Ο Ερντογάν “νομιμοποιεί” την κακοποίηση ανήλικων παιδιών!
Ένα ακόμα δείγμα της συντηρητικοποίησης της τουρκικής κοινωνίας που προωθεί το καθεστώς του Ταγίπ Ερντογάν επισημοποιήθηκε το βράδυ της Πέμπτης, καθώς η βουλή της χώρας ψήφισε νόμο που θα επιτρέπει σε κάποιους καταδικασθέντες για σεξουαλική κακοποίηση παιδιών να αφήνονται ελεύθεροι!.
Ειδικότερα, ο νέος νόμος, που ψηφίστηκε επί της αρχής, επιτρέπει την αναστολή της καταδίκης ενός άνδρα για σεξουαλική επίθεση εναντίον ανηλίκου, εφόσον διαπράχθηκε “χωρίς τη χρήση βίας, απειλής η οποιασδήποτε άλλης μορφής παραβίασης της θέλησης” του θύματος και με την προϋπόθεση ότι ο δράστης θα το παντρευτεί.
Η τουρκική κυβέρνηση υπερασπίστηκε το νομοσχέδιο, το οποίο, σύμφωνα με την ίδια, έχει στόχο να μην τιμωρούνται τα ζευγάρια ένα μέλος των οποίων είναι ανήλικο, ένα επιχείρημα που απορρίπτουν οι υπέρμαχοι των δικαιωμάτων των παιδιών.
“Το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) πέρασε νομοσχέδιο που συγχωρεί όσους παντρεύονται το παιδί που βίασαν”, σχολίασε στο Twitter ο Εζγκίρ Εζέλ βουλευτής των Σοσιαλδημοκρατών (CHP). Το νομοσχέδιο θα πρέπει να ψηφιστεί και κατ’ άρθρο για να επικυρωθεί.
Στο Twitter το hashtag #ΔενΜπορούμεΝαΝομιμοποιήσουμεΤονΒιασμό στα τουρκικά είναι μεταξύ των πιο δημοφιλών σήμερα.
Ο Τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μποζντάγκ κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι “ηθελημένα διαστρεβλώνει το θέμα” και υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο έχει αντίθετα στόχο “να προστατεύσει τα παιδιά”.
“Οι γάμοι ανηλίκων είναι δυστυχώς μια πραγματικότητα (…) Όταν ένα παιδί γεννιέται από αυτή την ανεπίσημη σχέση, ο γιατρός ενημερώνει τον εισαγγελέα και ο σύζυγος στέλνεται στη φυλακή, προκαλώντας οικονομικές δυσκολίες στη μητέρα και το παιδί”, εξήγησε ο Μποζντάγκ.
Οι άνδρες αυτοί “δεν είναι βιαστές”, πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι αυτή τη στιγμή το μέτρο αφορά περίπου 3.000 οικογένειες.
Αυτή η επιχειρηματολογία έχει προκαλέσει αγανάκτηση στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης. “Ο υπουργός Δικαιοσύνης χρησιμοποίησε την έκφραση “σεξουαλική επίθεση χωρίς εξαναγκασμό”. Πιστεύω ότι δεν μπορούμε να προσθέσουμε κάτι άλλο”, κατήγγειλε η Ρουχάτ Σενά Ακσενέρ της Διεθνούς Αμνηστίας.
Αν και δεν υπάρχουν επίσημα στατιστικά στοιχεία, οι γάμοι ανηλίκων είναι μια πραγματικότητα στην Τουρκία, κυρίως στις ανατολικές περιοχές. Κορίτσια υποκύπτουν στις πιέσεις του περιβάλλοντός τους και σπάνια είναι σε θέση να προβάλουν αντίσταση.
Η κατώτερη νόμιμη ηλικία γάμου στην Τουρκία είναι τα 17. Ο νόμος όμως επιτρέπει τον γάμο ήδη από τα 16 “σε εξαιρετικές περιπτώσεις”, με τη σύμφωνη γνώμη ενός δικαστή.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας