Φρίκη! Ο διάσημος παιδίατρος Χανς Ασπεργκερ έστελνε εκατοντάδες παιδιά στον θάνατο – Η συνεργασία με τον Χίτλερ
Ντοκουμέντα που έφερε στο φως ο ιστορικός Χέρβιγκ Τσεχ, καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιατρικής της Βιέννης, δείχνουν ότι ο Χανς Άσπεργκερ, πρωτοπόρος στον τομέα της παιδοψυχιατρικής και της παιδιατρικής, ιδιαίτερα για τη συμβολή του στην κατανόηση του συνδρόμου και του φάσματος του αυτισμού, συνδέθηκε τόσο στενά με το Ναζιστικό καθεστώς ώστε συμμετείχε στο δολοφονικό του πρόγραμμα.
Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στην επιθεώρηση Molecular Autism, υποστηρίζει ότι ο φημισμένος καθηγητής, που εξέδωσε περισσότερα από 300 βιβλία, τα περισσότερα από τα οποία αφορούν τον αυτισμό στα παιδιά, έστελνε ανάπηρα παιδιά, που ήταν υπό την επίβλεψή του, στην κλινική Am Spiegelgrund, που λειτουργούσε ως κέντρο ευθανασίας για παιδιά που το ναζιστικό καθεστώς δεν θεωρούσε «άξια να ζουν».
Το έγγραφο που αποδεικνύει την αφοσίωση του Άσπεργκερ στα ναζιστικά ιδεώδη
Υπολογίζεται ότι 789 παιδιά, πολλά εκ των οποίων αντιμετώπιζαν σοβαρές ψυχικές διαταραχές, δολοφονήθηκαν στην κλινική της Βιέννης είτε με θανατηφόρα ένεση ή με δηλητηριώδη αέρα. Άλλα πέθαναν από ασθένειες και από την πείνα, ή υποβλήθηκαν σε σκληρά ιατρικά πειράματα.
«Αυτά τα ευρήματα για τον Χανς Άσπεργκερ είναι προϊόν πολύχρονης προσεκτικής έρευνας των αρχείων. Αυτό που προκύπτει είναι ότι ο Άσπεργκερ προσπαθούσε να συνεργαστεί με το ναζιστικό καθεστώς που τον αντάμειβε δίνοντάς του ευκαιρίες να ανελιχθεί επαγγελματικά», είπε ο Τσεχ. «Η μελέτη εντάσσεται στο πλαίσιο μιας ευρύτερης προσπάθειας ιστορικών να αποκαλύψουν τι έκαναν γιατροί στη διάρκεια του Γ΄Ράιχ».
Το τρομακτικό πρόγραμμα ευθανασίας “Aktion T4” που ενέκρινε προσωπικά ο Αδόλφος Χίτλερ απέβλεπε στην εξόντωση όσων έπασχαν από ανίατες ασθένειες ή σοβαρές αναπηρίες. Έως και 300.000 άνθρωποι, ανάμεσά τους και πολλά παιδιά, δολοφονήθηκαν σε κλινικές στη Γερμανία, την Αυστρία, την Πολωνία και την Τσεχία την εξαετία 1939-1945.
Ανάμεσα στα ευρήματα του Τσεκ είναι η φωτογραφία του προσώπου της Χέρτα Σράιμπερ, ενός μικρού κοριτσιού που υπέφερε από εγκεφαλίτιδα και πέθανε από πνευμονία τρεις μήνες αργότερα, μετά την εισαγωγή της στο Spiegelgrund, κατόπιν εντολής του Άσπεργκερ, μια μέρα μετά τα τρίτα της γενέθλια.
Ο Άσπεργκερ είχε δώσει εντολή για την εισαγωγή της επειδή «αποτελούσε ένα αφόρητο φορτίο για τη μητέρα της» και επειδή «δεν επιδεχόταν θεραπείας». Ένα δείγμα του εγκεφάλου της Χέρτα, το οποίο βρέθηκε στο υπόγειο της κλινικής στα τέλη του ’90, ενταφιάστηκε το 2002, σύμφωνα με τον Τσεκ.
Σε έγγραφα που βρέθηκαν στο προσωπικό του αρχείο, o Άσπεργκερ έγραφε σχετικά με την ανάγκη να «ληφθούν περιοριστικά μέτρα» για ασθενείς που είχαν θεωρηθεί ανίατοι και έπασχαν από κληρονομικές ασθένειες, «από αίσθηση μεγάλης ευθύνης» απέναντι στη γερμανική φυλή.
Επίσης, σε περιπτώσεις μικρών ασθενών που είχαν πέσει θύμα σεξουαλικής κακοποίησης, ο Άσπεργκερ συχνά έριχνε την ευθύνη στα θύματα στις διαγνώσεις του και αναπαρήγαγε ειδεχθή στερεότυπα για τους Εβραίους.
Επίσης, καθ’ όλη τη διάρκεια της έρευνάς του, ο Τσεκ δεν βρήκε καμία απόδειξη για τις θεωρίες που ήθελαν τον Άσπεργκερ να ήταν ένα είδος «Όσκαρ Σίντλερ» που έσωζε τα παιδιά από την ευθανασία ή από τα φριχτά πειράματα που τους επιφύλασσαν οι Ναζί επιστήμονες. Επισης δεν βρέθηκε καμία απόδειξη της «φιλάνθρωπης προσέγγισης» που ο ίδιος ισχυριζόταν ότι ακολουθούσε πάντα σε σχέση με τους μικρούς ασθενείς του, ούτε του «παιδαγωγικού οπτιμισμού» (έναν όρο που είχε εφεύρει ο ίδιος) που αναφερόταν στις θεωρίες του.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
"Είμαι ένας πολύ επικίνδυνος άνθρωπος": Η ιστορία του πιο διαβόητου serial killer των ΗΠΑ (pics)Vor V Zakone: Ο βίος και η πολιτεία του "Λίπους", του κακοποιού που συνελήφθη στη Θεσσαλονίκη
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας