Πολιτική

Τσίπρας για Σκοπιανό: Μέχρι τα ξημερώματα η κουβέντα με τον Ζάεφ (vid)

Τσίπρας για Σκοπιανό: Μέχρι τα ξημερώματα η κουβέντα με τον Ζάεφ (vid)
Ο Αλέξης Τσίπρας αποκάλυψε πως γίνεται μία προσπάθεια να υπάρξει συμφωνία μέχρι το τέλος Ιουνίου.

H συνέντευξη Τύπου του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα μετά τις επαφές του στη Σύνοδο Κορυφής στη Σόφια.

Το Σκοπιανό ήταν το θέμα που κυριάρχησε στη συνέντευξη Τύπου του Αλέξη Τσίπρα, με τον πρωθυπουργό να αποκαλύπτει πως είχε συνάντηση με τον Σκοπανό ομόλογό του χτες το βράδυ μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, με τον οποίο είχε την ευκαιρία να κάνουν ουσιαστικές συζητήσεις. 

Σημείωσε μάλιστα πως έχει διανυθεί μεγάλο μέρος της απόστασης, αλλά "υπάρχουν ακόμα πολλά να γίνουν. Εξετάζουμε βήμα βήμα όλες τις λεπτομέρειες". 

Επίσης δήλωσε πως γίνεται προσπάθεια να υπάρξει συμφωνία με την ΠΓΔΜ μέχρι τέλος Ιουνίου, υπογραμμίζοντας πως αυτό που επιδιώκουν οι δύο πλευρές δεν είναι μία συμφωνία εύθραυστη, αλλά μία συμφωνία που μπορεί να αντέξει στο χρόνο.

 Ωστόσο, ο Αλέξης Τσίπρας διευκρίνισε πως η εθνική θέση της Ελλάδος απαιτεί και μεταρρυθμίσεις στο Σύνταγμ των Σκοπίων. Μάλιστα, στο ίδιο μήκος κύματος και με ήπιες δηλώσεις, ο κ. Τσίπρας ξεκαθάρισε πως τίποτα δεν έχει κλειδώσει ούτε στο θέμα του ονόματος της ΠΓΔΜ, ενώ σε όλη τη συνέντευξη Τύπου ήταν σαφής η προσπάθειά του να μην φέρει σε δύσκολη θέση στον Σκοπιανό ομολόγο του. 

Ο κ. Τσίπρας στη συνέντευξή του δήλωσε πως κεντρικός στόχος της Ελλάδας είναι η ανάκτηση και η αναβάθμιση του γεωπολιτικού και οικονομικού ρόλου της χώρας στην περιοχή των Βαλκανίων. Όπως σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας "μετά από δεκαπέντε χρόνια είχαμε την ευκαιρία να ξαναπιάσουμε το νήμα της «Ατζέντας της Θεσσαλονίκης». Σημείωσε μάλιστα πως ο ρόλος της ΕΕ στα Δυτικά Βαλκάνια είναι ιδιαίτερα σημαντικός για τη σταθερότητα και την ασφάλεια καθώς και η διατήρηση της ευρωπαϊκής προοπτικής της περιοχής.

Με γνώμονα αυτό τον στόχο της Ελλάδας ο κ. Τσίπρας δήλωσε μαζί με τους Ευρωπαίους ηγέτες είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν μία σειρά πρωτοβουλιών προκειμένου να αλλάξει ριζικά η ευρύτερη περιοχή σε επίπεδο υποδομών, οδικών & σιδηροδρομικών αξόνων, ενεργειακών & ψηφιακών δικτύων κ.ο.κ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ζάεφ: Ενδεχόμενο λύσης στο ονοματολογικό πριν τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ τον Ιούνιο

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments