Ρωσία: «Βουτιά» για το ρούβλι
Το ρούβλι έκανε βουτιά σήμερα, υποχωρώντας στα χαμηλότερα επίπεδά του από το 2016, καθώς οι φόβοι αυξημένων γεωπολιτικών εντάσεων με τη Δύση και οι νέες κυρώσεις των ΗΠΑ κατά της Μόσχας επισκίασαν τις υψηλότερες τιμές του πετρελαίου.
Η ρωσικά αγορά παραμένει σε φάση μαζικών πωλήσεων, η οποία ξεκίνησε τη Μεγάλη Παρασκευή μετά την επιβολή νέων αμερικανικών κυρώσεων κατά ρωσικών εταιρειών και προβεβλημένων επιχειρηματιών. Το ρωσικό νόμισμα υποχώρησε στα 64,77 ρούβλια ανά δολάριο στην αγορά συναλλάγματος της Μόσχας, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από την 1η Δεκεμβρίου 2016, σημειώνοντας απώλειες 11% σε σχέση με πριν την επιβολή των κυρώσεων.
Η αγορά αναζητεί τώρα κάποια ένδειξη για το πώς θα αντιδράσει η Μόσχα στις τελευταίες κυρώσεις των ΗΠΑ. Η επίσημη αντίδραση της Ρωσίας ήταν έως τώρα συγκρατημένη. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε χθες ότι δεν είναι σκόπιμο να ληφθούν βιαστικές αποφάσεις όσον αφορά τα αντίποινα και τόνισε ότι οι μαζικές πωλήσεις στην αγορά ήταν συναισθηματικά καθοδηγούμενες και ότι θα ακολουθήσει μία διόρθωση.
Η αγορά αγνόησε σε μεγάλο βαθμό την αύξηση των τιμών του πετρελαίου, που είναι το κύριο εξαγωγικό προϊόν της Ρωσίας. Η τιμή του μπρεντ αυξήθηκε χθες στα 71,34 δολάρια το βαρέλι ενώ σήμερα κυμαινόταν περί τα 70,70 δολάρια. Η τελευταία φορά που οι τιμές του πετρελαίου είχαν σκαρφαλώσει στο επίπεδο αυτό στα τέλη Μαρτίου, η ισοτιμία του ρωσικού νομίσματος ήταν στα περίπου 57 ρούβλια ανά δολάριο. Η επίπτωση των τελευταίων αμερικανικών κυρώσεων κατά 17 Ρώσων κυβερνητικών αξιωματούχων, επτά αποκαλούμενων «ολιγαρχών» και 12 εταιρειών που αυτοί έχουν στην ιδιοκτησία ή υπό τον έλεγχό τους, εξαπλώθηκε σε όλες τις ρωσικές αγορές.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Ντόναλντ Τραμπ: Ο λόγος που ακύρωσε το ταξίδι του στο Περού
Οι Γερουσιαστές στηρίζουν τον Τραμπ για μία δράση κατά του Άσαντ
Έφοδος του FBI στο γραφείο του δικηγόρου του Τραμπ – Οργισμένος ο Αμερικανός πρόεδρος
Οι ΗΠΑ απειλούν με πυραυλική επίθεση τη Συρία
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας