Οικονομία

Γραφείο Προϋπολογισμού: Βελτιωμένο πλεόνασμα 711 εκατ. ευρώ το α’ 4μηνο

Γραφείο Προϋπολογισμού: Βελτιωμένο πλεόνασμα 711 εκατ. ευρώ το α’ 4μηνο
Αναλυτικά όσα επισημαίνει το γραφείο του προϋπολογισμού για το πλεόνασμα.

Το ενοποιημένο πρωτογενές πλεόνασμα της γενικής κυβέρνησης το τετράμηνο Ιανουάριος-Απρίλιος 2018, εμφανίζεται βελτιωμένο κατά 711 εκατομμύρια ευρώ, σε σχέση με το αντίστοιχο τετράμηνο πέρυσι.

Αυτό εκτιμά το κοινοβουλευτικό Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους, εξετάζοντας τα δημοσιονομικά στοιχεία του πρώτου τετραμήνου του έτους.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Γραφείο, το πρωτογενές αποτέλεσμα της γενικής κυβέρνησης το τετράμηνο φέτος, ανήλθε σε 2,356 δισ. ευρώ έναντι 1,645 δισ. ευρώ πέρυσι. Το Γραφείο σημειώνει πάντως ότι «το Ενοποιημένο Πρωτογενές Αποτέλεσμα με Προσαρμογές που παρουσιάζουμε, είναι μια εκτίμηση που διευκολύνει τη σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους (που έχει υπολογιστεί με την ίδια μεθοδολογία) και επιτρέπει την παρακολούθηση της δημοσιονομικής πορείας κατά το τρέχον έτος.

Τονίζουμε ωστόσο, ότι δεν είναι συγκρίσιμο με το αποτέλεσμα που δημοσιεύει η ΕΛΣΤΑΤ ακολουθώντας τη μεθοδολογία ESA, ούτε με εκείνο που δημοσιοποιεί το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ακολουθώντας τη μεθοδολογία του προγράμματος.

Αυτά τα τελευταία, είναι τα μόνα επίσημα αποτελέσματα και περιλαμβάνουν επιπλέον προσαρμογές, όπως η χρονική μεταχείριση επιμέρους φορολογικών εσόδων, ο υπολογισμός clawback/rebate, η διαφορά πληρωμών απο φυσικές παραλαβές εξοπλιστικών, η διαφορά εισπράξεων από αιτήματα πληρωμής ΠΔΕ».

Μεταξύ άλλων το Γραφείο του Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, επισημαίνει ότι:

Το Ενοποιημένο Πρωτογενές Αποτέλεσμα Γενικής Κυβέρνησης με προσαρμογές το τετράμηνο Ιανουαρίου-Απριλίου του 2018, εμφανίζεται βελτιωμένο κατά 711 εκατ. ευρώ σε σχέση με το αντίστοιχο τετράμηνο του προηγούμενου έτους. Ο κρατικός Προϋπολογισμός παρουσιάζει βελτιωμένο ταμειακό πρωτογενές αποτέλεσμα κατά 654 εκατ. σε ετήσια βάση.

Στην πλευρά των εσόδων, εμφανίζονται ιδιαίτερα αυξημένα τα φορολογικά έσοδα κατά 727 εκατ. ευρώ και τα έσοδα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων κατά 350 εκατ. ευρώ. Αυτό αντισταθμίζεται από τα μειωμένα έσοδα αποκρατικοποιήσεων που περιλαμβάνονται στην κατηγορία «Μη Φορολογικά και Έκτακτα Έσοδα».

Για την ακρίβεια, πρόκειται για την παραχώρηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων που διαμόρφωσαν τα έσοδα αποκρατικοποίησεων τετραμήνου 2017 στα 956 εκατ. ευρώ έναντι 35 εκατ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο του 2018. Παρότι σε ταμειακούς όρους, τα μειωμένα έσοδα αποκρατικοποιήσεων έχουν σημαντική επίπτωση, σε δημοσιονομικούς όρους η επίπτωση είναι μικρότερη Τέλος, οι επιστροφές φόρων είναι αυξημένες κατά 40 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.

Στην πλευρά των δαπανών παρατηρείται μείωση κατά 1.120 εκατ. ευρώ, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων (727 εκατ. ευρώ) αφορά δαπάνες για τόκους, ενώ οι πρωτογενείς δαπάνες του τακτικού Προϋπολογισμού είναι μειωμένες κατά 361 εκατ. ευρώ και οι δαπάνες του ΠΔΕ κατά 32 εκατ. ευρώ.

Αναφορικά με τους υπόλοιπους υποτομείς της Γενικής Κυβέρνησης, τα Νομικά Πρόσωπα εμφανίζουν μειωμένα έσοδα κατά 680 εκατ. ευρώ και μειωμένες δαπάνες κατά 122 εκατ. ευρώ, καταλήγοντας σε ένα ταμειακό αποτέλεσμα επιδεινωμένο κατά 578 εκατ. σε ετήσια βάση. Η μείωση των εσόδων των Νομικών Προσώπων οφείλεται κυρίως στις μειωμένες μεταβιβάσεις από τον κρατικό προϋπολογισμό ύψους 778 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2017.

Οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης καταγράφουν αυξημένα έσοδα κατά 334 εκατ. ευρώ και αυξημένες δαπάνες κατά 115 εκατ. ευρώ με συνέπεια το πρωτογενές τους πλεόνασμα να αυξηθεί κατά 216 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση. Η αύξηση των εσόδων των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οφείλεται κυρίως στις αυξημένες μεταβιβάσεις από τον ΚΠ ύψους 295 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2017.

Οι Οργανισμοί Κοινωνικής Ασφάλισης, καταγράφουν μειωμένα έσοδα κατά 115 εκατ. ευρώ και αυξημένες δαπάνες κατά 420 εκατ. ευρώ, με συνέπεια την επιδείνωση του ταμειακού πρωτογενούς αποτελέσματός τους κατά 536 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.

Η μείωση των εσόδων των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης, οφείλεται κυρίως στις μειωμένες μεταβιβάσεις από τον ΚΠ ύψους 457 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2017, ενώ οι ασφαλιστικές εισφορές είναι αυξημένες κατά 272 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2017.

Τέλος, η αύξηση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων της Γενικής Κυβέρνησης ήταν χαμηλότερη από την αντίστοιχη του πρώτου τετραμήνου του 2017 (44 εκατ. έναντι 157 εκατ. ευρώ πέρυσι) με συνέπεια να έχουν ευνοϊκότερη επίπτωση στο αποτέλεσμα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments