών

Στο έγγραφο Ντάισελμπλουμ σημειώνεται ότι η επόμενη αποστολή των θεσμών έχει προγραμματιστεί για το διάστημα 14 – 21 Νοεμβρίου. Σε ότι αφορά την β΄ αξιολόγηση μιλά για «ευρύ φάσμα μέτρων». Σε αυτά περιλαμβάνει τα μέτρα στον τομέα των μεταρρυθμίσεων της κοινωνικής ασφάλισης (σ.σ. πιθανά εννοώντας το επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης) και της αγοράς εργασίας που αναμένεται να είναι στο επίκεντρο αυτής της αποστολής.

Μέτρα λαμβάνονται επίσης στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων, του χρηματοπιστωτικού τομέα, της ενέργειας, της δημόσιας διοίκησης, η νομοθεσία σχετικά με τη στρατηγική του προϋπολογισμού για το μεσοπρόθεσμο, επιχειρηματικό κλίμα, και την εκπαίδευση του προϊόντος.

Σημειώνει τέλος ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για την ταχεία ολοκλήρωση της δεύτερης αναθεώρησης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments