Πολιτική

Σκοπιανό: Μια ανάσα από την συμφωνία – Τα τρία ονόματα που αποκάλυψε ο Κοτζιάς

Σκοπιανό: Μια ανάσα από την συμφωνία – Τα τρία ονόματα που αποκάλυψε ο Κοτζιάς
Ιστορικές στιγμές, καθώς όπως όλα δείχνουν αύριο ο Αλέξης Τσίπρας και ο Ζόραν Ζάεφ θα σφίξουν τα χέρια για το Σκοπιανό.

Αισιόδοξος εμφανίστηκε ο Ζόραν Ζάεφ σχετικά με την οριστική λύση του ονοματολογικού των Σκοπίων. Ο Σκοπιανός Πρωθυπουργός μάλιστα αναφέρει ότι η τελική συμφωνία μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων θα επέλθει την Τρίτη. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, οι συνεργάτες του Ζάεφ έχουν ήδη μεταβεί στις Πρέσπες, ώστε να αρχίσουν τις προετοιμασίες προκειμένου να υποδεχθούν τον Αλέξη Τσίπρα για τις τελικές υπογραφές.

Για πρώτη φορά μάλιστα, γνωρίζουμε τα τρία ονόματα που υπάρχουν στο τραπέζι. Και τα τρία συμπεριλαμβάνουν τον όρο “Μακεδονία”, με την προσθήκη είτε του Άνω, είτε του Κάτω, είτε του Βόρεια.

Συγκεκριμένα, ο Ζόραν Ζάεφ, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο telma, μίλησε για την πολυπόθητη τηλεφωνική του συνομιλία με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, το μεσημέρι της Δευτέρας.

«Μιλήσαμε για μία ώρα, είναι μια ιστορική συμφωνία. Απομένει να μιλήσουμε αύριο, με αισιοδοξία, για να βρούμε μια λύση. Η αισιοδοξία μου θα υλοποιηθεί», είπε αρχικά ο Ζάεφ, σύμφωνα με την ιστοσελίδα telegrafi για να καταλήξει αναφέροντας ότι πρόκειται για μία «δίκαιη και ισχυρή συμφωνία που θα ανοίξει στη χώρα του την πόρτα για καλύτερες ημέρες».

Δεν είπε τίποτα για την τελική ονομασία

Σχετικά όμως την ονομασία, παρά την σιγουριά του για τελική συμφωνία ο Πρωθυπουργός των Σκοπίων κράτησε τα χαρτιά του κλειστά, σχολιάζοντας:

«Είναι σημαντικό και δίκαιο να ανακοινωθεί η απόφαση και από τις δύο πλευρές. Το έντιμο είναι ο σεβασμός προς όλους σε αυτή τη διαδικασία», δήλωσε και συμπλήρωσε: «Όλοι ξέρουμε ότι δεν υπάρχει ΝΑΤΟ χωρίς την αλλαγή της ονομασίας».

Αποκάλυψε ότι είχαν δώσει τα χέρια για το στο “Μακεδονία του Ίλιντεν

«Όταν είχαμε κάτι αποδεκτό για τους δύο πρωθυπουργούς, το ανακοινώσαμε. Ήταν το “Μακεδονία του Ίλιντεν”, αλλά μετά δεν έγινε αποδεκτό από την ελληνική κοινή γνώμη. Βλέπω ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι ειλικρινής και θέλει να επιλύσει το ονοματολογικό», αναφέρει μιλώντας στο telma ο Ζόραν Ζάεφ.

Μόνο ο Ιβανόφ μπορεί να μπλοκάρει την συμφωνία – Μετά δημοψήφισμα

«Εάν ο Ιβάνοφ σταματήσει την επικύρωση της συμφωνίας, μπλοκάρει και την πρόσκληση στο ΝΑΤΟ. Φυσικά, θα ακολουθήσει δημοψήφισμα και όλοι θα μπορούν εκφράσουν τις απόψεις τους. Γνωρίζω ότι ο πρόεδρος θα διατηρήσει τα συμφέροντα του κράτους», απάντησε ο Ζόραν Ζάεφ σε σχετική ερώτηση που του έγινε.

Ο Ζάεφ θα επιλέξει το όνομα – Θα υπάρχει ο όρος Μακεδονία

Ως ένα αποφασιστικό βήμα χαρακτήρισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς την τηλεφωνική επικοινωνία σήμερα μεταξύ του των δύο πρωθυπουργών, Ελλάδας και πΓΔΜ, Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ, για την επίλυση του ονοματολογικού, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Κόντρα.

Ο Ν. Κοτζιάς επισήμανε ότι οι διαπραγματεύσεις δεν είναι μια ευθεία γραμμή, είναι ένας επίπονος αγώνας που έχει τα σκαμπανεβάσματα και τις δυσκολίες του και γι’ αυτό σύστησε σε όλους υπομονή και νηφαλιότητα.

«Είμαστε σταθερά υπέρ της λύσης. Βάλαμε το χέρι στην καρδιά και είπαμε ό,τι δυσκολίες και αν έχει η λύση, συμφέρει τον τόπο» τόνισε και επισήμανε ότι «ήρθε η ώρα η ελληνική διπλωματία και η ελληνική πολιτική σκηνή να αποφασίσει ποιο είναι το μεγάλο πρόβλημα της χώρας, ποιο πρέπει να λυθεί, προς όφελος και των δύο πλευρών».

Υπογράμμισε ότι η ελληνική πλευρά θέλει «μια συμφωνία που να έχει τη δυνατότητα να επιβιώσει μέσα στον χρόνο, μία συμφωνία που να έχουν κέρδος και οι δύο πλευρές.

«Την συμφωνία την κάνουμε για να κοιτάξουμε στο μέλλον υπερασπιζόμενοι την Ιστορία» πρόσθεσε σημειώνοντας ότι ένα από τα προβλήματα που ξεκαθαρίζονται με τη συμφωνία είναι αυτό του αλυτρωτισμού. Αποσαφήνισε δε ότι όσον αφορά στη γλώσσα «θα προσδιορίζεται ότι αυτή η γλώσσα δεν έχει καμία σχέση με την αρχαία ελληνική, δεν διεκδικεί καμία κληρονομιά ή οτιδήποτε που έχει σχέση με την αρχαία Μακεδονία, με την ελληνική Μακεδονία, και ότι είναι μια γλώσσα που ανήκει στις σλαβικές οικογένειες».

«Αυτό το θεωρώ ειλικρίνεια, σαφήνεια» τόνισε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με τα τρία ονόματα που υπάρχουν στο τραπέζι- Άνω, Βόρεια και Νέα Μακεδονία- ο υπουργός Εξωτερικών είπε ότι στην αυριανή επικοινωνία των δύο πρωθυπουργών, αν αύριο ολοκληρωθεί η συζήτηση, θα ξεκαθαρίσει το τοπίο καθώς ο κ. Ζάεφ θα έχει επιλέξει ποιό από αυτά θέλει.

Παράλληλα επέκρινε τη ΝΔ ζητώντας να πει ποια ονόματα διαπραγματεύτηκαν οι κυβερνήσεις της και ποιό θέλει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Εξέφρασε δε την άποψη ότι δεν απαντά η ΝΔ στο ερώτημα είτε γιατί ντρέπονται, είτε γιατί δεν ξέρουν τι διαπραγματεύθηκαν, είτε γιατί δεν ξέρουν από διπλωματία

Το τηλεφώνημα του Ζάεφ στον Τσίπρα 

Ο Ζόραν Ζάεφ τελικά «σήκωσε» το ακουστικό και μετά το συνεχόμενο μήνυμα που προσπαθούσε να περάσει τις προηγούμενες μέρες, ότι κρατά κοινή πολιτική για το ονοματολογικό με τον Νικολά Ντιμιτρόφ, τηλεφώνησε στον Αλέξη Τσίπρα.

Οι δύο πρωθυπουργοί Ζάεφ και Τσίπρας συνομίλησαν για μια ώρα «σε καλό κλίμα» σύμφωνα με το Μαξίμου και συμφώνησαν να «ολοκληρώσουν τις συνομιλίες τους» σε νέα τηλεφωνική επικοινωνία, το πρωί της Τρίτης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments