Οικονομία

Το ΔΝΤ επιμένει: Μείωση του αφορολόγητου από το 2019 και πάγωμα στα αντίμετρα

Στη συνεδρίαση του Eurogroup δόθηκαν τα εύσημα στην Ελλάδα, όμως έγινε σαφές ότι πρέπει πρώτα να ολοκληρωθούν τα 88 προαπαιτούμενα και μετά να γίνει η συμφωνία των μέτρων για το χρέος.

Από το 2019, δηλαδή ένα χρόνο νωρίτερα, ζητά το ΔΝΤ να εφαρμοστεί η μείωση του αφορολόγητου μαζί με την περικοπή των συντάξεων. Μάλιστα θεωρεί ότι δεν μπορούν να εφαρμοσθούν τα αντίμετρα και του 2019 (κοινωνικό πακέτο), αλλά και του 2020 (μείωση συντελεστών ΕΝΦΙΑ και συντελεστών φορολογίας εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων και μείωση ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης).

Το ΔΝΤ λοιπόν στυλώνει τα πόδια και απαιτεί να γίνουν όλες αυτές οι αλλαγές γιατί δεν έχει πειστεί ακόμα ότι το πλεόνασμα του επόμενου έτους θα είναι 3,5%.

Συγχαρητήρια στο Eurogroup – Πρώτα όμως τα προαπαιτούμενα

Παρόλο που ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, εισέπραξε χθες στις Βρυξέλλες πολλά συγχαρητήρια για την πρόοδο που έχει κάνει η Ελλάδα και για την ολοκλήρωση της 3ης αξιολόγησης, το Eurogroup τόνισε ότι οι διαπραγματεύσεις για την επίτευξη της πλήρους συμφωνίας που θα οδηγήσει την Ελλάδα εκτός του 3ου μνημονίου θα πρέπει να ενταθούν καθώς μέσα στις επόμενες 100 ημέρες θα πρέπει να κλείσουν τα 88 προαπαιτούμενα της 4ης αξιολόγησης, να συμφωνηθούν τα μέτρα διευθέτησης του χρέους, να συνδεθεί η ενεργοποίησή τους με την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων από την πλευρά της Ελλάδας και να καθοριστεί το πλαίσιο εποπτείας που θα εφαρμοστεί μετά τον Αύγουστο.

H επίτευξη της πλήρους συμφωνίας μέχρι το Eurogroup του Ιουνίου που θα πραγματοποιηθεί στις 21 του μήνα στο Λουξεμβούργο, αποτελεί επίσημο στόχο καθώς αναφέρθηκε ουκ ολίγες φορές στη χθεσινή συνέντευξη τύπου μετά την ολοκλήρωση της (ταχύτατης) συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης. 

Η επιμονή του ΔΝΤ για την μείωση του αφορολόγητου είναι ένα θέμα που δεν πρόκειται να κλείσει πριν από τις αρχές Ιουνίου καθώς η τελική διαπραγμάτευση για το δημοσιονομικό θα γίνει αφού ανακοινωθούν τα στοιχεία για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2017 (σ.σ η ανακοίνωση θα γίνει από την ΕΛΣΤΑΤ στις 23 Ιουνίου) και αφού προκύψουν και τα πρώτα στοιχεία για την πορεία του ΑΕΠ κατά το 2018 (σ.σ η σχετική ανακοίνωση αναμένεται στις 4 Ιουνίου).

Η επίσπευση της μείωσης του αφορολογήτου που ζητά το ΔΝΤ, αποτελεί ένα από τα πιο σοβαρά θέματα καθώς επιφέρει απώλειες έως και 2,5 συντάξεων στους συνταξιούχους αλλά και απώλειες εισοδήματος έως και 650 ευρώ στους μισθωτούς.

Σημαντικό ζήτημα που προκαλεί πονοκέφαλο στην κυβέρνηση είναι η εφαρμογή των stress tests των τραπεζών. Τα αποτελέσματα αναμένονται στις 5 Μαΐου και τότε θα κριθεί αν θα χρειαστεί νέα κεφαλαιακή ενίσχυση.

Τα προαπαιτούμενα, 88 στον αριθμό, είναι πολλά. Ο κατάλογος περιλαμβάνει δύσκολα θέματα όπως είναι αυτό των αντικειμενικών αξιών, το θέμα των αποκρατικοποιήσεων αλλά και την επιλογή των ατόμων που θα καταλάβουν θέσεις ευθύνης στο δημόσιο. Ειδικά το τελευταίο θέμα πολύ δύσκολα θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Μάιο οπότε και θα επανέλθουν οι θεσμοί στην Αθήνα για το κλείσιμο της τεχνικής συμφωνίας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο