Κόσμος

Ο κόσμος “τρέμει” έναν Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο – Τα γεγονότα που φοβίζουν τους πολίτες

Ο κόσμος “τρέμει” έναν Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο – Τα γεγονότα που φοβίζουν τους πολίτες
Η στρατιωτική διένεξη στην Συρία που συνεχίζεται από το 2011 μέχρι σήμερα είναι ένας από τους παράγοντες που μεγενθύνουν τους φόβους των πολιτών.

Το 57% των Ρώσων φοβάται ότι η στρατιωτική διένεξη στην Συρία μπορεί να μετεξελιχθεί σε έναν Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης που πραγματοποίησε το ανεξάρτητο ερευνητικό κέντρο Levada-Centr. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της δημοσκόπησης, 16% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι έχουν «μεγάλους φόβους» για ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ενώ 41% δήλωσαν ότι έχουν «κάποιους φόβους». 

Παράλληλα 38% δηλώσαν ότι δεν έχουν ιδιαίτερους φόβους για το ενδεχόμενο να γίνει ένας Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος είτε γενικά δεν πιστεύουν σ ένα τέτοιο ενδεχόμενο.  Το Levada-Centr είχε θέσει το ίδιο ερώτημα πριν από ενάμιση χρόνο, τον Νοέμβριο του 2016. Τότε παρόμοιους φόβους για μια παγκόσμια σύρραξη είχε εκφράσει το 46% των Ρώσων. 

Την περίοδο εκείνη είχε επίσης καταγραφεί απότομη αύξηση του ποσοστού των Ρώσων που θεωρούσαν ότι οι ρωσικοί αεροπορικοί βομβαρδισμοί στην Συρία επιδείνωσαν την θέση της Ρωσίας σε διεθνές επίπεδο, καθώς μέσα σ’ ένα χρόνο το ποσοστό αυτό έφθασε από το 16% στο 32%.

Παρόμοιοι φόβοι δεν υπάρχουν μόνο στην Ρωσία, αλλά και στην Δύση

Τον Ιανουάριο η εταιρεία δημοσκοπήσεων YouGov είχε πραγματοποιήσει δημοσκόπηση σε εννέα δυτικές χώρες, περιλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Γερμανίας και της Γαλλίας. Η δημοσκόπηση έδειξε ότι το 64% των Αμερικανών είχε εκφράσει φόβους ότι ο κόσμος βρίσκεται κοντά σε μια παγκόσμια σύρραξη και μόνο 15% είχαν δηλώσει ότι η ειρήνη είναι αδιατάραχτη. 

Παρόμοιες διαθέσεις καταγράφηκαν και στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου 61% των Βρετανών είχαν δηλώσει ότι φοβούνται έναν Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο και μόνο 19% είχαν δηλώσει ότι δεν πιστεύουν σ’ ένα τέτοιο ενδεχόμενο. 

Η στρατιωτική διένεξη στην Συρία συνεχίζεται από το 2011 μέχρι σήμερα. Η Ρωσία υποστηρίζει τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ Άσαντ και η στάση της αυτή επικρίνεται από τις δυτικές χώρες, οι οποίες κατηγορούν το συριακό καθεστώς για εγκλήματα πολέμου. 

Δημοσκοπήσεις που είχαν πραγματοποιηθεί νωρίτερα έδειξαν ότι οι Ρώσοι υποστηρίζουν πολύ λιγότερο την ρωσική επέμβαση στην Συρία, απ’ ότι την ρωσική επέμβαση στην Ουκρανία.

Για παράδειγμα, τον Σεπτέμβριο του 2017, όταν είχαν συμπληρωθεί δύο χρόνια από την ρωσική επέμβαση στην Συρία, το Levada-Centr είχε δώσει στην δημοσιότητα τα αποτελέσματα σχετικής δημοσκόπησης που είχε πραγματοποιήσει, σύμφωνα με τα οποία το 49% των Ρώσων είχε ταχθεί υπέρ του τερματισμού της ρωσικής παρουσίας στην Συρία και το 30% υπέρ της συνέχισης της. Απαντώντας τότε στο ερώτημα γιατί πιστεύουν ότι η ρωσική επέμβαση στην Συρία πρέπει να τερματισθεί, 40% Ρώσων απάντησαν ότι φοβούνται μήπως η Συρία γίνει ένα «νέο Αφγανιστάν» για την Ρωσία. 

Τον Δεκέμβριο του 2017 ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος προετοιμάζονταν για την νέα προεδρική του θητεία, είχε δώσει εντολή για την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από την Συρία. Η εντολή αυτή αφορούσε την πρώτη βασική φάση της ρωσικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Συρία, αλλά οι Ρώσοι στρατιωτικοί εξακολουθούν να βρίσκονται στην αεροπορική βάση Χμεϊμίμ και στην ρωσική βάση ανεφοδιασμού στο λιμάνι Ταρτούς. 

Η κατάσταση στην Συρία επιδεινώθηκε έντονα μετά τις πληροφορίες που είδαν το φώς της δημοσιότητας για την χημική επίθεση στην πόλη Ντούμα της Συρίας. Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι τους επέρριψαν την ευθύνη για την επίθεση αυτή στον Άσαντ και στην Ρωσία που τον στηρίζει. Στα μέσα Απριλίου οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Γαλλία κατάφεραν αεροπορικά πλήγματα σε τρία κτιριακά συγκροτήματα στην Συρία, τα οποία κατά την άποψη τους είχαν σχέση με την παραγωγή χημικών όπλων. Το Κρεμλίνο είχε χαρακτηρίσει τις ενέργειες των ΗΠΑ «επίθεση εναντίον ενός κυρίαρχου κράτους». Παράλληλα, τόσο η αμερικανική όσο και η ρωσική πλευρά δεν αναφέρθηκαν σε θύματα από τις αεροπορικές επιδρομές. Οι Ρώσοι στρατιωτικοί υποστήριζαν ότι «κανένας από τους πυραύλους που έριξαν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι τους δεν έπεσαν στην ζώνη αντιαεροπορικής άμυνας η οποία βρίσκεται υπό τον έλεγχο των ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων». Ωστόσο, πριν από την αεροπορική επίθεση των ΗΠΑ και των συμμάχων τους, οι εμπειρογνώμονες εξέφραζαν φόβους ότι οι επιθέσεις αυτές θα μπορούσαν να προκαλέσουν την άμεση στρατιωτική αντιπαράθεση μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ερντογάν: Ας είμαστε έτοιμοι για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments