Πολιτική

Σκοπιανό: Βόρεια Μακεδονία το όνομα που συμφώνησαν Τσίπρας-Ζάεφ

Σκοπιανό: Βόρεια Μακεδονία το όνομα που συμφώνησαν Τσίπρας-Ζάεφ
Το Σκοπιανό πρόβλημα φαίνεται πως βρίσκεται στην τελική του ευθεία προς επίλυση μετά τη συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και την ΠΓΔΜ.

Με το διάγγελμα των δύο πρωθυπουργών, Ελλάδας και Σκοπίων θα επισφραγιστεί η συμφωνία για το Σκοπιανό και μετά από 20 και πλέον χρόνια αντιπαραθέσεων, το όνομα που συμφωνήθηκε είναι το “Βόρεια Μακεδονία”, στα αγγλικά “Republic of North Macedonia’ και στα σλάβικα “Republika Severna Makedonija”.

Στην ενημέρωσή του προν τον Προκόπη Παυλόπουλο, ο κ. Τσίπρας δήλωσε υπάρχει συμφωνία που καλύπτει όλες τις προϋποθέσεις που έθεσε η ελληνική πλευρά και αυτή περιλαμβάνει και το Erga Omnes, αλλά και τη Συνταγματική Αναθεώρηση στα Σκόπια.

Σύμφωνα με όσα είπε ο Αλέξης Τσίπρας προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας η συμφωνία προβλέπει τις αλλαγές στο Σύνταγμα πέρα από την ονομασία, αλλά και τις αλυτρωτικές αναφορές, ενώ έκανε σαφές πως με τη συμφωνία αυτή κατοχυρώνεται ιστορική κληρονομιά και παρακαταθήκη αρχαίας Μακεδονίας «που στο παρελθόν προσπάθησαν να την οικειοποιηθούν».

Δείτε την ενημέρωση του Αλέξη Τσίπρα προς τον Προκόπη Παυλόπουλο

Tι είπε ο Προκόπης Παυλόπουλος

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε από εδώ και πέρα εναπόκειται στη γείτονα χώρα να κάνει πράξη αυτά που αναφέρονται στη συμφωνία και επισήμανε την προϋπόθεση για αναθεώρηση του συντάγματος της γείτονος. Υπογράμμισε επίσης ότι ο σεβασμός της ιστορίας, και η συμμόρφωση της γείτονος με αυτή, αποτελεί ένα διαβατήριο για την περαιτέρω πορεία της και πρόσθεσε ότι η καλή γειτονία στηρίζεται στο σεβασμό. Ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για την τήρης της κοινοβουλευτικής τάξης στα εθνικά θέματα, που σημαίνει ενημέρωση του ΠτΔ και των πολιτικών αρχηγών.

Ο Αλέξης Τσίπρας έχει ήδη ξεκινήσει έναν μαραθώνιο ενημέρωσης των πολιτικών αρχηγών και ήδη έχει τηλεφωνήσει στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΖΗΤΗΣΕ Ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments