Τι σημαίνει είμαι φιλόζωος και ποια είναι η ανάλυση του όρου στη χώρα μας;
Όχι αγαπητοί «φιλόζωοι» η ζωή δεν εξαγοράζεται με χρήματα. Οι ψυχές, δεν έχουν αντίτιμο χρηματικό. Τα ζώα δεν είναι λούτρινα παιχνίδια που τα πηγαίνουμε δώρο στα παιδιά μας ή στη φιλενάδα μας και όταν τα βαρεθούμε στην καλύτερη περίπτωση τα παρκάρουμε στη βεράντα μέσα στον καύσωνα ή το κρύο μεταξύ γλαστρών και τραπεζιών.
Τα ζώα είναι πλάσματα του Θεού και της φύσης όπως ο άνθρωπος. Ένα ζώο πονά, φοβάται, κρυώνει και πεινάει. Είναι ένα πλάσμα έρμαιο των άγριων ενστίκτων μας, που μάς κοιτά στα μάτια εκλιπαρώντας τη συμπόνιά μας, λίγο φρέσκο νερό, φαγητό και μια ζεστή και τρυφερή αγκαλιά.
Φιλόζωος δεν είναι αυτός που μοστράρει το σκυλί του «τη μάρκα» γιατί δεν ξέρει καν τον όρο ράτσα προκειμένου να κάνει επίδειξη πλούτου και καλού γούστου. Το σκυλί εν προκειμένω δεν είναι γούνα που πρέπει να είναι βιζόν ή τσιντσιλά όπου το κόστος ισούται με την ευμάρεια της οικογένειας.
Η αγάπη και η φιλοζωία πάνε πακέτο! Αγαπάς την ψυχή, ερωτεύεσαι το πλάσμα που σε κοιτά στα μάτια και μέσα στην καρδούλα του και στο μυαλό του είσαι ο φύλακας άγγελός του, ο γονιός του και το φιλαράκι του.
Υπάρχουν γύρω μας εκατοντάδες σωματεία που ζητούν εθελοντές και γονείς όπως λέω εγώ για τα εγκαταλελειμμένα ζώα. Πολλά μένουν στα αζήτητα και άλλα πιο καλότυχα επειδή έχουν μια πιο συμπαθή σε μας φατσούλα ή συμπεριφορά βρίσκουν σπίτι.
Θυμάμαι στη γειτονιά μου κάθε καλοκαίρι να περιφέρονται σκύλοι πανάκριβοι κάτω από τον καυτό ήλιο, χωρίς φαγητό και αγάπη. Στην ωραία Ελλάδα μας ο «φιλόζωος» είναι όποτε τον βολεύει και τον συμφέρει.
Προκειμένου να πάει οικογενειακός διακοπές και να μην έχει το βάρος του σκυλιού ή του γατιού του και να πληρώσει ένα ξενοδοχείο ζώων απλά το αμολάει στην καλύτερη περίπτωση στη γειτονιά για να έχει την ελπίδα να το βρει γυρίζοντας ή σε μια δασική περιοχή ή και άγνωστη γειτονιά για να χάσει το ζωντανό τα ίχνη μας.
Αυτό το καλοκαίρι αν πραγματικά σέβεστε τη ζωή και αγαπάτε και συμπονάτε τα ζώα σκεφτείτε τα. Κάντε τη διαφορά! Βοηθήστε να συμβιώσουν σε πλήρη αρμονία με μας.
Tips:
-Βάλτε έξω από την πόρτα της αυλής σας φρέσκο νερό και λίγη ξηρά τροφή. Είναι δείγμα πολιτισμού και σεβασμού στη μητέρα φύση και στην ίδια τη ζωή. – Προσπαθήστε να αγοράσετε σε συνεργασία με τους γείτονές σας κολάρο κατά των ψύλλων και τσιμπουριών για γάτες και σκυλιά. -Συνεννοηθείτε με φίλους να κάνετε εναλλάξ χρέη dog ή cat sitter έτσι ώστε να μπορείτε να πάτε άνετα τις διακοπές σας κι ο ένας να εξυπηρετήσει τον άλλον. – Ρωτήστε το δήμο σας για προγράμματα στειρώσεων ή και εμβολιασμών. Αν δεν έχουν ασκείστε πίεση, διότι υπάρχουν κονδύλια από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Όταν βλέπετε ποτίστρες* κάντε τον κόπο να ρίξετε λίγο δροσερό νερό. Δεν κοστίζει πάνω από 50 λεπτά ένα μπουκαλάκι εμφιαλωμένο. Προσπαθήστε να έχετε πάντα στο αυτοκίνητό σας λίγη ξηρά τροφή και νερό. Σώστε μια ψυχή και δώστε το παράδειγμα στα παιδιά σας και στον μικρόκοσμό σας. Ακόμη και ένας να παραδειγματιστεί και πάλι κέρδος είναι!
*Πού υπάρχουν ποτίστρες στην Αθήνα σύμφωνα με το Δήμο Αθηναίων:
1. Μοναστηράκι (Μητροπόλεως 59) (Μία ποτίστρα) 2. Πλατεία Μητρόπολης Αθηνών (Μία ποτίστρα) 3. Πλατεία Συντάγματος (Δύο ποτίστρες) 4. Πάρκο Πνευματικού Κέντρου δήμου Αθηναίων (Μία ποτίστρα) 5. Πλατεία Κλαυθμώνος (Μία ποτίστρα) 6. Πλατεία Εθνικής Αντίστασης (πρ. Κοτζιά) δίπλα στο Δημαρχείο (Μία ποτίστρα) 7. Πάρκο Ευαγγελισμού (Μία ποτίστρα) 8. Πάρκο Ριζάρη (Δύο ποτίστρες) 9. Πλατεία Νέζερ (Μία ποτίστρα) 10. Κήπος Μουσείου (Μία ποτίστρα) 11. Τοσίτσα & Μπουμπουλίνας (Μία ποτίστρα) 12. Πλατεία Κάνιγγος (Μία ποτίστρα) 13. Πλατεία Βικτωρίας (Μία ποτίστρα) 14. Σταθμός Λαρίσης (Μία ποτίστρα) 15. Πάρκο στη διασταύρωση των οδών Ιωαννίνων & Κων/πόλεως (Μία ποτίστρα) 16. Σταθμός ΜΕΤΡΟ Αμπελοκήπων (κατεβαίνοντας προς Αθήνα δεξιά) (Μία ποτίστρα) 17. Πλατεία Κουμουνδούρου (Μία ποτίστρα) 18. Πλατεία Αγ. Νικολάου (σταθμός ΗΣΑΠ) (Μία ποτίστρα) 19. Στη συμβολή των οδών Αμοργού & Αγίας Ζώνης στη Κυψέλη (μία ποτίστρα) 20. Πάρκο, στη διασταύρωση των οδών Εριφύλης και Αριστάρχου, στο Παγκράτι (μία ποτίστρα) 21. Πεζόδρομος Μιχαήλ Νομικού στα Κ. Πατήσια (μία ποτίστρα) 22. Λόφος Στρέφη (Δύο ποτίστρες) 23. Λόφος Λυκαβηττού (μία ποτίστρα) 24. Στο Φυτώριο του Δήμου Αθηναίων, στο Γουδή (μία ποτίστρα) 25. Στη συμβολή των οδών Ιωνίας και Ιακωβάτων (μία ποτίστρα) 26. Παρτέρι οδού Θάσου (μία ποτίστρα) 27. Πλατεία Κύπρου (μία ποτίστρα) 28. Πλατεία Αmico στα Κ. Πατήσια (μία ποτίστρα) 29. Πεζόδρομος Φωκίωνος Νέγρη (μία ποτίστρα) 30. Στύλοι Ολυμπίου Διός (μία ποτίστρα) 31. Πάρκο Στρ. Δαγκλή (μία ποτίστρα) 32. Πάρκο Δήμ. Ράλλη Αχαρνών (μία ποτίστρα) 33. Παρκάκι επί της οδού Δράμας –Κολωνός (μία ποτίστρα) 34. Παρκάκι επί της οδού Προμηθέως –Πατήσια (μία ποτίστρα) 35. Σταθμός Φιξ-Συγγρού (μία ποτίστρα) 36. Πλατεία Αιγύπτου (μία ποτίστρα) 37. Πλατεία Κυψέλης (μία ποτίστρα) 38. Πλατεία Αμερικής (μία ποτίστρα) 39. Άλσος Χωροφυλακής (μία ποτίστρα)
Τα τηλέφωνα επικοινωνίας για περιπτώσεις ανάγκης είναι 210-3239201 και 210-3239202.
Το επίθετο ζωόφιλος, που πολιτογραφήθηκε στη γλώσσα μας το 1889, αποτελεί κατ’ ουσίαν μετάφραση του ελληνογενούς γαλλικού όρου zoophile και χρησιμοποιείται πια ευρέως αντί του ορθού φιλόζωος.
Τι κάνουμε ως σωματεία και ως ιδιώτες όταν πέσει στην αντίληψη μας η κακοποίηση ενός ζώου; Ακολουθήστε τις οδηγίες του www.zoosos.gr
1. Παίρνουμε τηλέφωνο στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής, που έγινε ή γίνεται το έγκλημα, και ζητάμε ευγενικά να πάνε να ελέγξουν την καταγγελία. 2. Ταυτόχρονα τους στέλνουμε με φαξ και μια επιστολή, στην οποία αναφέρεται ξεκάθαρα το τί ζητάμε να κάνουν, δηλαδή το να τηρηθούν οι νομικές διατάξεις για την ευζωία του ζώου, τους οποίους και αναφέρουμε στην επιστολή (φαγητό, νερό, στέγη κ.τ.λ.). 3. Παρακολουθούμε ΣΤΕΝΑ την εξέλιξη της υπόθεσης παίρνοντας τηλέφωνα στο Αστυνομικό Τμήμα μέχρι να έχουμε απάντηση. Σε βαριές κακοποιήσεις ζητάμε με επιστολή μας προς τον Εισαγγελέα της περιοχής να δώσει εντολή για την προσωρινή αφαίρεση του ζώου από τον ιδιοκτήτη του. Όταν κινδυνεύει άμεσα η ζωή του ζώου, το παίρνουμε αμέσως και το πάμε στον κτηνίατρο και κάνουμε μετά την επιστολή στον Εισαγγελέα εξηγώντας το έκτακτο της ανάγκης, αφού ζωή του ζώου διέτρεχε άμεσο κίνδυνο! Αν η κακοποίηση συμβαίνει κοντά στην έδρα του σωματείου ή στο σπίτι μας 1. Αρχικά πάμε και ελέγχουμε το περιστατικό 2. Αν βρούμε τον ιδιοκτήτη και αντιληφθούμε, ότι είναι συζητήσιμος βοηθάμε αν μπορούμε στην αποκατάσταση των συνθηκών διαβίωσης και παρακολουθούμε, αν αυτές διορθώθηκαν. 3. Αν είναι εριστικός και αδιόρθωτος, τότε πάμε στην Αστυνομία και κάνουμε καταγγελία. Κρατάμε πάντα μαζί μας: α. Την Εγκύκλιο της ΕΛ.ΑΣ. (η οποία περιλαμβάνει οδηγίες προς τους αστυνομικούς) δείχνοντάς τους ότι είναι υποχρεωμένοι να ασχοληθούν με τις καταγγελίες για κακοποίηση ζώων). β. Εισαγγελική Παραγγελία και Πρωτόκολλο Ευζωίας γ.Εγκύκλιος ΕΛ.ΑΣ. για την Αντιμετώπιση των Καταγγελιών από τα Αστυνομικά Όργανα Από την Αστυνομία φεύγουμε, αφού έχουμε κάνει την καταγγελία κι αφού την έχουμε υπογράψει. Θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι ο δράστης – ιδιοκτήτης ακόμα κι αν του γίνει μήνυση μπορεί να συνεχίζει να αδιαφορεί για να μη βελτιώνει τις συνθήκες διαβίωσης του ζώου του. 4. Αν συντρέχει το αυτόφωρο (24 ή 48 ώρες ανά περίπτωση) το αναγράφουμε στην καταγγελία μας, και ΕΠΙΜΕΝΟΥΜΕ να πιέζουμε την Αστυνομία παίρνοντας τηλέφωνα διαρκώς κατά τη διάρκεια του 48ωρου για να δούμε αν ο δράστης της κακοποίησης συνελήφθη. Θα επιμένετε να διεξάγουν έρευνα στην περιοχή, πριν στείλουν τη δικογραφία στον εισαγγελέα. Η έρευνα δρα και προληπτικά αφού είναι μια μορφή παραδειγματισμού – εκφοβισμού.
Τέλος δημοσιοποιούμε το περιστατικό προς γνώση και συμμόρφωση.
Ο Πολιτισμός ενός έθνους διακρίνεται από τον τρόπο, με τον οποίο οι άνθρωποι συμπεριφέρονται στα ζώα. Τώρα, ως ποιο σημείο είμαστε ζωόφιλοι είναι άλλου παπά “ευαγγέλιο”.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας