Μedia

Μια οφειλόμενη υπόκλιση στον Τζάστιν Γκάτλιν

Μια οφειλόμενη υπόκλιση στον Τζάστιν Γκάτλιν
O μεγαλύτερος αθλητής του στίβου όλων των εποχών έριξε αυλαία στις εκθαμβωτικές παραστάσεις του με την κούρσα στον τελικό των 100 μέτρων στο παγκόσμιο πρωτάθλημα που γίνεται στο Λονδίνο.

Ήθελε να κλείσει με ένα ακόμα χρυσό μετάλλιο στην συλλογή του που να προσθέτει στον μύθο του και να περάσει στην μνήμη όλων μας ως αήττητος. Δεν τα κατάφερε. Τερμάτισε τρίτος και για κάμποσα λεπτά της ώρας το κοινό στο στάδιο της Βασίλισσας Ελισάβετ στο Λονδίνο έμεινε αποσβολωμένο. 

Ο Γουσέιν Μπολτ είχε χάσει την κούρσα από κάποιον που σχεδόν όλοι οι φίλοι του Στίβου αποδοκίμαζαν. Μια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα των δρόμων ταχύτητας. Τον χρυσό Ολυμπιονίκη της Αθήνας το 2004 Τζάστιν Γκάτλιν. Τον άνθρωπο που άρχισε τις διακρίσεις πριν ο Μπολτ εμφανιστεί ως πρωταγωνιστής στα κουλουάρ και τις συνεχίζει ενώ ο Τζαμαϊκανός που είναι μικρότερός του, αποχωρεί.

Είναι φαινόμενο του κλασσικού αθλητισμού ο Μπολτ αλλά φαινόμενο είναι και ο τριάντα πεντάχρονος αμερικανός αν και όχι για καθαρά αγωνιστικούς λόγους. Ο Γκάτλιν που πιάστηκε ντοπαρισμένος του αφαιρέθηκαν διακρίσεις και του απαγορεύτηκε να αγωνίζεται, επανήλθε σε προχωρημένη ηλικία. Σε κάθε εμφάνισή του αντί για χειροκρότημα όπως οι συναθλητές του εισέπραττε αδιαφορία, αμφισβήτηση και αποδοκιμασίες. Το Σάββατο το βράδυ στο Λονδίνο οι αποδοκιμασίες, πράγμα σπάνιο στον Στίβο, πήραν μαζικό χαρακτήρα. Ο Γκάτλιν δεν ήταν καν ο κύριος αντίπαλος του Μπολτ. Ο αμερικανός Κόλμαν θεωρείτο ο μεγάλος αντίπαλός του. Ο Γκάτλιν έτρεχε στην όγδοη διαδρομή και απλά τον υπολόγιζαν ως ανταγωνιστή του δεύτερου Τζαμαϊκανού, του Μπλέικ για το χάλκινο μετάλλιο. 

Ακόμα κι όταν έγινε ο τερματισμός πολλοί μιλούσαν για την μονομαχία του Μπόλτ με τον Κόλμαν που έπεσαν μαζί στο νήμα. Κι όμως ο γέρο-Γκάτλιν ήταν ένα σώμα μπροστά! Το βουβό στάδιο αρνιόταν να παραδεχτεί τη νίκη του Γκάτλιν και κυρίως την ήττα του Μπολτ. Έμενε βουβό. Νομίζω ότι στο σημείο αυτό γίναμε μάρτυρες μιας μεγαλειώδους στιγμής του αθλητισμού. 

Ο νικητής Τζάστιν Γκάτλιν σκύβει και υποκλίνεται μπροστά στον χαμένο Μπολτ! Η υπόκλιση μαρτυρά τον σεβασμό και την αναγνώριση του αμερικανού στον Τζαμαϊκανό. Δείχνει πως σε εποχές σκληρού ανταγωνισμού από -μην γελιόμαστε-επαγγελματίες αθλητές υπάρχει χώρος για σεβασμό στην αξία του αντιπάλου. Ο Γκάτλιν που γνώρισε με δική του ευθύνη την απαξίωση και την χλεύη αντί να πανηγυρίσει τον θρίαμβό του υποκλίθηκε στον κορυφαίο. Αυτόν που του στέρησε για χρόνια δόξα και τίτλους. Για το θαύμα της φύσης από την Τζαμάικα θα γραφτούν εκατομμύρια επαινετικά κείμενα. 

Το βράδυ της 5ης Αυγούστου του 2017 ο Γκάτλιν κέρδισε δυο φορές. Την μία τον μέχρι τότε ουσιαστικά ανίκητο Μπόλτ. Την άλλη τον ίδιο τον κακό εαυτό του που τον έριξε στην απαξίωση και την περιφρόνηση. Αν ο Μπολτ είναι θαύμα της φύσης ο Γκάτλιν είναι θαύμα της θέλησης. Και κάτι ακόμα: Είναι παράδειγμα για όσους ψάχνουν μια δεύτερη ευκαιρία ώστε να επιστρέψουν και να καταξιωθούν. Ο βετεράνος αμερικανός σπρίντερ με την υπόκλιση του στον Μπολτ τινάζει από πάνω του την σκουριά των λερωμένων επιδόσεων και της γενικής περιφρόνησης. Μια μικρή υπόκλιση του αξίζει, όπως και μια θέση στις σελίδες της ιστορίας του κλασσικού αθλητισμού…

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments