Στήβεν Σόντερς: Σαν σήμερα η 17Ν δολοφονεί τον Βρετανό ταξίαρχο
Σαν σήμερα, στις 8 Ιουνίου του 2000, ο βρετανός στρατιωτικός ακόλουθος, Στήβεν Σόντερς, αποτέλεσε το τελευταίο θύμα της 17 Νοέμβρη. Πρωινές ώρες της ημέρας εκείνης, η οργάνωση, έκανε την επανεμφάνισή της στην περιοχή του Ψυχικού, έπειτα από ένα χρόνο απουσίας, ρίχνοντας τέσσερις σφαίρες και τραυματίζοντας θανάσιμα τον Βρετανό, Στίβεν Σόντερς
Τα δύο μέλη της οργάνωσης επέβαιναν σε μοτοσικλέτα και πυροβόλησαν με 45άρι όπλο και με G3, από κοντινή απόσταση το λευκό Rover, στο οποίο βρισκόταν ο Σόντερς, πλήττοντάς τον στην κοιλιακή χώρα και στα άνω άκρα. Ο Βρετανός δεν πέθανε ακαριαία. Μετά την επίθεση, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο «Ερυθρός Σταυρός» όπου και χειρουργήθηκε, χωρίς όμως να καταφέρει να επιβιώσει.
Η οργάνωση ανέλαβε την ευθύνη της επίθεσης, τονίζοντας ότι προχώρησε στο χτύπημα, αυτό, λόγω του ρόλου του βρετανού στρατιωτικού στο Κόσοβο, καθώς και λόγω της αγγλικής πολιτικής κατά την «επέμβαση» του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία το 1999.
Απόσπασμα από το βιβλίο του Κουφοντίνα μέλος της 17 Νοέμβρη για τη δολοφονία του Στήβεν Σολντερς:
“Ένα χρόνο αργότερα, στις 8 Ιουνίου του 2000, στη Λεωφόρο Κηφισίας, στο ύψος της Φιλοθέης, θα εκτελεστεί ένα από τα πιο σηµαντικά στελέχη της στρατιωτικής µηχανής της Αγγλίας, ο ταξίαρχος Σόντερς. Με πλούσια προϋπηρεσία σε όλες τις στρατιωτικές επεµβάσεις των τελευταίων χρόνων: Έδρασε στην Ιρλανδία, τις Μαλβίνες (Φόκλαντ), το Ιράκ και το Κουβέιτ. Είχε υπηρετήσει στην Κύπρο, στις µεγάλες αγγλικές βάσεις ηλεκτρονικής κατασκοπίας. Προώθησε και εκεί το εµπόριο όπλων. Τελευταίος σταθµός του η Σιέρα Λεόνε, στη Βορειοδυτική Αφρική, τότε που γίνονταν οι σφαγές των Άγγλων εκεί, από όπου επέστρεψε, ύστερα από µια σύντοµη επίσκεψη-επιθεώρηση λίγες µέρες πριν από τις 8 Ιουνίου 2000. Τέλος, ο Σόντερς συµµετείχε ενεργά στο σχεδιασµό της στρατιωτικής επέµβασης στην πρώην Γιουγκοσλαβία. Επίσης, προωθούσε το εµπόριο αγγλικών όπλων. Εκείνες ακριβώς τις µέρες θα υπογραφόταν συµφωνία για την αγορά οπλικών συστηµάτων από την ελληνική πλευρά. Τη συγκεκριµένη συµφωνία είχε κλείσει ο Σόντερς.
Οι Άγγλοι στην αρχή, τις πρώτες ώρες µετά την ενέργεια, τότε που ακούγονται κάποιες αλήθειες, πριν ξεκινήσει η οργανωµένη παραπληροφόρηση, ξεφεύγουν και επιβεβαιώνουν τον πραγµατικό ρόλο του ταξίαρχου Σόντερς. Αργότερα, θα παρουσίαζαν ως «άνθρωπο της ειρήνης» το στρατιωτικό τους ακόλουθο. […]
Δολοφόνησαν λάθος άτομο;
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τον Δεκέμβρη του ίδιου έτους, η οργάνωση ξεκαθάρισε με νέα προκήρυξή της ότι στην περίπτωση του Σόντερς δεν είχε δολοφονήσει λάθος άτομο, παρά τη σχετική φημολογία, ενώ διέψευσε επίσης το σενάριο περί «πληρωμένων εκτελεστών» στις επιθέσεις της.
Η δολοφονική επίθεση κατά του βρετανού στρατιωτικού ακολούθου δεν θα μπορούσε να μην κεντρίσει το ενδιαφέρον των διεθνών ΜΜΕ, τα οποία δεν ήθελαν και… πολύ να επιτεθούν στη χώρα μας για ζητήματα ασφαλείας, ενόψει και των Ολυμπιακών αγώνων του 2004.
Η σύζυγος του Στίβεν Σόντερς, Χέδερ, ευχαρίστησε τον ελληνικό λαό για τη συμπαράστασή του, αφήνοντας αιχμές όμως κατά του ΥΠΕΞ της χώρας της, διότι θεώρησε ότι ο σύζυγός της αποτελούσε στόχο και παρ’ όλα αυτά δεν προστατεύθηκε επαρκώς. Παράλληλα, ο τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος και ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης συναντήθηκαν με την κ. Σόντερς, υποσχόμενοι ότι οι δράστες θα συλληφθούν, γεγονός που συνέβη δύο χρόνια αργότερα.
Ποιος ήταν ο Στήβεν Σόντερς
Ο Στήβεν Σόντερς (αγγλικά: Stephen Saunders, 1947 – 8 Ιουνίου 2000) ήταν Βρετανός στρατιωτικός και διπλωμάτης.Έλαβε τον βαθμό του ταξιάρχου και υπηρέτησε μεταξύ άλλων ως στρατιωτικός ακόλουθος της Πρεσβείας του Ηνωμένου Βασιλείου στην Αθήνα. Υπήρξε το τελευταίο θύμα μέχρι της εξάρθρωση της οργάνωσης.
Το σχολείο της “Αγίας Αικατερίνης” της βρετανικής πρεσβείας στην Ελλάδα, απονέμει βραβείο αριστείας σε μαθητές του σχολείου προς τιμήν του διπλωμάτη με την ονομασία “Stephen Saunders Award for Good Citizenship”.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Άδεια στον Κουφοντίνα: Η χήρα του Στίβεν Σόντερς δηλώνει τον αποτροπιασμό της για το γεγονός
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας