Ελλάδα

Πετρελαιοκηλίδα στον Σαρωνικό: Η καταστροφή έπιασε λιμάνι και σε πόνεσε;

Πετρελαιοκηλίδα στον Σαρωνικό: Η καταστροφή έπιασε λιμάνι και σε πόνεσε;
Ρύπανση στον Σαρωνικό. Η Ελισάβετ Σπανού γράφει στο www.pagenews.gr για την οικολογική καταστροφή των ακτών της Αττικής και όχι μόνο.

Με αφορμή την πρόσφατη τεράστια και πρωτοφανή καταστροφή που υπέστησαν οι ακτές της Αττικής, με τη ρύπανση στον Σαρωνικό από την πετρελαιοκηλίδα που υπάρχει έπειτα από το ναυάγιο του "Αγία Ζώνη ΙΙ" δεν θα είμαι ακόμα ένας άνθρωπος που βρίζει την κυβέρνηση, τη χώρα και κλαίει τα άμοιρα ψαράκια που έτσι κι αλλιώς ζούσαν δύσκολα στα νερά της πόλης.

Το μπάνιο στις θάλασσες της Αθήνας μπορούμε να το ξεχάσουμε! Φωτογραφίες μας με μαγιό στη Βουλιαγμένη θα αποτελούν κειμήλιο μιας εποχής που στην Αθήνα κολυμπούσαμε. Τα θαλάσσια σπορ, σερφ, ιστιοπλοΐα κτλ και αυτά μπορούμε να τα ξεχάσουμε και γενικά το καλοκαίρι στην πόλη αλλάζει μορφή και αυτό το καταλάβαμε όλοι. 

Επειδή λοιπόν έγινε αυτό και είναι μη αναστρέψιμο, εγώ θα σου πω εσένα που -όπως κι εγώ- έχεις σοκαριστεί με τη ρευστή μαυρίλα που γέμισε τα πάντα ΑΥΤΗ ΤΗ ΦΟΡΑ ΑΠΛΑ ΤΟ ΕΙΔΕΣ!!! Αυτή τη φορά η μόλυνση είναι τέτοια που δεν μπορείς να κάνεις ότι δεν τρέχει τίποτα και ούτε φυσικά να την αγνοήσεις! Ωστόσο αν ξαφνικά ξύπνησε η οικολογική σου συνείδηση επίτρεψέ μου να σου πω ότι το πιθανότερο είναι πως είσαι ακόμα ένας, από τους χιλιάδες που το καλοκαίρι που πέρασε, άφησες τα άδεια μπουκάλια από το νερό και τα αναψυκτικά σου σε κάποια παράλια! Που έσβησες τα τσιγάρα σου χαλαρά στην άμμο γιατί τα λεγάτε με τον φίλο και. που να σηκώνεσαι τώρα να ψάχνεις που θα σβήσεις και θα πετάξεις το τσιγάρο σου… Που έκανες κάμπινγκ σε ένα «σούπερ μέρος» και εγκαταλείποντας το στην καλύτερη είχες αφήσει ένα σκουπιδομάνι από κονσερβοκούτια και καλαμάκια από τα φραπεδάκια που έπινες.

Όχι γιατί το έκανες επίτηδες αλλά… τα έπαιρνε ο αέρας και δεν τα πρόλαβες! 12,7 χιλιάδες τόνοι πλαστικού κατέληξαν στους ωκεανούς το 2010 (φαντάσου πόσοι τόνοι είναι σήμερα) η μόλυνση στη θάλασσα έχει πάρει τραγικές διαστάσεις! Όχι μόνο από περιστατικά σαν αυτό που βλέπουμε αυτές τις μέρες «έξω από την πόρτα μας» αλλά από χημικά απόβλητα εργοστασίων, από τα λύματα των πόλεων που καταλήγουν εκεί από την δική μου και την δική σου αδιαφορία σε οτιδήποτε δεν έχει να κάνει με το «τομάρι» μας.

Εάν σε πόνεσε λοιπόν, που πόνεσε τον καθένα αυτή είναι η αλήθεια, βγάλε κάτι καλό μέσα από αυτή την καταστροφή. Γίνε πιο συνειδητός στο πως συμπεριφέρεσαι σ’ αυτό τον έρμο τον πλανήτη που μας κουβαλάει όλους στην πλάτη του. Κάνε τις αλλαγές στη ζωή σου που χρειάζονται, ώστε να προστατεύεις τον τόπο που σε ζει και σε τρέφει! Ανακύκλωσε, μάζευε τα σκουπίδια σου! Γίνε εθελοντής σε κάποια από τις χιλιάδες οικολογικές οργανώσεις που υπάρχουν στον κόσμο και δώσε την συμβολή σου στη προσπάθεια που γίνεται να σταματήσει η καταστροφή! Κακοποιούμε συστηματικά το «σπίτι μας» και το κακό θα συμβεί! Θα πέσει να μας πλακώσει!

Θα προσπαθήσω μια φορά την εβδομάδα μέσω του www.pagenews.gr να παρουσιάζω θέματα που αφορούν τον πλανήτη μας και δράσεις που γίνονται για την προστασία του, από το πιο επικίνδυνο είδος ζωής που υπήρξε ποτέ. Από εμάς τους ίδιους!

Δεν υπάρχει τίποτα θετικό σε αυτό που συνέβη. Είναι σκέτη καταστροφή αλλά δεν θα πάψω να αναζητώ το ψήγμα αισιοδοξίας ακόμα και σε περιπτώσεις σαν και αυτή.. Εύχομαι κάποιοι από μας να αφυπνιστούν! Εύχομαι κάποιοι από μας να συνειδητοποιήσουν τι επιβάλλεται πια να γίνει! Μην ξεχνάμε ότι δεν πρέπει να είμαστε οι τελευταίοι κάτοικοι του πλανήτη μας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments