Ο Τσίπρας και το “χαρτί” επαναπροσέγγισης της κοινωνίας
Της Βούλας Μαλαίνου
Τη… στρατηγική του για κάθε ενδεχόμενο “στήνει” μαζί με τους συμβούλους του ο πρωθυπουργός, καθώς βλέπει το “αφήγημά” του για τη δεύτερη αξιολόγηση να προσκρούει σε “νάρκες”.
Στην κυβέρνηση ξέρουν πως τα “παζάρια” με τους εταίρους θα “τραβήξουν” παραπάνω από το επιδιωκόμενο χρόνο, που σημαίνει πέρα από το τέλος Νοεμβρίου. Επίσης, γνωρίζουν πως ουσιαστικές δεσμεύσεις για το χρέος δεν θα λάβουν από τους δανειστές, οπότε ακολουθούν τη “γραμμή” του Αλέξη Τσίπρα, που δεν είναι άλλη από κλείσιμο των διαβουλεύσεων στο ποδάρι και χωρίς αντιστάσεις, με απώτερο σκοπό να πάρουν για το χρέος έστω και το minimum από τις άλλοτε υψηλές προσδοκίες της Αριστεράς.
Τη δεδομένη χρονική στιγμή στην Ηρώδου Αττικού επικρατεί “παγωμάρα”, καθώς τα χρονοδιαγράμματα εκτροχιάζονται λόγω απανωτών εμπλοκών στα Hilton Groups και μάλιστα σε όλα τα “καυτά” μέτωπα της διαπραγμάτευσης. Το κουαρτέτο των δανειστών αναχώρησε λόγω… Τhanksgiving από την Αθήνα, ωστόσο ο “πυρετός” των διαβουλεύσεων θα συνεχιστεί μεν, εξ΄αποστάσεως δε. Εργασιακά, δημοσιονομικά, ακόμα και ο εξωδικαστικός συμβιβασμός, όπου η συμφωνία έδειχνε να “κλειδώνει”, δεν παρουσιάζουν καμία πρόοδο, με τις δύο πλευρές να γράφουν και να σβήνουν τα κείμενα με τις προτάσεις τους.
Την ίδια ώρα, το Βερολίνο, το οποίο κρατά και το πεπόνι και το μαχαίρι ως προς το ζήτημα της διευθέτησης του χρέους, εξακολουθεί να τηρεί άκαμπτη στάση, τονίζοντας πως το κεφάλαιο αυτό θα “ανοίξει” μετά τις γερμανικές εκλογές, δηλαδή από το 2018.
Με κείνα και με τούτα, ο κ. Τσίπρας βρίσκεται ήδη εκτεθειμένος απέναντι στην κοινή γνώμη, η οποία είναι στα “κάγκελα” για τους κυβερνητικούς χειρισμούς. Ο πρωθυπουργός ξέρει καλά πως το χρέος είναι το βασικό του “επικοινωνιακό χαρτί” για την παραμονή του στην εξουσία είτε για τη διατήρηση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ σε αξιοπρεπή επίπεδα, γι’ αυτό και βιάζεται να πάρει ευρωπαϊκές εγγυήσεις για ελάφρυνση, με όποιο τίμημα. Οι στόχοι του δεν φαίνεται να του βγαίνουν και ο ίδιος προς τα τέλη του τρέχοντος έτους ενδέχεται να βρεθεί πιο εκτεθειμένος από ποτέ, γι’ αυτό και σχεδιάζει ήδη τις επόμενες κινήσεις του, με αποδέκτη αυτή τη φορά την κοινωνία.
Πληροφορίες του www.pagenews.gr από το Μέγαρο Μαξίμου λένε ότι ο κ. Τσίπρας δέχεται εισηγήσεις, τις οποίες και επεξεργάζεται, για να κάνει μία σειρά από περιοδείες, μόλις η αξιολόγηση ολοκληρωθεί-όπως και όποτε αυτή ολοκληρωθεί-, που σημαίνει πως ο ίδιος θα επιχειρήσει να επαναπροσεγγίσει την κοινωνία, την ώρα που ο αντίπαλός του, Κυριάκος Μητσοτάκης “φεύγει” μπροστά σε όλες τις δημοσκοπήσεις, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ “καταποντίζεται”.
Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρουν οι πληροφορίες του www.pagenews.gr, εντάσσονται και οι “γέφυρες”, που ρίχνει ο πρωθυπουργός προς το ΠΑΣΟΚ, από το οποίο έχει απειλήσει πως θα αποχωρήσει ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Στόχος του κ. Τσίπρα, τονίζουν οι ίδιες πληροφορίες, είναι ο πρωθυπουργός να κερδίσει τους κεντρογενείς ψηφοφόρους.
Σε κάθε περίπτωση, η διαπραγμάτευση για το χρέος θα ορίσει τις πολιτικές εξελίξεις. Τί σημαίνει αυτό; Ότι η ρύθμιση ή μη μπορεί να αποτελέσει την αφορμή ή την αιτία ακόμη και για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Μία επιτυχία, σενάριο με τις λιγότερες πιθανότητες, στο θέμα του χρέους θα μπορούσε να αποτελέσει έναν ισχυρό όπλο στη φαρέτρα της κυβέρνησης, εάν επιλέξει τις πρόωρες εκλογές.
Αλλά και εάν δεν πάρει αυτό που θέλει, θα μπορούσε να οδηγηθεί στις κάλπες, κατηγορώντας την Γερμανία και τον Σόιμπλε για αδιαλλαξία και μη τήρηση των συμφωνηθέντων.
Η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα φοβάται ήδη ότι το Βερολίνο παίζει το χαρτί της καθυστέρησης ως προς την αξιολόγηση, έτσι ώστε να αναβληθεί οποιαδήποτε απόφαση για το χρέος στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου.
Αν αυτό το σχέδιο δεν αποδώσει τα αναμενόμενα, εκφράζονται ανησυχίες ότι ο κ. Σόιμπλε δεν θα διστάσει –προκειμένου να σταματήσει τις απαιτήσεις ΔΝΤ και ελληνικής κυβέρνησης για μια σημαντική ελάφρυνση του χρέους– να επαναφέρει στο τραπέζι των συζητήσεων την πρόταση που είχε διατυπώσει το περασμένο καλοκαίρι, για να εκβιάσει την υπογραφή του τρίτου μνημονίου από την κυβέρνηση Τσίπρα.
Η πρόταση αυτή είναι: αν η Ελλάδα χρειάζεται μια μεγάλη ελάφρυνση χρέους, επειδή δεν μπορεί να είναι συνεπής με τον μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό στόχο για πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, μπορεί να έχει μια μεγάλη ελάφρυνση, εφόσον συμφωνήσει να αποχωρήσει από την ευρωζώνη!
Το ενδεχόμενο να μπλοκάρει η ανοικτή αντιπαράθεση ΔΝΤ-Γερμανίας τις αποφάσεις για το ελληνικό χρέος από το Eurogroup της 7ης Δεκεμβρίου αποτελεί για την Αθήνα το «μαύρο» σενάριο στην εξέλιξη των διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές, καθώς θα μπλοκαριστεί και η συμμετοχή των ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, με συνέπεια να «παγώσουν» επ’ αόριστον οι εισροές επενδυτικών κεφαλαίων στη χώρα.
Αν αναβληθούν οι αποφάσεις για το χρέος στις 5 Δεκεμβρίου, τότε ο Μάριο Ντράγκι θα έλθει σε δύσκολη θέση, αφού έχει δεσμευθεί ότι τα ελληνικά ομόλογα δεν θα περιληφθούν στο QE, αν δεν διαπιστωθεί ότι είναι βιώσιμο το χρέος.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας