Ελλάδα

Σαν σήμερα: Το “παγιδευμένο” όχημα της “17Ν” εκρηγνύεται ένα κλάσμα του δευτερολέπτου νωρίτερα…

Σαν σήμερα: Το “παγιδευμένο” όχημα της “17Ν” εκρηγνύεται ένα κλάσμα του δευτερολέπτου νωρίτερα…
Τη Δευτέρα 8 Μαΐου 1989, στις 9.30 το πρωί, δέχθηκε δολοφονική επίθεση ο υπουργός Γιώργος Πέτσος στη Φιλοθέη, ενώ κατευθυνόταν στο γραφείο του στο κέντρο της Αθήνας. Ευτυχώς για τον ίδιο, οι τρομοκράτες δεν εκτίμησαν σωστά την ταχύτητα του αυτοκινήτου.

Σαν σήμερα, τη Δευτέρα 8 Μαΐου 1989, στις 9.30 το πρωί, δέχθηκε δολοφονική επίθεση ο πρώην υπουργός Γιώργος Πέτσος στη Φιλοθέη, ενώ κατευθυνόταν στο γραφείο του στο κέντρο της Αθήνας. Ενώ το αυτοκίνητό του διερχόταν από δρόμο της Φιλοθέης, εξερράγη παρακείμενο σταθμευμένο αυτοκίνητο παγιδευμένο με εκρηκτικά. Το αυτοκίνητο του Πέτσου υπέστη σοβαρότατες ζημιές, αλλά ο ίδιος και οι σωματοφύλακές του γλίτωσαν με ελαφρά τραύματα.

Τι έλεγε η Αστυνομία

Η Αστυνομία διαπίστωσε ότι η δολοφονική επίθεση ήταν σχεδόν πανομοιότυπη με αυτήν που κόστισε τη ζωή του αμερικανού πλοιάρχου Γουίλιαμ Νορντίν. Από τα ευρήματα στον χώρο της έκρηξης οι αστυνομικοί συμπέραναν ότι η επίθεση απέτυχε επειδή οι τρομοκράτες δεν εκτίμησαν σωστά την ταχύτητα του αυτοκινήτου του Πέτσου και πυροδότησαν τα εκρηκτικά ένα κλάσμα του δευτερολέπτου προτού αυτό φτάσει δίπλα στο παγιδευμένο αυτοκίνητο.

Τι έλεγε η 17Ν

Σε προκήρυξή της (με ημερομηνία 25.4.1989) που δημοσιοποιήθηκε αμέσως μετά την αποτυχημένη απόπειρα η 17Ν δήλωσε ότι επιχείρησε να εκτελέσει τον Γιώργο Πέτσο λόγω της φημολογούμενης τότε ανάμειξής του στο σκάνδαλο Κοσκωτά και υποτιθέμενων φαινομένων διαφθοράς σε προμήθειες όπλων, όταν ήταν υφυπουργός Αμυνας. Στην ίδια προκήρυξη η 17Ν καλούσε το εκλογικό σώμα να σαμποτάρει το «θέατρο των εκλογών του Ιουνίου». Τι έλεγαν οι εφημερίδες

Οι εφημερίδες έδωσαν ιδιαίτερη βαρύτητα στο γεγονός ότι η 17Ν για πρώτη φορά χτυπούσε εν ενεργεία πολιτικό. Διαπίστωναν επίσης ότι έτσι η 17Ν διεκδικούσε ουσιαστικά ρόλο στο πολιτικό παιχνίδι, αφού με τις δολοφονικές επιθέσεις της επιχειρούσε να συνδιαμορφώσει τις πολιτικές εξελίξεις. 

Η Αστυνομία διαθέτει τις ομολογίες του Χριστόδουλου Ξηρού και του Βασίλη Τζωρτζάτου, οι οποίοι ομολόγησαν στις προανακριτικές καταθέσεις τους συμμετοχή στις προπαρασκευαστικές ενέργειες της επίθεσης. Από την κατάθεση Χρ. Ξηρού προκύπτει ότι συμμετείχαν και οι Σάββας Ξηρός και Δημήτρης Κουφοντίνας: «Αφού φτιάχθηκε το αυτοκίνητο, χωρίς να θυμάμαι από ποιους, εγώ, ο αδελφός μου ο Σάββας και ο "Λουκάς" (σ.σ.: Κουφοντίνας) πήγαμε με ένα κλεμμένο αυτοκίνητο μάρκας Morris Marina, τύπου Κάραβαν, το οποίο παρκάραμε σε σημείο οπτικής επαφής με το παγιδευμένο, πλην όμως ο στόχος δεν πέρασε από το σημείο και φύγαμε, παίρνοντας τον εκρηκτικό μηχανισμό και τους πυροκροτητές από το παγιδευμένο αυτοκίνητο, για να αποφύγουμε την τυχαία έκρηξη. Υστερα από μία-δύο ημέρες ξαναπήγαν ο "Λουκάς" και ο αδελφός μου ο Σάββας και κάποιος άλλος στη θέση μου, γιατί είχα πρόβλημα με τη μέση μου, και πραγματοποίησαν την έκρηξη». Ο Τζωρτζάτος τονίζει στη δική του προανακριτική απολογία: «Στην επίθεση εναντίον του βουλευτή Πέτσου η μόνη συμμετοχή που είχα ήταν ότι αρκετές ημέρες πριν από το χτύπημα με πήρε ο "Λουκάς" και πήγαμε να παρατηρήσουμε το σπίτι του».

ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1794: Κατηγορούμενος ως προδότης από τους επαναστάτες κατά τη διάρκεια της Βασιλείας του Τρόμου, ο Γάλλος χημικός Αντουάν Λωράν Λαβουαζιέ, ο οποίος ήταν επίσης φοροεισπράκτορας, δικάζεται, καταδικάζεται και αποκεφαλίζεται την ίδια μέρα στο Παρίσι.

1821: Η Μάχη της Γραβιάς. Ο Οδυσσέας Ανδρούτσος νικά τις τουρκικές δυνάμεις υπό τον Ομέρ Βρυώνη. Επαναστατικές κινήσεις γίνονται και στην Εύβοια.

1831: Καταστέλλεται το στρατιωτικό κίνημα υπό τον ταγματάρχη Δημήτριο Τσάμη Καρατάσο κατά του κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια.

1842: Ένα τρένο εκτροχιάζεται και αρπάζει φωτιά κοντά στο Παρίσι, σκοτώνοντας δεκάδες άτομα.

1886: Το φαρμακείο Τζέικομπς στην Ατλάντα της Τζόρτζια πουλάει το πρώτο μπουκάλι Coca Cola ως σιρόπι για φαρμακευτικούς λόγους. Στην πρώτη του αυτή εμφάνιση, το μετέπειτα διάσημο αναψυκτικό περιέχει και ποσότητα κοκαΐνης.

1898: Διεξάγονται οι πρώτοι αγώνες του ιταλικού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου.

1902: Εκρήγνυται το όρος Πελέ στη Μαρτινίκα, καταστρέφοντας την πόλη Σαιν-Πιερ και σκοτώνοντας πάνω από 30.000 ανθρώπους. Ελάχιστοι άνθρωποι επιβίωσαν από την έκρηξη.

1912: Ιδρύεται η Paramount Pictures.

1933: Ο Μαχάτμα Γκάντι ξεκινά απεργία πείνας 21 ημερών σε ένδειξη διαμαρτυρίας κατά της βρετανικής κυριαρχίας στην Ινδία.

1936: Ο Μάης του ’36 στη Θεσσαλονίκη. Σε διαδήλωση καπνεργατών σκοτώνονται 12 και τραυματίζονται 282 διαδηλωτές εργάτες.

1945: Τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στην Ευρώπη, με την παράδοση της Γερμανίας.

1961: Εγκαινιάζεται το νέο κτιριακό συγκρότημα του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

1980: O Γεώργιος Ράλλης εκλέγεται νέος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, με 88 ψήφους, έναντι 84 του Ευάγγελου Αβέρωφ. Ο κερκυραίος πολιτικός θα διαδεχτεί στην πρωθυπουργία τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, που έχει εκλεγεί πρόεδρος της Δημοκρατίας.

1996: Υπογραφή του Συντάγματος της Νότιας Αφρικής.

1997: Πτήση των Κινεζικών Αερογραμμών, China Southern Airlines, συντρίβεται ενώ πλησιάζει το αεροδρόμιο Shenzhen, σκοτώνοντας 35 ανθρώπους.

Γεννήσεις

1668 – Αλαίν Ρενέ Λεσάζ, Γάλλος συγγραφέας

1828 – Ερρίκος Ντυνάν, Ελβετός ανθρωπιστής και ιδρυτής του Ερυθρού Σταυρού

1884 – Χάρυ Τρούμαν, 33ος πρόεδρος των Η.Π.Α.

1899 – Φρίντριχ Χάγιεκ, Αυστριακός οικονομολόγος και φιλόσοφος

1906 – Ρομπέρτο Ροσελίνι, Ιταλός σκηνοθέτης

1911 – Ρόμπερτ Τζόνσον, Αμερικανός τραγουδοποιός

1914 – Ρομέν Γκαρί, Γάλλος συγγραφέας

1955 – Μέλες Ζενάουι, Αιθίοπας πολιτικός

1961 – Βασίλης Κούκουρας, Έλληνας ηθοποιός

1970 – Ναόμι Κλάιν, Καναδή συγγραφέας και ακτιβίστρια

1975 – Ενρίκε Ιγκλέσιας, Ισπανός τραγουδιστής

1977 – Θεόδωρος Παπαλουκάς, Έλληνας καλαθοσφαιριστής

1988 – Γιώργος Κατσικογιάννης, Έλληνας ποδοσφαιριστής

Θάνατοι

535 – Πάπας Ιωάννης Β΄

685 – Πάπας Βενέδικτος Β΄

1309 – Κάρολος Β’, βασιλιάς της Νάπολης

1794 – Αντουάν Λωράν Λαβουαζιέ, Γάλλος χημικός

1825 – Σαντόρε ντι Σανταρόζα, Ιταλός φιλέλληνας

1873 – Τζον Στιούαρτ Μιλ, Άγγλος φιλόσοφος

1880 – Γκυστάβ Φλωμπέρ, Γάλλος συγγραφέας

1903 – Πωλ Γκωγκέν, Γάλλος ζωγράφος

1936 – Όσβαλντ Σπένγκλερ, Γερμανός ιστορικός και φιλόσοφος

1944 – Θεμιστοκλής Διακίδης, Έλληνας αθλητής

1945 – Μπέρνχαρντ Ρουστ, Γερμανός Ναζί υπουργός

1982 – Ζιλ Βιλνέβ, Καναδός οδηγός αγώνων

2000 – Ιμπέρ Μαγκά, πρόεδρος της Δαχομέης

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments