Ελλάδα

Πάνω από 25 εκατομμύρια ευρώ τα κέρδη του κυκλώματος που διακινούσε πανάκριβα φάρμακα

Συνελήφθησαν 21 άτομα, ηλικίας από 22 έως 70 ετών, έπειτα από ευρεία αστυνομική επιχείρηση σε Αττική και Μεσολόγγι. Μεταξύ των συλληφθέντων είναι δύο γιατροί, δύο νοσηλεύτριες, φαρμακοποιοί, καθώς και τα τρία αρχηγικά μέλη ηλικίας 70, 57 και 64 ετών. Μάλιστα, σε βάρος του 64χρονου εκκρεμεί καταδικαστική απόφαση για απάτη, συνολικής ποινής φυλάκισης 11 ετών.

Ξεπερνούν τα 25 εκατομμύρια ευρώ τα κέρδη του μεγάλου κυκλώματος με διεθνή δράση, που εξάρθρωσε η Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας και το οποίο διακινούσε παράνομα πανάκριβα φάρμακα, κυρίως αντικαρκινικά. Ειδικότερα, συνελήφθησαν 21 άτομα, ηλικίας από 22 έως 70 ετών, έπειτα από ευρεία αστυνομική επιχείρηση σε Αττική και Μεσολόγγι. Μεταξύ των συλληφθέντων είναι δύο γιατροί, δύο νοσηλεύτριες, φαρμακοποιοί, καθώς και τα τρία αρχηγικά μέλη ηλικίας 70, 57 και 64 ετών. Μάλιστα, σε βάρος του 64χρονου εκκρεμεί καταδικαστική απόφαση για απάτη, συνολικής ποινής φυλάκισης 11 ετών.

Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα, που αφορά κατά περίπτωση στη συγκρότηση, ένταξη και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, υπεξαίρεση σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου και Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου, απάτη από κοινού και κατ’ εξακολούθηση επάγγελμα και συνήθεια, πλαστογραφία μετά χρήσεως, έκδοση ψευδών ιατρικών πιστοποιήσεων μετά χρήσεως κατ’ εξακολούθηση, αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος κατ’ επάγγελμα συνήθεια και εξακολούθηση, έκδοση και αποδοχή εικονικών φορολογικών στοιχείων για ανύπαρκτες συναλλαγές κατ’ εξακολούθηση, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες κατ’ εξακολούθηση, καθώς και προμήθεια, κατοχή και διακίνηση ναρκωτικών ουσιών.

Συγκατηγορούμενοι των 21 συλληφθέντων είναι ακόμα 14 άτομα, τα οποία κατηγορούνται, κατά περίπτωση, για απλή συνέργεια σε αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος ιδιαίτερα μεγάλης αξίας, κατ’ εξακολούθηση, σε συνδυασμό με τα προαναφερόμενα αδικήματα. Επιπλέον, σύμφωνα με την Οικονομική Αστυνομία, διερευνάται η ενδεχόμενη εμπλοκή άλλων 8 ατόμων, μεταξύ των οποίων και γιατροί.

Η εγκληματική οργάνωση, που δρούσε από τον Απρίλιο του 2013, προμηθευόταν παράνομα, μέσω υπεξαιρέσεων, ψευδών ιατρικών πιστοποιήσεων και απατών, φαρμακευτικά σκευάσματα υψηλού κόστους, κυρίως νοσοκομειακής χρήσης, τα οποία στην συνέχεια διακινούσε σε φαρμακαποθήκες της Γερμανίας, της Ελβετίας και της Ιταλίας, με υπερδιπλάσια τιμή, συγκριτικά με το κόστος αγοράς τους. Αρχηγός της οργάνωσης ήταν 70χρονος Αιγύπτιος, που κατοικούσε στη Γερμανία και συνεργαζόταν με διαχειρίστρια φαρμακείου. Μέσω του φαρμακείου πραγματοποιούνταν οι παράνομες εξαγωγές φαρμάκων, καθώς και η έκδοση των σχετικών εικονικών τιμολογίων.

Οι δράστες, προκειμένου να επεκτείνουν την παράνομη δραστηριότητά τους, έβαλαν στην εγκληματική οργάνωση γιατρούς και προσωπικό νοσηλευτικών ιδρυμάτων, συμβεβλημένων με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. Στη συνέχεια προχωρούσαν στη συνταγογράφηση φαρμάκων υψηλού κόστους σε ασθενείς και την πρόσβαση σε φάρμακα που χορηγούνται σε πολύ σοβαρές παθήσεις, καθώς και στη συνεργασία με εταιρεία ταχυμεταφορών που πραγματοποιούσε την αποστολή – διακίνηση των φαρμάκων στο εξωτερικό.

Παράλληλα, η μεταφορά των φαρμακευτικών σκευασμάτων γινόταν και από τον 70χρονο που τα μετέφερε μέσα σε αποσκευές όταν ταξίδευε αεροπορικώς, ενώ σημειώνεται ότι είχε συστήσει φαρμακαποθήκη με έδρα στη Γερμανία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ξετυλίγεται το κουβάρι του σκανδάλου με τα αντικαρκινικά φάρμακα – Οι 4 αρχηγοί

Σάλος με την κατάχρηση ψυχοδραστικών φαρμάκων στην Ελλάδα

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο