Λαζαράκια, λόγω της ημέρας
Σάββατο του Λαζάρου ή Λαζαροσάββατο σήμερα και βάσει του εθίμου φτιάχνουμε λαζαράκια.
Την ημέρα αυτή εορτάζεται η ανάσταση του Λαζάρου από τη Βηθανία, ένα γεγονός το οποίο περιγράφεται στο κατά Ιωάννην Ευαγγέλιον.
Το Σάββατο του Λαζάρου και η Κυριακή των Βαΐων που γιορτάζουμε αύριο, έχουν τη μοναδική θέση στο εκκλησιαστικό έτος ως μέρες χαράς ανάμεσα στη Μεγάλη Σαρακοστή και το θρήνο της Μεγάλης Εβδομάδας.
Το Σάββατο του Λαζάρου είναι μέρα στην οποία, παραδοσιακά, οι ερημίτες εγκαταλείπουν τις σκήτες τους και επιστρέφουν στο μοναστήρι για τη Μεγάλη Εβδομάδα.
Σε πολλά μέρη της Ελλάδας, το Σάββατο του Λαζάρου, φτιάχνουν τα Λαζαράκια. Ψωμάκια που μοιάζουν με σαβανομένο ανθρωπάκι, με ματάκια δύο γαρίφαλα.
Δείτε τη συνταγή που πόσταρε ο Άκης Πετρετζίκης στο instagram
Συστατικά
400 γρ. χλιαρό νερό1 κ.σ. ξερή μαγιά150 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική50 γρ. ελαιόλαδο1 κ.γ. κανέλα σκόνη¼ κ.γ. γαρίφαλο σκόνη½ κ.γ. κάρδαμο σκόνη¼ κ.γ. αλάτι800 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.50 γρ. σταφίδες50 γρ. καρύδια40 γαρίφαλα ολόκληρα
Μέθοδος ΕκτέλεσηςΣτον κάδο του μίξερ, προσθέτουμε το νερό, τη μαγιά και τη ζάχαρη.Ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα χειρός για να διαλυθεί και το αφήνουμε για 10 λεπτά μέχρι να ενεργοποιηθεί η μαγιά.Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, τη κανέλα, το γαρίφαλο σε σκόνη, το κάρδαμο, το αλάτι και το αλεύρι.Χτυπάμε με το γάντζο σε μέτρια ταχύτητα 8-10 λεπτά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα και να δέσει το ζυμάρι.Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί σκεπασμένη με μία πετσέτα για 30 λεπτά.Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170° C στον αέρα.Αφού η ζύμη έχει ξεκουραστεί τη χωρίζουμε σε 20 μπαλάκια των 60 γρ. το καθένα.Από το κάθε μπαλάκι ζυγίζουμε 50 γρ. για το σώμα και 10 γρ. για τα χεράκια.Παράλληλα ετοιμάζουμε τη γέμιση με τις σταφίδες και τα καρύδια χονδροκομμένα και τα τοποθετούμε σε ένα μπολάκι.Πλάθουμε το σώμα από τα λαζαράκια μας σε μακρόστενο σχήμα, γεμίζουμε με 1 κ.γ. από τη γέμιση, κλείνουμε καλά και με την υπόλοιπη ζύμη φτιάχνουμε 2 χεράκια που τα περνάμε τα χέρια χιαστί από την πίσω μεριά και να καταλήξουν πάλι σε σχήμα Χ και μπροστά.Βάζουμε γαρίφαλα για τα μάτια.Τοποθετούμε τα λαζαράκια σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα και ψήνουμε για 20-30 λεπτά.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Σάββατο του Λαζάρου σήμεραΟδηγίες της ΕΣΕΕ προς τους εμπόρους για το ΠάσχαΔώρο Πάσχα 2018: Πότε καταβάλλεται στους άνεργουςΝηστεία: Ποιες είναι οι δημοφιλείς τροφές και ποιες αποκλείονται
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας