Συγκεκριμένα, η έρευνα, η οποία έγινε από επιστήμονες στην Κοπεγχάγη, ασχολήθηκε με το κατά πόσο η κατανάλωση κρασιού επηρεάζει τη γονιμότητα των γυναικών προσπαθώντας να διασαφηνίσει αν τελικά «παίζει» ρόλο η ποσότητα της κατανάλωσης στην επίτευξη της εγκυμοσύνης.
Στην έρευνα αυτή έλαβαν μέρος 30.000 γυναίκες σε κατάσταση εγκυμοσύνης οι οποίες έκαναν μέτρια κατανάλωση αλκοόλ. Η έρευνα διήρκεσε 4 χρόνια και οι επιστήμονες μελέτησαν τις επιδράσεις που είχαν κρασί, μπύρα και άλλα αλκοολούχα ποτά στο χρόνο που χρειάστηκε κάθε γυναίκα για να μείνει έγκυος.
Οι γυναίκες υποβλήθηκαν σε σειρά ερωτήσεων, όπου έπρεπε να απαντήσουν για την ποσότητα και την ποιότητα κρασιού, μπύρας ή άλλου ποτού που κατανάλωναν καθώς και για πόσο διάστημα έκαναν προσπάθειες να μείνουν έγκυες.
Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας το 50% των γυναικών κατάφεραν να μείνουν έγκυες κατά τους 2 πρώτους μήνες των προσπαθειών τους, ενώ ένα 15% προσπάθησε περισσότερο από 12 μήνες.
Όπως διαπιστώθηκε σε γενικές γραμμές οι γυναίκες αυτές έπιναν περισσότερο κρασί παρά μπύρα ή άλλα οινοπνευματώδη ποτά. Το 80% εξ αυτών, έκανε μέτρια κατανάλωση, δηλαδή από 0,5 έως 7 ποτήρια κρασιού την εβδομάδα. Ενώ, ένα 50% έπινε την ίδια ποσότητα αλλά σε μπύρα.
Όπως ανέφεραν οι ερευνητές, οι γυναίκες που έπιναν κρασί και όχι άλλα οινοπνευματώδη ποτά, είχαν τους μικρότερους χρόνους αναμονής μέχρι τη σύλληψη. Αντίθετα, οι γυναίκες που έπιναν μόνο μπύρα ή μόνο άλλα οινοπνευματώδη ποτά, είχαν το μεγαλύτερο χρόνο αναμονής.
Επιπλέον, οι γυναίκες που δεν κατανάλωναν καθόλου αλκοόλ, είχαν μεγαλύτερο χρόνο αναμονής μέχρι τη σύλληψη σε σύγκριση με τις γυναίκες που έπιναν έστω και μικρές ποσότητες κάποιας μορφής αλκοολούχων ποτών.
Επίσης, οι γυναίκες που έπιναν και από τα 3 είδη αλκοόλ, είχαν το μικρότερο χρόνο αναμονής μέχρι τη σύλληψη.
Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι τελικά η κατανάλωση κρασιού βοηθά ακόμα και αν η γυναίκα πίνει κι άλλα αλκοολούχα ποτά. Όπως λένε, η μέτρια κατανάλωση κρασιού, κατά την περίοδο που προσπαθούν να μείνουν έγκυες μπορεί και να βελτιώνει, ως κάποιο βαθμό τη γονιμότητα τους. Και τονίζουν ότι το ευεργετικό αυτό πρόσημο αφορά μόνο την κατανάλωση σε κρασί.
Το ερώτημα που τίθεται είναι στο πως επιδρά το κρασί ώστε να μειώνεται ο χρόνος αναμονής μέχρι τη σύλληψη. Όμως αυτό δεν είναι ακόμη γνωστό, όπως ανέφεραν οι επιστήμονες. Υποψιάζονται ότι αφορά τις αντιοξειδωτικές ουσίες που εμπεριέχονται στο κρασί και οι οποίες έχουν ευεργετική δράση και κατά του καρκίνου του πνεύμονα ή της πρόκλησης ενός εγκεφαλικού.
Ωστόσο, όπως είπαν αυτό πρέπει να διερευνηθεί περαιτέρω, όπως επίσης και το αν δεν είναι η μέτρια κατανάλωση κρασιού που έχει θετικά αποτελέσματα από μόνη της ή κάποια χαρακτηριστικά των γυναικών αυτών που συνδέονται με την κατανάλωση. Σε κάθε περίπτωση όπως είπαν η μελέτη αυτή πρέπει να διευρυνθεί.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Εγκυμοσύνη: Αντιμετωπίστε τις ναυτίες με φυσικό τρόπο
Καρκίνος του αίματος: Βασικοί τύποι και συμπτώματα