Πρόταση μομφής: Σε υψηλούς τόνους η συζήτηση στη Βουλή
Λίγο πριν από τις 10.00 το πρωί του Σαββάτου ξεκίνησε η συζήτηση στη Βουλή για την πρόταση μομφής που κατέθεσε η ΝΔ, για τη συμφωνία με τα Σκόπια για το ονοματολογικό.
Ο Αλέξης Τσίπρας και ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να διασταυρώσουν τα ξίφη τους πριν από την ψηφοφορία.
Υπενθυμίζεται ότι η Χρυσή Αυγή έχει αποκλειστεί από τη συζήτηση έπειτα από το απίστευτο παραλήρημα του Κώστα Μπαρμπαρούση.
Να σημειωθεί ότι έξω από τη Βουλή θα γίνει νέα συγκέντρωση πολιτών που αντιδρούν στη συμφωνία για το ονοματολογικό.
Πρόταση μομφής: Δείτε LIVE εικόνα από τη Βουλή
Όλες οι εξελίξεις
Αλέξης Τσίπρας: Ιστορικές μέρες για την χώρα
Αυτες οι μέρες θα μπορούσαν να χαρακτηριστιουν ιστορικές, είπε ο πρωθυπουργός αναφερθείς στις εξελίξεις στην οικονομία και στη συμφωνία για το ονοματολογικό. «Η χώρα συμφώνησε με την ΠΓΔΜ για την οριστική επίλυση μιας διένεξης που κρατά τρεις δεκαετίες. Σφραγίστηκε το πέρασμα της Ελλάδας από μια εποχή οικονομικής καχεξίας και διεθνούς απομόνωσης, στην εποχή της δυναμικής οικονομικής ανάκαμψης και της ισχυροποίησης της διεθνούς της θέσης», σημείωσε ο πρωθυπουργός.
«Ειλικρινά δυσκολεύομαι να κατανοήσω τη σπουδή σας, όπως ενδεχομένως να δυσκολευτεί και ο ιστορικός του μέλλοντος, να κατανοήσει γιατί σε μια τόσο θετική συγκυρία για τη χώρα επέλεξε η ΝΔ να επιχειρήσει να ρίξει την κυβέρνηση. Κάνοντας μάλιστα χρήση της ισχυρότερου θεσμικού της όπλου» είπε ο πρωθυπουργός.
Συνεχίζοντας ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στα εσωκομματικά προβλήματα της ΝΔ και την κατηγόρησε για πολιτικό κυνισμό.
«Το τελευταίο που απασχολεί τον κ. Μητσοτακη και τη ΝΔ σε αυτή τη πρόταση είναι είναι τα επιχειρήματα που επικαλείστε .Ούτε η ισχυροποίηση της διεθνούς θέσης της χώρας, σας ενδιαφέρει. Ούτε η αποκατάσταση της ηγετικού ρόλου της Ελλάδας στα Βαλκάνια, σας ενδιαφέρει. Ούτε η ανάκαμψη της οικονομίας, σας ενδιαφέρει. Ούτε η οριστική ρύθμιση του χρέους, σας ενδιαφέρει.Τίποτα απ’ όλα αυτά δεν σας ενδιαφέρει» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.
Νέα εποχή για τη χώρα
«Το μόνο που επιδιώκετε, είναι την πτώση της κυβέρνησης πριν οριστικοποιηθεί η έξοδος της χώρας από τα μνημόνια, που εσείς οδηγήσατε τη χώρα» είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, απευθυνόμενος στη ΝΔ. «Διότι γνωρίζετε ότι η αφετηρία της νέας εποχής για τη χώρα, είναι η εκκίνηση της αντίστροφης μέτρησης για το πολιτικό σας σχέδιο» συμπλήρωσε και χαρακτήρισε πολιτικό οπορτουνιστή τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
«Εσείς τι λέγατε για τη Μακεδονία; ποια ήταν η θέση» ρώτησε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο κ. Τσίπρας.
«Βγήκατε και μας είπατε ότι με τη Συμφωνία “διχάζουμε τους Έλληνες για να ενώσουμε τους Σκοπιανούς”. Για κακή σας όμως τύχη, την ίδια ώρα, στη γειτονική χώρα ο Γκρουέφσκι, ο κ. Ιβάνοβ και οι συν αυτώ, λένε ακριβώς το ίδιο για τον κ. Ζάεφ. Ότι διχάζει το λαό του για να ενώσει τους Έλληνες» επισήμανε ο πρωθυπουργός για να προσθέσει πως «η αλήθεια είναι ότι δεν ισχύει τίποτα από τα δύο».
«Επιλέξατε με την ανεύθυνη στάση σας στο Μακεδονικό να ανοίξετε το κουτί της Πανδώρας» τόνισε ο κ. Τσίπρας και συμπλήρωσε: «Νομιμοποιήσετε τον ακραίο, εμπρηστικό εθνικιστικό λόγο και την ακραία εθνικιστική ορολογία για να ψαρέψετε στα θολά νερά του εθνικιστικού ακροατηρίου».
«Δεν καταγγείλατε στην ομιλία σας τον εθνικισμό, προφανώς γιατί τον έχετε στην παράταξη σας» είπε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον πρόεδρο της ΝΔ και σημείωσε: «Αφήσατε τους βουλευτές σας, αν δεν τους παρακινήσατε κιόλας, να ομιλούν για προδότες και για εσχάτη προδοσία, με αποτέλεσμα να αφήσετε ορθάνοικτη την κερκόπορτα στον εθνικιστικό εσμό της Χρυσής Αυγής, στους υμνητές της χούντας και των ναζί, να έρχονται στο ελληνικό Κοινοβούλιο και να παρακινούν σε κατάλυση του πολιτεύματος, σε κατάλυση της δημοκρατίας».
«Έχετε ακέραια την ευθύνη, κ. Μητσοτάκη, που ως όμηρος της ακροδεξιάς πτέρυγας του κόμματος σας και του κ. Σαμαρά, δίδετε νομιμοποίηση στο φίδι να ξεμυτίσει από το αυγό του μέσα στο άδρο της δημοκρατίας, στο ελληνικό Κοινοβούλιο» υπογράμμισε.
Συνεχίζοντας την κριτική του, ο Αλέξης Τσίπρας είπε: «έχετε τεράστια την ευθύνη, γιατί είστε εσείς αυτός που επιλέγετε τελικά να διχάσετε τους Έλληνες, στην προσπάθειά σας να ενώσετε την τριχοτομημένη σας παράταξη. Και δεν διστάσατε μάλιστα, να εμπλέξετε και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην απόπειρα αποσταθεροποίησης που προσπαθήσατε να στήσετε. Όμως, κύριε Μητσοτάκη, θα σας το πω ειλικρινά, ότι παρά την κακοστημένη παράσταση θεσμικού εκτροχιασμού που έχετε στήσει για το Μακεδονικό, το μεγάλο σας πρόβλημα είναι ότι υποκρίνεστε».
Η συμφωνία είναι καλή, που κάθε Έλληνας πρωθυπουργός μετά το 1995 και την ενδιάμεση συμφωνία, θα ήθελε να έχει στο τραπέζι
«Αυτή είναι μια συμφωνία που κάθε Έλληνας πρωθυπουργός μετά το 1995 και την ενδιάμεση συμφωνία, θα ήθελε να έχει στο τραπέζι. Διότι δεν περιλαμβάνει μονάχα τη σύνθετη ονομασία, με γεωγραφικό προσδιορισμό, erga omnes. Αλλά περιλαμβάνει και ως προϋπόθεση τη συνταγματική αλλαγή τής μέχρι σήμερα συνταγματικής ονομασίας της γειτόνος μας που είναι αναγνωρισμένη από 140 χώρες. Περιλαμβάνει (η συμφωνία) τη συνταγματική αλλαγή για την απαλοιφή κάθε όρου αλυτρωτισμού που εμπεριέχεται στο Σύνταγμά τους» τόνισε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο πρωθυπουργός.
Κάλεσε μάλιστα την αξιωματική αντιπολίτευση να δείξει σε ποιο σημείο της συμφωνίας η Ελλάδα αναγνωρίζει μακεδονικό έθνος. «Εγώ βλέπω ότι σε αυτήν τη συμφωνία, με το άρθρο 7 παρ. 5, διαφυλάσσεται απόλυτα το δικαίωμα σε εμάς να συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε τους όρους που χρησιμοποιούσαμε για τον χαρακτηρισμό των γειτόνων μας, όπως σλαβομακεδόνες, Σκοπιανοί, δεν μας εμποδίζει κανένας. Και ασφαλώς, καμία αναφορά δεν γίνεται σε αναγνώριση έθνους» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.
Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι με το άρθρο 1, παρ. 3β, «διαφυλάσσουμε απόλυτα το δικαίωμα να χαρακτηρίζουμε εμείς την ιθαγένεια των γειτόνων μας ως “πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας”. Βλέπω ότι στα ταξιδιωτικά τους έγγραφα, η λέξη “Μακεδόνας”, που καταγράφεται τα τελευταία 25 χρόνια, θα αντικατασταθεί από τις λέξεις “πολίτης της Βόρειας Μακεδονίας”. Βλέπω ότι με το άρθρο 7 υπάρχει, για πρώτη φορά και αυτό είναι ίσως το πιο σημαντικό, απόλυτη διαφοροποίηση – μια για πάντα – της αρχαίας ελληνικής κληρονομιάς της Μακεδονίας» υπογράμμισε.
Επίσης, ο κ. Τσίπρας τόνισε πως οι γείτονες μας δεσμεύονται με το άρθρο 8 να προβούν σε αλλαγές σε μνημεία, κείμενα, επιγραφές και σημείωσε ότι ήδη άλλαξαν το όνομα του αεροδρομίου τους, της εθνικής τους οδού, του σταδίου τους, και σύντομα του αγάλματος στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων. Απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση, είπε «ποτέ το πετύχατε εσείς αυτό, που παρουσιάζετε ως Μακεδονομάχοι».
Ακόμα, ο πρωθυπουργός προσέθεσε ότι οι γείτονες υποχρεούνται να αποκαθηλώσουν το σύμβολο της Βεργίνης και υπογράμμισε την απαλοιφή του αλυτρωτισμού από το Σύνταγμά τους. Ο πρωθυπουργός επισήμανε πως με την αναθεώρηση του Συντάγματός της γείτονος, θα εξαλείψουν οποιαδήποτε αναφορά σε μειονότητες στις γειτονικές της χώρες. «Ένα ζήτημα που είχε αναδειχθεί ως μείζον από την περίοδο 1992-1993. Βλέπω τέλος, ότι η Μακεδονική γλώσσα, αναγνωρισμένη διεθνώς ήδη από τη Συνδιάσκεψη του ΟΗΕ το 1977, αναγνωρίζεται σαφώς ως νοτιοσλαβική» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.
«Το πρόβλημα σας δεν είναι ότι είναι κακή η συμφωνία, είναι ότι έχουμε συμφωνία και ακόμη χειρότερα για εσάς, και αυτή η συμφωνία είναι καλή. Για τους μισούς από εσάς γιατί δεν θέλατε καμία συμφωνία. Για τους άλλους μισούς γιατί δεν θέλετε αυτή η κυβέρνηση να αποδείξει ότι μπορεί να πετυχαίνει εκεί όπου όλες οι δικές σας κυβερνήσεις αποπειράθηκαν και απέτυχαν» σημείωσε ο πρωθυπουργός.
Κοτζιάς: Αυτή η συμφωνία είναι πατριωτική
«Κανείς άλλος δεν θέλει περισσότερο από εμάς τη λύση στο Σκοπιανό. Αυτή η συμφωνία είναι πατριωτική, γιατί μας επιτρέπει να συγκεντρώσουμε τις δυνάμεις μας εκεί που πράγματι υπάρχει θέμα (σσ. Τουρκία)» σημείωσε ο κ. Κοτζιάς στην ομιλία του στη Βουλή και πρόσθεσε:
«Πολλοί μας λένε φέρνετε τετελεσμένα. Αλλά δεν μας λένε τα τελευταία 70 χρόνια πόσα τετελεσμένα υπήρξαν; Και στη γειτονική χώρα δεν δημιουργούνται τετελεσμένα; Δεν αλλάζει όνομα η γειτονική χώρα;»
«Ναι, κάνουμε συμβιβασμό. Μόνο αν έχει κερδίσει κανείς πόλεμο υπάρχει συμφωνία χωρίς συμβιβασμό. Η μόνη σοβαρή διαπραγμάτευση που μπορείς να κάνεις είναι η διαπραγμάτευση πακέτο. Η διαπραγμάτευση στηρίζεται σε αυτό που βρήκαμε μπροστά μας. Και βρήκαμε μπροστά μας και παλαιότερα κείμενα» ανέφερε ο κ. Κοτζιάς.
«Έχουμε στη χώρα μας δύο στρατόπεδα στο Σκοπιανό. Αυτοί που θέλουν λύση και αυτοί που έχουν κάνει πολιτική αρχή τους τη μη λύση. Είσαστε οπαδοί της αδράνειας. Δεν κάνουμε τίποτα. Άλλοι είναι οπαδοί της εκκρεμότητας. Πρόκειται για μια συμμαχία της άρνησης. Η διεθνής συμφωνία είναι πρόοδος» ανέφερε μεταξύ άλλων.
Απευθυνόμενος προς τη ΝΔ, ο κ. Κοτζιάς ανέφερε: «Υπάρχουν στιγμές καλής διπλωματίας όπως έκανε ο Καραμανλής στο Βουκουρέστι. Όπως και κακές, όπως τα 7 χρόνια που η Ελλάδα διαπραγματευόταν το Μακεδονία-Σκοπια. Και σκέτο Μακεδονία στο εσωτερικό. Πουθενά δεν επιβάλλατε στη διαπραγμάτευση το erga omnes και για εσωτερική χρήση. Και πώς θα λέγονταν τα παράγωγα από τη στιγμή που εσείς διαπραγματευόσασταν το Μακεδονία – Σκόπια σκέτο».
«Έχω πάρει σχετική άδεια από την Επιτροπή να κάνω χρήση εγγράφων που αποχαρακτηρίστηκαν. Ποια είναι τα ονόματα που έδωσε ο Νίμιτς. 1. Vardaska Macedonia, 2. Άνω Μακεδονία, 3. Μακεδονία-Σκόπια. Πήγαμε λοιπόν στο όνομα Βόρεια Μακεδονία. Αυτή η πρόταση για τη Β. Μακεδονία είναι αυτό που ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης έλεγε ότι η ονομασία θα μπορούσε να είναι το αποτέλεσμα που αναζητούμε» πρόσθεσε ο κ. Κοτζιάς.
Ο κ. Κοτζιάς υποστήριξε ότι υπάρχει τεκμήριο ότι η ΝΔ ήταν διατεθειμένη να διαπραγματευθεί το Μακεδονία-Σκόπια σκέτο. «Ο κ. Αβέρωφ επισήμως αναγνώρισε την ύπαρξη μακεδονικής γλώσσας. Και το 1977 αναρτήθηκε η γλώσσα αυτή στις επίσημες γλώσσες του ΟΗΕ. Και μετά το 1992 και 1994 στο διεθνή οργανισμό ISO απουσίαζε η ελληνική πλευρά» πρόσθεσε.
«Από το 1993-1994 έγινε αποδεκτή η σύνθετη ονομασία. Αλλη στο εξωτερικό και άλλη στο εσωτερικό. Η έννοια του erga omnes σε όλες τις διαπραγματεύσεις ήταν να είναι το όνομα και για τους διεθνούς οργανισμούς. Το erga omnes ηταν για πάσα διεθνή χρήση και όχι για πάσα χρήση. Και τώρα εσείς που διαπραγματευόσασταν αυτά μας κατηγορείτε γιατί έχουμε χρονοδιαγράμματα για τη χρήση του erga omnes και στο εσωτερικό» σημείωσε ο κ. Κοτζιάς.
«Υπάρχει μια διαπραγμάτευση που έγινε και δεν είναι γνωστή στην οποία καλείτο να πάει ο διαπραγματευτής στο Συμβούλιο Ασφαλείας και να πει ότι η Ελλάδα συμφωνεί με το τάδε όνομα, αλλά επειδή δεν μπορεί να το κάνει συμφωνία, θα ήταν καλύτερα να περάσει ως απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, έτσι ώστε να το επικαλεστεί η Ελλάδα» κατήγγειλε κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Κοτζιάς, αναφερόμενος σε παρελθούσα διαπραγμάτευση χωρίς να την προσδιορίσει.
Κοτζιάς: Αυτή η συμφωνία είναι πατριωτική
Μητσοτάκης: Σας αξίζει το Νόμπελ πολιτικής απάτης
Δριμεία επίθεση εξαπέλυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στον Αλ. Τσίπρα από το βήμα της Βουλής, για το Σκοπιανό.
«Βγάζετε ατομικό εισιτήριο για τις Πρέσπες», είπε αναφερόμενος σε αυτούς που δεν θα ψηφίσουν την πρόταση του κόμματός του.
«Η συμφωνία παράγει τετελεσμένα, θα έρθει προς κύρωση πολλούς μήνες αργότερα και θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να επέλθει τροποποίηση», είπε αναφερόμενος στους κινδύνους που ενέχει η συμφωνία τονίζοντας ως οι Έλληνες «πρέπει να αντιληφθούν το πρωτοφανές κείμενο».
Σας αξίζει το Νόμπελ πολιτικής απάτης», είπε στη συνέχεια και εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στον πρωθυπουργό.
«Ο κ. Τσίπρας ήθελε να φαίνεται ότι είναι ο μόνος που θέλει λύση, ενώ οι άλλοι τον εμποδίζουν», είπε για τον πρωθυπουργό, κατηγορώντας τον πως «έπαιξε μικροπολιτικό παιχνίδι. Έκανε καριέρα στην αντιπολίτευση υβρίζοντας».
«Στόχος του να δημιουργήσει πρόβλημα στους πολιτικούς του αντιπάλους», υπογράμμισε.
Ακόμη, κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα πως επιχειρεί να μετατρέψει «ένα εθνικό θέμα σε εργαλείο για την πολιτική σας επιβίωση. Δεν επιδίωξε καμία συνομιλία με την αντιπολίτευση».
Έχουμε το καθήκον να αποκρούσουμε τη συμφωνία του κ. Τσίπρα
«Έχουμε το καθήκον να αποκρούσουμε τη συμφωνία του κ. Τσίπρα, η μυστική διπλωματία και η στοχοποίηση των πολιτικών αντιπάλων, έχουν προκαλέσει ξανά μία τυφλή αγανάκτηση. Οι χειρισμοί ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ προσφέρουν έδαφος σε περιθωριακά στοιχεία να πλειοδοτήσουν σε ψευδεπίγραφο εθνικισμό». Πατριώτης, σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, δεν είναι αυτός που κρατάει τη μεγαλύτερη ελληνική σημαία. Πατριώτης, δεν είναι αυτός που αντί να εκμεταλλευτεί μία ευνοϊκή συγκυρία πάει να τη χρησιμοποιήσει για να δημιουργήσει πρόβλημα στην Αντιπολίτευση και να διχάσει του Έλληνες.
«Ήταν σαφές ότι ο Τσίπρας έψαχνε λύση με κάθε τρόπο, χωρίς κόκκινες γραμμές. Εμείς τις βάλαμε. Η ΝΔ έθεσε πρώτη τα ζητήματα του erga omnes και του αλυτρωτισμού. Ψαχνόσασταν για μία γρήγορη λύση, οποιαδήποτε λύση», τόνισε.
Παράλληλα, σημείωσε πως ο κ. Τσίπρας «σπεύδει πρώτος να κάνει τις μεγαλύτερες υποχωρήσεις. Η χρονική σύμπτωση της ψήφισης ενός τέταρτου μνημονίου με την υπογραφή μίας συμφωνίας εξπρές εγείρει πολλά ερωτηματικά».
«Η συμωνία είναι μία μείζονα εθνική υποχώρηση. Δεν θα επιτρέψω να διχαστούν οι Έλληνες για να μην διχαστούν οι Σκοπιανοί. Δεν θα επιτρέψω να διχαστούν και οι Έλληνες, όμως».
«Οι εκλογές είναι θέμα μηνών και θα πάρετε τη θέση που σας αξίζει: του χειρότερου πρωθυπουργού στην ιστορία της μεταπολίτευσης» κατέληξε και κάλεσε όσους αντιλαμβάνονται το βάρος της ευθύνης να υπερψηφίσουν την πρόταση της ΝΔ.
Καμμένος: Δεν θα ψηφίσουμε τη συμφωνία
«Σήμερα δεν ψηφίζουμε την συμφωνία για την οποία αύριο ο κ. Κοτζιάς θα μεταβεί στις Πρέσπες, συμφωνία η οποία θα τεθεί σε ισχύ μόνο εφόσον θα περάσει ολόκληρη διαδικασία από τη μεριά της ΠΓΔΜ. Αυτή η συμφωνία δεν έχει καμία ισχύ, όπως περιγράφεται στο άρθρο 20».
Αυτό ανέφερε ο αρχηγός των ΑΝΕΛ και υπουργός Αμυνας, Πάνος Καμμένος, μιλώντας κατά τη διάρκεια της συζήτησης της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, τονίζοντας πάντως ότι δεν θα αποχωρήσει από τη συγκυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Οπως τόνισε, «όταν έρθει αυτή η συμφωνία στη Βουλή, αν έρθει, κάτι που εμείς αμφισβητούμε, η θέση των ΑΝΕΛ θα είναι αρνητική, όχι μόνο με ψήφο, αλλά και με οποιοδήποτε τρόπο μπορέσουμε».
«Οι βουλευτές των ΑΝΕΛ δεν θα βάλουν το όνομά τους κάτω από αυτό το κείμενο», πρόσθεσε.
Παράλληλα, καταφέρθηκε, μεταξύ άλλων, κατά του προέδρου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη, υποστηρίζοντας ότι με την πρόταση δυσπιστίας δεν στοχεύει κατά της κυβέρνησης, αλλά κατά των Ανεξάρτητων Ελλήνων.
Γεννηματά: Η κυβέρνηση έδωσε αμαχητί τη γλώσσα και την εθνικότητα
Η κυβέρνηση έδωσε αμαχητί τη γλώσσα και την εθνικότητα δήλωσε για τη συμφωνία στο Σκοπιανό η Φώφη Γεννηματά, ζητώντας εκ νέου εκλογές. Όταν διαπραγματεύεται ο κ. Τσίπρας, οι Έλληνες θα πρέπει να ανησυχούν είπε, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι δεν διαμόρφωσε εθνική γραμμή. «Με εν κρύπτω διαπραγμάτευση χωρίς σύγκληση του εθνικού συμβούλιου προσχωρούν στην υπογραφή χωρίς σύμφωνη γνώμη του συγκυβερνήτη τους» σχολίασε.
Όπως ανέφερε η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, ο ελληνικός λαός πρέπει να αποφασίσει για το μέλλον του, χωρίς τετελεσμένα ερήμην του. «Δεν εμπιστευόμαστε την κυβέρνηση ούτε στη διαπραγμάτευση, ούτε στα εθνικά θέματα, πουθενά και σε κανένα θέμα» διεμήνυσε η κ. Γεννηματά. «Αποδεικνύεστε ανίκανοι και επικίνδυνοι στα εθνικά θέματα, ναρκοθετείτε και το αύριο με το τέταρτο μνημόνιο, δεν υπάρχει καθαρή έξοδος» επισήμανε.
Η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση για διγλωσσία και επιπολαιότητα.
«Εμείς σεβόμαστε τους συντρόφους μας στην Ευρώπη, αλλά δεν χρειάζονται υποδείξεις. Έχουν πολλούς λογούς να χαίρονται για τη συμφωνία στο εξωτερικό, όμως για το περιεχόμενο της συμφωνίας θα μιλήσουμε εμείς και ο ελληνικός λαός» ανέφερε η Φώφη Γεννηματά.
Θεοδωράκης: Η βοήθεια στην πατρίδα δε σημαίνει στήριξη στους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ
«Εδώ και 25 χρόνια χαραμίζουμε τη φωνή της Ελλάδας δίνοντας τις λάθος μάχες για το Μακεδονικό» ανέφερε από το βήμα της Βουλή ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης.
Το δίλημμα που έχουμε μπροστά μας είναι ένα και ξεκάθαρο είπε ο κ. Θεοδωράκης με αφορμή τη συμφωνία για το Σκοπιανό. «Θα παραχωρήσουμε και άλλο έδαφος στην Τουρκία ή θα ανακόψουμε την προέλασή τους. Η μόνη λύση είναι να φέρουμε τους γείτονες μας πιο κοντά μας , πιο κοντά στην Ε.Ε και στο ΝΑΤΟ», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Η συμφωνία, πάντως, παραδέχθηκε ο κ. Θεοδωράκης, έχει προβλήματα. Για το θέμα της εθνικότητας, είπε ότι θα έπρεπε να επιμένουμε στο πολίτες της βόρειας Μακεδονίας. «Αυτό είναι και το τρωτό σημείο της συμφωνίας και που μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στο μέλλον». Σε μία συμφωνία όμως, πρόσθεσε, κάνεις και συμβιβασμούς.
Σχολιάζοντας τα συλλαλητήρια των Ελλήνων, υποστήριξε για μία ακόμη φορά ότι «οι πολιτικοί δεν μπορούν να σύρονται από τα συνθήματα της πλατείας».
Το Ποτάμι, σημείωσε, δεν πιστεύει στη δευτέρα πολιτική παρουσία. «Δεν πρέπει να σπρώχνουμε τα προβλήματα κάτω από το χαλί. Είμαστε αντίπαλοι με τον κ. Τσίπρα. Η βοήθεια στην πατρίδα δε σημαίνει στήριξη στους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ», τόνισε.
Αν αποτύχει η προσπάθεια για συμφωνία, θα γκρεμιστεί ο Ζάεφ και θα επιστρέψουν οι εθνικιστές στην ΠΓΔΜ, σημείωσε.
Μιλώντας για τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ, χαρακτήρισε τυχοδιωκτική τη στάση του Πάνου Καμμένου. Η ευθύνη, όμως, πρόσθεσε είναι του κ. Τσίπρα.
«Θα ήταν άτοπο για πράξη λειτουργικής αγραμματοσύνης να καταψηφίσουμε την πρόταση δυσπιστίας. Αντιπολιτευόμαστε την πολιτική των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Στους μήνες που θα έρθουν θα είμαστε δυναμικά παρόντες για να υπάρχει πολιτική αλλαγή».
Λεβέντης: Ο Τσίπρας παρανομεί στο Σκοπιανό, δεν θα γλιτώσει!
“Καλώ αυτή την αίθουσα να ζητήσει από τον πρωθυπουργό να μην πάει αύριο και να δημιουργήσουμε μία ομάδα διαπραγμάτευσης η οποία να πει στην Αμερική και την Ευρώπη ότι “δεν μπορούμε να κάνουν με αυτή τη μειοδοσία”. Αν δεν το κάνετε και προχωρήσετε θα είναι όλο το ιστορικό ανάθεμα στα κεφάλια σας και η τιμωρία θα είναι σκληρή”. Με τη φράση αυτή έκλεισε την ομιλία του στη Βουλή, κατά τη συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης.
Ο κ. Λεβέντης υποστήριξε ότι «ο πρωθυπουργός στην πρώτη τους επικοινωνία τον διαβεβαίωσε ότι πρώτα θα αλλάξει το σύνταγμα η γειτονική χώρα και μετά θα δοθεί το “πράσινο φως” για ένταξη στο ΝΑΤΟ», ενώ όπως είπε: τώρα «θα τους δώσουν την άδεια ένταξης στο ΝΑΤΟ χωρίς να έχουν κάνει τίποτα».
Επισήμανε επίσης ότι είναι «πρωτάκουστο το γεγονός ότι η ΝΔ που είναι υπέρ της σύνθετης ονομασίας, να κατηγορεί το ΣΥΡΙΖΑ, και ο ΣΥΡΙΖΑ από την πλευρά του να λέει ότι η ΝΔ έχει δώσει το όνομα».
Αναφερόμενος στον Καμμένο, τον κάλεσε να λάβει τις αποφάσεις του σήμερα, «γιατί αύριο ο κ. Τσίπρας θα παραδώσει το όνομα στα Σκόπια».
Τέλος, ο κ. Λεβέντης, απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα και τον κ. Κοτζιά, είπε «κάθε ένας που βάζει υπογραφή αντίθετη με τη θέληση του λαού είναι υπόλογος».
Χατζηδάκης σε Τζανακόπουλο: Πάνω από τις διαφορές μας η Δημοκρατία και η πατρίδα
«Με όλη τη δύναμη της φωνής του», όπως είπε, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης έστειλε μήνυμα από την Ολομέλεια «να καταλάβουμε όλοι ότι πάνω από τις διαφορές μας, όσο μεγάλες και να είναι, υπάρχουν δύο πράγματα: η Δημοκρατία και η πατρίδα, η Ελλάδα».
Ο κ. Χατζηδάκης απάντησε στον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Δημήτρη Τζανακόπουλο, μετά την τοποθέτησή του στη συζήτηση πρότασης δυσπιστίας ότι επιλέγει να επικεντρώσει μόνον στην αναφορά που έκανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για τη Χρυσή Αυγή, «παρά το ότι υπήρξε συνολικά προσβλητικός για την παράταξη της ΝΔ». Ο αντιπρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης θύμισε την άμεση και απερίφραστη καταδίκη της ΝΔ «στα όσα εξωφρενικά» εκστόμισε χθες ο βουλευτής της ΧΑ, αφετέρου επανέλαβε ότι η ΝΔ είναι προσηλωμένη στις αρχές της Δημοκρατίας και βρίσκεται μακριά από τα άκρα και τις ακρότητες.
«Θα μπορούσα αν ακολουθούσα τον δρόμο του κυβερνητικού εκπροσώπου να θυμίσω την κάτω και την πάνω πλατεία, να θυμίσω την ψηφοφορία για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, που από διαφορετικές αφετηρίες ξεκινώντας, ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΧΑ ενώθηκαν για να προκληθούν εκλογές το 2015. Δεν θα το κάνω. Γιατί πιστεύω ότι η συζήτηση είναι ιστορική και πρέπει όλοι να καταλάβουμε ότι πάνω από τις διαφορές μας, όσο μεγάλες και να είναι, υπάρχουν δύο πράγματα: η Δημοκρατία και η πατρίδα, η Ελλάδα. Θέλω να το υπογραμμίσω με όλη τη δύναμη της φωνής μου» είπε ο κ. Χατζηδάκης.
Απευθυνόμενος ο κ. Χατζηδάκης προς τον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, ανέφερε: «Στέκομαι μόνο σε ένα, το οποίο το θεωρώ βασικό. Στην αναφορά που έκανε για τη ΧΑ. Κύριε πρόεδρε, ήσασταν εδώ στα όσα εξωφρενικά και απίστευτα εκστόμισε ο βουλευτής της ΧΑ. Κατόπιν της δικής σας τοποθετήσεως, τοποθετήθηκα εγώ, καταδίκασα απερίφραστα και είδα τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προς τιμήν τους να με χειροκροτούν και τους ευχαριστώ γι’ αυτό» και τόνισε: «Αυτό είναι η ΝΔ. Η προσήλωση στη Δημοκρατία και τον φιλελευθερισμό. Στα ανθρώπινα δικαιώματα. Είμαστε μακριά από τα άκρα και τις ακρότητες».
Τζανακόπουλος: Η ΝΔ τρέφει το τέρας του εθνικισμού
Επίθεση τόσο στον αρχηγό της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη όσο και στον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά εξαπέλυσε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, κατά τη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης από την Αξιωματική Αντιπολίτευση.
Ο κ. Τζανακόπουλος κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι ασκεί πολιτική υπό την καθοδήγηση του κ. Σαμαρά απελευθερώνοντας το πιο βαθύ εθνικιστικό δυναμικό και μεταμορφώνοντας τη ΝΔ σε εθνολαϊκιστικό μόρφωμα ενώ τού καταλόγισε ακέραια και ολόκληρη την ευθύνη για το επεισόδιο με το βουλευτή της Χρυσής Αυγής Κωνσταντίνο Μπαρμπαρούση.
Απαντώντας στα όσα υποστήριξε ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, για τους χειρισμούς του στο Σκοπιανό ζήτημα, ο κ. Τζανακόπουλος έκανε λόγο για απολογητικό ύφος και άκομψη συγνώμη για το 1993 τότε που έριξε την κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.
«Έκανε μια απολογητική αποτίμηση και αποφάσισε ότι τα πήγε καλά στη διαπραγμάτευση. Υπάρχει και άλλη όμως αποτίμηση από τον ίδιο τον τότε πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Μητσοτάκη. Απαντώντας στον κ. Σαμαρά που δήλωσε ότι τα πήγε καλά, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι τα έκανε μούσκεμα. Αυτή ήταν η ιστορική αποτίμηση για τον κ. Σαμαρά, που χειροκροτούσατε εσείς στη ΝΔ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και πρόσθεσε:
«Με τον τρόπο που χειρίστηκε την όλη διαπραγμάτευση κόντεψε να αποσταθεροποιήσει το σύνολο των Βαλκανίων».
Ακόμα, ο κ. Τζανακόπουλος καταλόγισε στον κ. Σαμαρά «διαστρέβλωση της αλήθειας και των γεγονότων», «παρουσιάστηκε ως δικολάβος» είπε και χαρακτήρισε την πολιτική του «φτερό στον άνεμο», ενώ του συνέστησε, «να διαβάσει το άρθρο του δημοσιογράφου Στέφανου Κασιμάτη στη «Καθημερινή» που εξηγεί για ποιο λόγο ο κ. Σαμαράς απέτυχε».
«Αυτό που δεν είπε ο κ. Σαμαράς είναι αν είναι υπέρ ή κατά της σύνθετης ονομασίας. Δεν είπε ότι το 2012 υπερψηφίστηκε η σύνθετη ονομασία. Είπε ότι ο λόγος που θέλουμε να δώσουμε λύση είναι για να διασπάσουμε τη ΝΔ. Ο ίδιος όμως ο κ. Σαμαράς έχει ταλέντο στη διάσπαση», ανέφερε ο κ. Τζακανόπουλος.
Στη συνέχεια ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξαπέλυσε επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη, κατηγορώντας τον ότι ασκεί την πολιτική του υπό την καθοδήγηση του κ. Σαμαρά. «Θεώρησε ότι βρήκε πολιτικό θέμα για να μας πάει στις εκλογές κάνοντας τεράστια παραχώρηση στις ακροδεξιές απόψεις. Σήκωσε τη σημαία της αντιπαράθεσης με την ΠΓΔΜ και δεν κατάλαβε τις συνέπειες τη επιλογής του αυτής, ούτε για το κόμμα ούτε για τη χώρα. Αν ακούσετε τις τοποθετήσεις στελεχών της ΝΔ θα το επιβεβαιώσετε. Απελευθέρωσε το πιο βαθύ εθνικιστικό δυναμικό μεταμορφώνοντας τη ΝΔ από ένα κεντροδεξιό νεοφιλελεύθερο κόμμα, σε εθνολαϊκιστικό μόρφωμα», τόνισε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Τζανακόπουλος υποστήριξε ακόμα ότι ο κ. Μητσοτάκης «φέρει ακέραια και ολόκληρη την ευθύνη για όσα συνέβησαν χθες στη Βουλή», με τον βουλευτή της Χρυσής Αυγής Κωνσταντίνο Μπαρμπαρούση. «Τι αλήθεια περιμένει κάποιος να ακούσει από τον Μπαρμπαρούση, όταν ακούει για εθνικές προδοσίες και μειοδοσίες από τα στελέχη της ΝΔ; Αυτό που συνέβη χθες είναι η λογική συνέπεια. Όταν η ΝΔ μιλά για προδοσία η Χρυσή Αυγή θα μιλήσει για ανάγκη πραξικοπήματος. Στρώνει το χαλί στον εθνικισμό», υπογράμμισε.
Ο κ. Τζανακόπουλος μίλησε επίσης για «τέσσερα ανυπόφορα παράδοξα» στη στάση και τις επιλογές της ΝΔ.
Πρώτον, όπως είπε, το συνταγματικό παράδοξο. Αμφισβήτησε την εξουσία του πρωθυπουργού και του υπουργού Εξωτερικών να υπογράψουν τη συμφωνία. Κάτι, όπως είπε, που είναι πέρα από τη συνταγματική λογική στο να ασκήσει η κυβέρνηση το νόμιμο συνταγματικό της δικαίωμα.
Δεύτερον, το κοινοβουλευτικό παράδοξο. «Πρώτη φορά μια κυβέρνηση κατάφερε να επιβεβαιώσει δύο φορές μέσα σε μια εβδομάδα την εμπιστοσύνη της στη Βουλή και να κατατεθεί από ένα κόμμα πρότασης δυσπιστίας», τόνισε.
Τρίτο το οικογενειακό παράδοξο. Όπως είπε, «με τη στάση του ο κ. Μητσοτάκης δικαίωσε τον κ. Σαμαρά που έριξε την κυβέρνηση Μητσοτάκη πριν 25 χρόνια επιβεβαιώνοντας την πολιτική του ομηρία από την ακροδεξιά».
Τέταρτον, το ευρωπαϊκό παράδοξο. Η ΝΔ σήκωσε τη σημαία υποτίθεται απέναντι στο λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ και αποδοκιμάζεται από την Ευρώπη, με ορισμένα ευρωπαϊκά μέσα να τον παρουσιάζουν ως εκπρόσωπο του Όρμπαν.
«Οι εθνικιστικές δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη -και αυτό είναι εθνικό παράδοξο, είναι ακριβώς ίδιες με τις εθνικιστικές δηλώσεις του VMRO και των πιο ακραίων εθνικιστικών κύκλων των Σκοπίων», τόνισε και πρόσθεσε:
«Ο λόγος που θέλουμε να δώσουμε λύση στη διένεξη με την γείτονα χώρα είναι γιατί ασκούμε με υπευθυνότητα την εξωτερική πολιτική, ώστε να διασφαλιστεί η ειρήνη και η ασφάλεια στη περιοχή. Η συμφωνία που θα κλείσουμε σε λίγες μέρες είναι καλή και απολύτως διασφαλίζει τα εθνικά συμφέροντα της χώρας», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
«Κανένας από τους δυο, ούτε ο Τσίπρας ούτε ο Ζάεφ μειοδότησαν. Απλώς βρέθηκαν δυο ηγέτες, με το μυαλό στο κεφάλι τους, που θέλησαν να βάλουν ένα οριστικό τέλος, σε μια διένεξη σε διπλωματικό και πολιτικό κεφάλαιο. Να κλείσουν οριστικά από τα Βαλκάνια το κεφάλαιο της εθνολαϊκίστικης έξαρσης που συνεχίζεται. Αυτό τον εθνικισμό που στηρίζετε, κλείνει σήμερα με αυτή τη συμφωνία», κατέληξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Αντώνης Σαμαράς: Εγώ πολέμησα, εσείς τα δώσατε όλα
«Εγω πολέμησα για το Σκοπιανό, εσείς τα δώσατε όλα» κατηγόρησε ο Αντώνης Σαμαράς την κυβέρνηση. Μιλώντας στη Βουλή υποστήριξε ότι υπάρχει «ανύπαρκτη νομιμοποίηση» για το θέμα και δήλωσε ότι συκοφαντείται από τα παπαγαλάκια της κυβέρνησης.
«Εγώ δεν δημιούργησα το πρόβλημα, το πρόβλημα το δημιούργησε ο Στάλιν και ο Τίτο και ξέσπασε πολιτικά όταν διαλύθηκε η Γιουγκοσλαβία, υποστήριξε για να συμπληρώσει ότι όπως είπε υπερασπίστηκε την Εθνική γραμμή των Πολιτικών Αρχηγών».
«Βρίσκεστε σε πλήρη σύγχυση, κ. Τσίπρα, με συκοφαντείτε ως πολύ αδιάλλακτο και ταυτόχρονα ως πολύ υποχωρητικό» είπε, υπερασπιζόμενος τη στάση του το 1992.
Ο πρώην πρωθυπουργός τόνισε πως «δεν νομιμοποιήσαμε τόσα χρόνια τον αλυτρωτισμό των γειτόνων», εκφράζοντας την πάγια αντίθεσή του με τον όρο «Μακεδονία» στο όνομα της ΠΓΔΜ.
Ο Τσακαλώτος απήγγειλε στίχους του Ουίλιαμ Μπλέικ στη Βουλή
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έκανε αναφορές στα «σύννεφα εθνικισμού και πολέμου» που μαζεύονται πάνω από την Ευρώπη και την Ελλάδα και τόνισε ότι «η Ελλάδα προσπαθεί να γίνει μέρος της λύσης κι όχι του προβλήματος».
“Τι ξέρουν για την Ελλάδα αυτοί που μόνο την Ελλάδα ξέρουνε;” (σ.σ. παράφραση του διάσημου αγγλικού στίχου “τι ξέρουν αυτοί για την Αγγλία που μόνο την Αγγλία ξέρουν”), ήταν η φράση με την οποία υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος κάλεσε όλες τις πλευρές να σταθμίσουν την πραγματική κατάσταση και θέση της πΓΔΜ, να κατανοήσουν τη συγκυρία στην Ευρώπη και τις συνθήκες στο χώρο των Βαλκανίων.
Ένταση στη Βουλή
Ανέβηκαν οι τόνοι στη Βουλή, στη συζήτηση για τη διαδικασία με την οποία θα ολοκληρωθεί η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας που έχει καταθέσει η Νέα Δημοκρατία.
Ο Νίκος Βούτσης πρότεινε να μειωθεί στα 5 λεπτά ο χρόνος ομιλίας των βουλευτών, ενώ ανακοίνωσε ότι η ψηφοφορία θα ξεκινήσει στις 18:30.
Ο Κωστής Χατζηδάκης διαφώνησε, τονίζοντας ότι δεν αντιλαμβάνεται γιατί να μην μιλήσουν όλοι οι βουλευτές και να ολοκληρωθεί στις 21:00 η διαδικασία.
Μάλιστα, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ έκανε λόγο για έμμεση λογοκρισία. Με την πρόταση του κ. Βούτση διαφώνησε και ο Ανδρέας Λοβέρδος.
Τελικά, ο πρόεδρος της Βουλής ξεκαθάρισε ότι θα μιλήσουν όλοι οι βουλευτές της ΝΔ που επιθυμούν να τοποθετηθούν.
Η «μάχη» στη Βουλή θα κορυφωθεί νωρίς το απόγευμα, με τις ομιλίες του Αλέξη Τσίπρα και του Κυριάκου Μητσοτάκη, ενώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται και η τοποθέτηση του Αντώνη Σαμαρά, νωρίτερα το μεσημέρι.
Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί με την ψηφοφορία που θα γίνει ονομαστικά, με τον παραδοσιακό τρόπο, και όχι ηλεκτρονικά.
ΠΓΔΜ: Ανακοίνωση της αντιπολίτευσης
Το εθνικιστικό κόμμα της αντιπολίτευσης της ΠΓΔΜ, VMRO-DPMNE, εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία σημειώνει:
- Ο Ζόραν Ζάεφ αποφάσισε να αποδεχθεί όλες τις ελληνικές κόκκινες γραμμές και να αλλάξει το συνταγματικό όνομα της χώρας
- Αυτό δεν το κάνει αυτό για τις μελλοντικές γενιές, στις οποίες θα έπρεπε να αφήσουμε τη μακεδονική ταυτότητα ως κληρονομιά, αποδέχεται πλήρως όλες τις ελληνικές θέσεις
- Προσπαθεί να χειραγωγήσει τη συμφωνία ως μια βελτίωση της μακεδονικής εθνικής ταυτότητας, στην ουσία κόβοντας τις ρίζες της ταυτότητας του κράτους
- Ο Ζάεφ είπε ψέματα ότι δυναμώνει τη μακεδονική εθνική ταυτότητα, ο Έλληνας πρωθυπουργός μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έκανε σαφές ότι η συμφωνία δεν σημαίνει αναγνώριση του μακεδονικού έθνους
- Η συμφωνία μεταξύ Ζάεφ-Τσίπρα είναι ένα απευθείας πλήγμα στο δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού του μακεδονικού λαού και ιστορική ταπείνωση
- Θα υπερασπίζεται σθεναρά το συνταγματικό όνομά μας.
Το VMRO καλεί πάλι τον κόσμο να διαδηλώσει αύριο στη μία το μεσημέρι στην πόλη Μπίτολα (Μοναστήρι).
Στις 18:30 η ψηφοφορία επί της πρότασης δυσπιστίας
Η συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας ολοκληρώνεται σήμερα με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών και τη διεξαγωγή της προβλεπόμενης, από το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής, ψηφοφορίας.
Η ΝΔ, η ΔΗΣΥ και το Ποτάμι έχουν δηλώσει ότι θα ψηφίσουν υπέρ της πρότασης μομφής.
Η Ένωση Κεντρώων συναρτά τη στάση της από το αν η ΝΔ θα δεσμευτεί τώρα ότι θα ανατρέψει τη συμφωνία.
Το ΚΚΕ έχει αποχωρήσει από τη συζήτηση.
Μετά τα ανήκουστα που είπε χθες ο Κ. Μπαρμπαρούσης, στη Χρυσή Αυγή έχει επιβληθεί το μέτρο της στέρησης λόγου, όμως έχει δικαίωμα να παρίσταται στην ψηφοφορία.
Ο Πρόεδρος της Βουλής πρότεινε η ψηφοφορία, επί της προτάσεως δυσπιστίας, να ξεκινήσει κοντά στις 18:30 το απόγευμα και αφού προηγουμένως μιλήσουν οι πολιτικοί αρχηγοί. Ήδη έχουν λάβει το λόγο 115 βουλευτές, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Έφη Αχτσιόγλου: Από μόνη της η υπογραφή της συμφωνίας δεν δεσμεύει την Ελλάδα
«Η συμφωνία βελτιώνει τη θέση στην οποία βρίσκεται η χώρα και σέβεται την εθνική γραμμή διότι μιλάει για σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό έναντι όλων και δεν τηρεί απλώς την εθνική γραμμή αλλά ανεβάζει τον πήχη προς όφελος των εθνικών συμφερόντων διότι θέτει το ζήτημα της συνταγματικής αναθεώρησης που έγινε δεκτή από τη γείτονα χώρα, και βάζει τέλος στον αλυτρωτισμό», ανέφερε η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου μιλώντας στη Βουλή στη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας.
Παρέμβαση Καραμανλή για το Σκοπιανό
Ο Κώστας Καραμανλής τοποθετήθηκε για το Σκοπιανό, μέσω απαντήσεων που έδωσαν συνεργάτες του. Σε σχετική ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, κύκλοι του κ. Καραμανλή σημειώνουν ότι «η ομιλία της κας Μπακογιάννη αποτυπώνει με ακρίβεια το πλαίσιο της πολιτικής της τότε κυβέρνησης για το θέμα των Σκοπίων, με κατάληξη το Βουκουρέστι, όπως και τις ουσιώδεις διαφορές της από την πολιτική και την τακτική της σημερινής κυβέρνησης».
Σταθάκης : Ευνοϊκή πρόκληση η συμφωνία
Ευνοϊκή πρόκληση για τη χώρα που μόνο θετικά πρέπει να απαντήσει χαρακτήρισε τη συμφωνία ο υπουργός Περιβάλλοντος.
Ο Γ. Σταθάκης εστίασε σε δύο πολύ ευνοϊκές συγκυρίες που υπάρχουν σήμερα: την απαλλαγή της εθνικιστικής ηγεσίας των Σκοπιών με μία νέα ηγεσία που είναι έτοιμη να δεχτεί σύνθετη ονομασία και δεν εγείρει αλυτρωτικά ζητήματα, και τη δημιουργία ενός ενιαίου ευρωπαϊκού βαλκανικού χώρου.
Αμανατίδης: Η συκοφαντία είναι η τελευταία απέλπιδα προσπάθεια πανικού της ΝΔ
«H συκοφαντία είναι η τελευταία απέλπιδα προσπάθεια πανικού- μέσω της τοποθέτησης της κ. Μπακογιάννη στη βουλή- να αποκρυφτεί ότι για δεύτερη φορά το “κύμα του λαϊκισμού και της πατριδοκαπηλείας” κάλυψε όχι τη χώρα, αλλά τη ΝΔ» τόνισε με δήλωσή του ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης, αναφορικά με την επίθεση της Ντόρας Μπακογιάννη κατά του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, μετά το τέλος της δεύτερης ημέρας της συνεδρίασης της Βουλής για την πρόταση δυσπιστίας της ΝΔ. Υπογράμμισε δε το γεγονός ότι «ταυτόχρονα δεν υπήρξε ούτε μία λέξη καταδίκης των απειλών που δέχτηκε ο κ. Κοτζιάς για τη ζωή του, απειλές που στοχεύουν την καρδιά του δημοκρατικού μας πολιτεύματος».
Ο Γ. Αμανατίδης επισήμανε ότι « ο τυχοδιωκτισμός και ο καιροσκοπισμός» δεν θα κερδίσει δεύτερη φορά. «Είναι χρέος μας να αντιμετωπίσουμε τη διχόνοια και τη δημαγωγία» είπε, σημειώνοντας ότι «με τοποθετήσεις βουλευτών της ΝΔ ποτίζεται το δέντρο του εθνικισμού και του λαϊκισμού» και «καρποί του είναι οι επιθέσεις ενάντια στη Δημοκρατία».
Πάνος Καμμένος: Οι ΑΝΕΛ δεσμευόμαστε για τη μη κύρωση της συμφωνίας
Μέσω Twitter ο Πάνος Καμμένος διατύπωσε τη δέσμευση των Ανεξάρτητων Ελλήνων για τη μη κύρωση της συμφωνίας για το ονοματολογικό.
«Για να τελειώνει μια και έξω η προπαγάνδα για την Μακεδονία.
Αύριο ψηφίζεται το τέλος των μνημονίων και η πάταξη της διαφθοράς», έγραψε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας στον λογαριασμό του.
Για να τελειώνει μια και έξω η προπαγάνδα για την Μακεδονιά.Αύριο ψηφίζεται το τέλος των μνημονιών και η πάταξη της διαφθοράς.ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ ΚΑΜΙΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΑΝ ΥΠΟΓΡΑΦΕΙ ΑΝ ΔΕΝ ΕΠΙΚΥΡΩΘΕΙ ΑΠΟ ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΟΠΩΣ ΓΡΑΦΕΙ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΑΡΘΡΟ.ΟΙ ΑΝΕΛ ΔΕΣΜΕΥΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΗ ΚΥΡΩΣΗ.
— Panos Kammenos (@PanosKammenos) June 15, 2018
Βασίλης Κικίλιας: Οι νεκροί Έλληνες σάς κοιτούν με οργή
Ο Β. Κικίλιας κάλεσε τους βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας να αναλογιστούν το βάρος της ευθύνης τους ως πρόσωπα και Έλληνες βουλευτές:
«Να σας θυμίσω ότι το χρέος σας είναι προς την πατρίδα, όχι προς τον αρχηγό σας. Και προτού υπερψηφίσετε την επαίσχυντη και εθνικά επιζήμια συμφωνία που φέρνουν οι κ. Τσίπρας και Κοτζιάς, θυμηθείτε τα λόγια του Γιάννη Ρίτσου “Ετούτος δω ο λαός δε γονατίζει παρά μονάχα μπροστά στους νεκρούς του”. Και οι νεκροί Έλληνες στα μακεδονικά χώματα σάς κοιτούν με οργή»
Την Κυριακή οι υπογραφές της συμφωνίας
Παρουσία των πρωθυπουργών Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ, θα υπογραφεί αύριο το πρωί στην Πρέσπα, από τους υπουργούς Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά και Νίκολα Ντιμίτροφ, η διεθνής συμφωνία Ελλάδας-ΠΓΔΜ για το ονοματολογικό.
Τη συμφωνία θα υπογράψει επίσης ως μάρτυρας ο Μάθιου Νίμιτς, εκ μέρους των Ηνωμένων Εθνών.
Συλλαλητήριο στις 16:00 στο Σύνταγμα
Στις 4 μ.μ., στην πλατεία Συντάγματος, νέο συλλαλητήριο κατά της συμφωνίας Αθήνας – Σκοπίων.
Παπαδημούλης: Ας καταλάβουν όλοι ότι η πατριδοκαπηλεία εκτρέφει τον φασισμό
«Ας το καταλάβουν όλοι και κυρίως ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ότι η πατριδοκαπηλεία εκτρέφει τον φασισμό» τονίζει ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης.
Η δήλωσή του έγινε με αφορμή τις προκλητικές δηλώσεις του βουλευτή Κωνσταντίνου Μπαρμπαρούση.
Ο Μπαρμπαρούσης είπε αυτά που επιδιώκει ο Μιχαλολιάκος κ η ΧΑ. Η διαγραφή του από όσους τον χειροκροτούσαν κ η δική του δήθεν επανόρθωση, δείχνουν θρασυδειλία κ φόβο για τις ποινικές συνέπειες. Ας καταλάβουν όλοι κ κυρίως ο @kmitsotakis ότι η πατριδοκαπηλεία εκτρέφει τον φασισμό.
— Dim. Papadimoulis (@papadimoulis) June 16, 2018
Μπαρμπαρούσης: Δικογραφία σε βάρος του και για την άγρια καταδίωξη
Ασύλληπτος παραμένει ο Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης, μετά την άγρια καταδίωξη που έγινε στην εθνική οδό.
Καταζητείται για προπαρασκευαστικές πράξεις εσχάτης προδοσίας.
Το αρχηγείο της Αστυνομίας ζήτησε τον σχηματισμό δικογραφίας σε βάρος του βουλευτή και για τη συμπεριφορά που επέδειξε κατά την καταδίωξη.
Επίθεση Focus στον Μητσοτάκη
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δέχθηκε σκληρή κριτική απότο Focus, καθώς τον συγκρίνει με τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν, σχολιάζοντας τη στάση της ΝΔ στο ονοματολογικό.
Σε δημοσίευμα για τη συζήτηση για την πρόταση μομφής, το γερμανικό περιοδικό κάνει αρχικά έναν σύντομο απολογισμό της συνολικής κατάστασης στη χώρα.
Καταλήγει στα όσα γίνονται στη Βουλή, σημειώνοντας ότι οι συζητήσεις δεν αφορούν την οικονομία, όπως παλιότερα.
Σήμερα η ψηφοφορία
Ολοκληρώνεται σήμερα στη Βουλή η συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσε η Ν.Δ. εναντίον της κυβέρνησης.
Στη συνέχεια θα διεξαχθεί η προβλεπόμενη από το Σύνταγμα και τον κανονισμό της Βουλής ψηφοφορία.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πρόταση μομφής: Κορυφώνεται η «μάχη» στη Βουλή
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας