Πολιτική

Τα Σκόπια χωρισμένα στα δύο – Κράξιμο στον Ζάεφ για τις καθυστερήσεις

Τα Σκόπια χωρισμένα στα δύο – Κράξιμο στον Ζάεφ για τις καθυστερήσεις
Τα Σκόπια παίζουν με τις καθυστερήσεις και βλέπουν το ευρωπαϊκό όνειρο διαρκώς να απομακρύνεται.

Αναβρασμός επικρατεί στα Σκόπια με τη χώρα να είναι χωρισμένη στα δύο, όπως άλλωστε είναι και ο πολιτικός κόσμος και τη συμφωνία για το ονοματολογικό να καθυστερεί επικίνδυνα.

Τα Σκόπια γνωρίζουν πως η όποια καθυστέρηση θα αποβεί επικίνδυνη για το ευρωπαϊκό και το ευρωατλαντικό τους μέλλον, αλλά και το Μαξίμου ανησυχεί για την κατάσταση στο εσωτερικό της γείτονας χώρας, μιας και υπάρχει ο κίνδυνος να επικρατήσουν οι εθνικιστικές απόψεις.

Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων μάλιστα είναι σε δύσκολη θέση, καθώς δέχεται ομοβροντία πυρών τόσο από την αντιπολίτευση όσο και από το εσωτερικό του κόμματός του.

Χαρακτηριστικό είναι το δημοσίευμα σκοπιανής ειδησεογραφικής σελίδας, της Telma που αναφέρει πως η προθεσμία για τις διαπραγματεύσεις λήγει και ο Ζόραν Ζάεφ σιωπά, επικρίνοντας παράλληλα και όλο την πολιτική του στο ονοματολογικό.

Μέσα σε αυτό το “εμφυλιοπολεμικό” κλίμα στο εσωτερικό των Σκοπίων, μόνο έκπληξη δεν αποτελεί το γεγονός πως οι Σκοπιανοί ακόμα δεν έχουν κάνει το περιβόητο τηλεφώνημα προς τον Αλέξη Τσίιπρα.

Μάλιστα, ακόμα και οι πληροφορίες που ήθελαν τον Ζόραν Ζάεφ να τηλεφωνεί στον Αλέξη Τσίπρα ίσως και αυτή την Κυριακή φαίνεται πως τελικά δεν επιβεβαιώνονται.

Αυτό φάνηκε και από το γεγονός πως μετά από ημέρες σιωπής, σήμερα υπήρξε η πρώτη αντίδραση από την σκοπιανή κυβέρνηση, με μία ανακοίνωση που κατηγορούσε τα μέσα ενημέρωσης για εικασίες που δεν βοηθούν στην επίτευξη λύσης.

Στην ανακοίνωση οι Σκοπιανοί ανέφεραν πως είναι σημαντικό, να επιτευχθεί μια ποιοτική και αμοιβαία αποδεκτή λύση η οποία θα είναι βιώσιμη και ότι η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ παραμένει προσηλωμένη στην εξεύρεση λύσης που θα προστατεύει και ενισχύει την αξιοπρέπεια και την ταυτότητα των πολιτών της Δημοκρατίας της.

Αλλά πέρα από αυτή την προσήλωση που ανακοίνωσαν, ουσιαστικά δεν έκανα γνωστή καμία πρόθεσή τους και καμία απόφασή τους για το μέλλον της διαπραγμάτευσης.

Και φυσικά σε όλο αυτό το δυσχερές κλίμα για τον Ζόραν Ζάεφ, έρχεται να προστεθεί και ο αμερικανικός παράγοντας, ο οποίος έχει θέσει τελεσίγραφο στην σκοπιανή κυβέρνηση να κλείσει τη συμφωνία και μάλιστα μέχρι τις 9 Ιουνίου, δηλαδή σήμερα, κάτι που αποκλείεται.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Σκοπιανό: «Παίζει» με τις καθυστερήσεις η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments